Subway na Targach On-line
basia: Czy planujecie na większą skalę kampanię reklamową waszej sieci w Polsce?
Kris A. Selka: W obecnej chwili nasza kampania ogłoszeniowa jest ograniczona, jako ze dopiero wchodzimy na polski rynek.
Ale oczywiście to się zmieni w miarę jak się będziemy rozrastać. Będzie wówczas możliwe rozpropagowanie na znacznie szerszą skalę.
pasikonik: Czy centrala planuje przeprowadzanie kampanii promujących markę Subwaya, która w Polsce nie jest tak znana, jak w Stanach?
Kris A. Selka: Subway posiada komitet pod nazwa SFAFT (Subway Franchisse Advertising Fund Trust), który zajmuje się propagowaniem lokalnie Subway Franchsingu. My jako Agenci d/s Rozwoju współpracujemy blisko z nasza siedzibą główna w Milford,CT aby ta reklama również ukazała się na polskim rynku.
Komitety te już działają w Anglii, Niemczech oraz wielu innych krajach.
alka: Jadlam kilka dni temu kanapkę w Subwayu i muszę z przykrością stwierdzić, że była za sucha! Czy myślicie o specyficznie polskich gustach?
Kris A. Selka: Jest nam niezmiernie przykro słyszę te opinie, w takich przypadkach proponujemy kierowanie uwag do nas pod adres:
kselka@subwaypolska.pl.
My staramy się aby nasz produkt i obsłga był jak najwyższej jakości, nie zawsze jednak to można zapewnić.
basia: Czy umowę franchisingową podpisuje się na określony okres czasu, jeśli tak to ile on wynosi?
Kris A. Selka: Umowa Franchiasingowa jest podpisywana na 20 lat.
pasikonik: Dlaczego zdecydował się Pan zainwestować w Polsce: czy jest Pan potomkiem górala spod Nowego Targu, lubi Pan filmy Polańskiego, czy zdecydowały o tym jakieś wyjątkowe warunki ekonomiczne tego rynku? Zależy mi na Pana ocenie polskiego rynku franchisingu, jako Amerykanin ma Pan zapewne pewien dystans, który gwarantuje obiektywizm.
Kris A. Selka: Ja Kris A. Selka - wiceprezes jestem z pochodzenia Polakiem, w jakiś sposób jestem góralem ale z Beskidów. Mój partner Wayne Levin - prezes jest amerykaninem z 30-to letnim doświadczeniem w Subway.
Jest rzeczą oczywistą, że nie podjęlibyśmy ryzyka inwestycji na polskim rynku jeżeli Polska by nie rokowała nadziei na zwrot tego ryzyka.
Proszę spojrzeć na historie Subway. Przez prawie 40 lat Subway otwiera coraz to więcej restauracji (obecnie ponad 17830 na całym świecie) podczas gdy inne sieci zamykają swoje restauracje lub wręcz bankrutują.
Trudno nie zauważyc, ze robimy cos dobrze i coraz lepiej inaczej nie bylibyśmy tutaj.
Mateusz: Czy nie uważacie, że Wasze kanapki są za drogie? 13 zł za kanapkę - czy to nie jest zbyt wygórowana cena?
Kris A. Selka: Nie sądzimy, aby nasz produkt był zbyt drogi. Jesteśmy bardzo wrażliwi na cennikową sytuacje rynkowa. Jednak produkt, który oferujemy jest produktem najwyższej jakości i dlatego tez cennik jest właśnie taki a nie inny.
pasikonik: Zainwestował Pan w gastronomię, bo ocenił Pan, że handel w Polsce nie przyniesie równie wysokich zysków, czy po prostu kierował się Pan zaufaniem do marki Subway?
Kris A. Selka: Zainwestowaliśmy w Polsce ponieważ wierzymy w Subway, prezes pracował jako franchisobiorca oraz agent d/s rozwoju przez ostatnie 30 lat (wiadomo, że gdyby nie wierzył w metody Subway dawno by go tam nie było). Ja jestem związany z Subway przez ostatnie 10 lat no i oczywiście wierze, ze mamy najlepsze wsparcie franchisingu we wszystkich dziedzinach.
Dlatego osiągamy sukces - bo pracujemy razem i dzielimy się doświadczeniem jeden z drugim.
pasikonik: Pozdrowienia dla beskidzkich górali:)
Redakcja: Nasz spotkanie dobiega końca, prosimy o zadawanie ostatnich pytań.
Kris A. Selka: Niniejszym chciałby podziękować PROFIT system za zaproszenie nas na dzisiejsza dyskusje i spotkanie z Wami uczestnikami czatu, a w szczególności niestrudzonemu Panu Michałowi Wiśniewskiemu oraz Andrzejowi Krawczykowi.
SubSandwiches Of Polska Sp.z.o.o.
Wayne Levin - prezes
Kris A. Selka - wiceprezes
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...