Forum: Mam lokal / Szukam pomysłu na biznes 1475
jesteś milionerem i czarnoksiężnikiem i to jest abstrakcja a jak wygląda rzeczywistość?:((
szara,szara bo to tylko 100.000 zł albo dla niektórych aż 100.000 zł.
zwrot kapitalu bylby szybszy niz 5 lat ??
Zwroty 5 - 6 letnie sa mozliwe na rynku nieruchomosci juz po odjeciu kosztow wlasnych tzn czynsz, podatek.
czy juz dane z dzialalnosci, ale skoro odstapic tzn ze juz dziala, jaka branza ??
Odstapienie jest odplatne ? tylko zwrot kosztow
?? Lokal wlasny czy wynajety ?? Gdzie ??
od np 300.000 zl to zwrot kapitalu w ciagu
ok.20 lat, a inwestycja w nieruchomosci komercyjne to zwrot tego samego kapitalu w ciagu 5-8 lat w zaleznosci od koniunktury.
Natomiast to co jest zrodlem wszelakiego postepu ekonomicznego to pieniadz w ciaglym obrocie czyli handel, gdzie zwroty kapitalu
nastepuja w okresie 2-5 lat, tez w zaleznosci od koniunktury. Oczywiscie ryzyko utraty kapitalu jest odwrotnie proporcjonalne do rentownosci. Ponawiam wiec swoje pytanie
wydrukowane na poczatku i ciekaw jestem wypowiedzi forumowiczow majacych wieksze doswiadczenia w obrocie handlowym, niz dotychczasowi doradcy radzacy lokowac pieniadze na lokatach. Milego dnia rodacy !!
W celu ??
Jeśli ktoś posiada 300 - 400 000 złoty, oznacza to, że nie jest "głupi". Dlatego wiesz, że aby w coś zainwestować musisz mieć pomysł, musisz mieć wiedzę, zdolności i pewne cechy osobowości. Nie wiem czy takowe posiadasz. Pytasz się o franczyzę, która by dała wysokie zyski i szybki zwrot zainwestowanego kapitału. Zaproponowałbym Tobie firmę "JAGRAM" ogrody itp. Szczecin to zachodnia Polska, blisko Niemiec. Można by było stworzyć taki ogród w Szczecinie a swoją reklamę nakierować na niemiecki rynek! Podstawa to język Niemiecki i odwaga.
Mam możliwość użytkowania lokalu w centrum Warszawy na ul. Koszykowej. Lokal ma powierzchnie 20 m2 + 10 m2 (antresola). Wnętrze lokalu ma ponad 4 m wysokości. Jeśli chodzi o samo otoczenie sklepu to wygląda to tak, że w bliskim sąsiedztwie jest Politechnika Warszawska, stąd duży ruch studentów i osób młodych. Ogólnie okolica jest bardzo ruchliwa ponieważ jest to ścisłe centrum. Na plus jest jeszcze to, że wystawa i wejście (przeszklone) są od strony ulicy - parking jest po przeciwnej stronie ulicy. W okolicy są: sklepy spożywcze, kwiaciarnie, XERO, szewc, apteka, sklepy monopolowe, biuro turystyczne, sklep z odzieżą (do uprawiania turystyki kwalifikowanej), zakłady bukmacherskie, kioski itp.
Sklep jest wynajmowany od administracji. Sytuacja jest na tyle klarowna, że wcześniej dziadek a teraz babcia prowadzili "biznes" od kilkudziesięciu lat i nie ma takiego
niebezpieczeństwa, że jest jakiś „ukryty” właściciel kamienicy – na 100%. Babcia zajmuje się usługami, które niestety już od kilku lat nie przynoszą zysku a ona jest już zbyt schorowana - jest w takim wieku, że nie powinna pracować. W związku z powyższym już od dłuższego czasu mam plany związane z wykorzystaniem tego lokalu tak aby zaczął on przynosić zyski.
Oczywiście kwestią podstawową jest przeprowadzenie remontu. Kamienica kilka
lat temu przeszła gruntowny remont fasady i wymianę wystaw sklepowych ale
wewnątrz nie zrobiono niczego. Remont polegać ma na wymianie podłogi - położeniu terakoty, skuciu starych tynków i położeniu płyt gipsowo-kartonowych, zainstalowaniu ogrzewania gazowego (piec Junkers), wymianę całej instalacji elektrycznej, zrobieniu
"normalnych" schodów na antresolę i toalety.
Chciałbym wiedzieć w co waszym zdaniem warto by było zainwestować – w jaką działalność, biorąc pod uwagę lokalizację i wielkość lokalu. A może najlepiej zrobić remont i podnająć komuś taki lokal? Jakie jest wasza opinia na ten temat.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Z wyrazami szacunku.
Konrad
P.S. Mnie do tej pory zainteresowały dwa pomysły ale cały czas szukam jakiś innych, które można by było wprowadzić w życie.
1.FOTOSTOP, (na antresoli można zrobić np. małe studio portretowe). Niestety nie mam doświadczenia w handlu ani w prowadzeniu własnej działalności gospodarczej, a wymaga to też większych nakładów finansowych.
2.Tea Club (nie wymaga dużych nakładów finansowych i w pobliżu nie ma czegoś podobnego).
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.