Dwa razy więcej
W najbliższym czasie planowane jest poszerzenie sieci o restauracje w Sopocie i Poznaniu. Do prowadzenia lokali spółka poszukuje osób, które mają już doświadczenie w gastronomii i pieniądze na zagospodarowanie lokalu. Oprócz udzielenia franczyzy, Prohibicja może zaproponować partnerowi niższe stawki czynszu wynegocjowane z właścicielem budynku. Sieciowe restauracje mają powstać także w Katowicach, Kołobrzegu i Koszalinie. Obecnie działa 6 franczyzowych Prohibicji: w Białobrzegach nad Zalewem Zegrzyńskim, Mikołajkach, Rzeszowie, Wrocławiu, Częstochowie i Zakopanem. - Zgodnie z naszymi założeniami, liczba restauracji w sieci nie przekroczy 12, maksymalnie 15 lokali. Każda restauracja ma wyłączność terytorialną, w więc w jednym mieście może działać tylko jedna Prohibicja – mówi Dorota Ochocka z Prohibicji S.A.
Stróże finansów
Prohibicja S.A. zazdrośnie strzeże wszelkich szczegółów finansowych. Nie udziela np. informacji na temat franczyzy. – Znajdują się one w każdej umowie i są sprawą poufną. Informacji udzielamy tylko osobom zainteresowanym. Opłata licencyjna jest jednak niewygórowana. Głównym kosztem przy rozpoczynaniu działalności jest adaptacja i wyposażenie lokalu – powiedziała Nowościom Gastronomicznym Ochocka. Nie chciała jednak ujawnić kosztów otwarcia jednej placówki. A koszt ten potrafi się bardzo różnić w zależności od lokalu. Przede wszystkim zależy od tego, czy ma miejsce tylko adaptacja istniejącej restauracji, czy franczyzobiorca musi budować ją od początku. W takim wypadku wysoki udział w kosztach ma przygotowanie zaplecza kuchennego. Wszystkie restauracje mają zbliżoną powierzchnię (ok. 150-200 m2), wspólne elementy w menu i podobny wystrój wnętrza.
Know-how od aktora
Koncesji na prowadzenie lokali udzielają założyciele sieci i właściciele pierwszej restauracji w Warszawie (1997), aktorzy: Bogusław Linda, Wojciech Malajkat, Zbigniew Zamachowski i Marek Kondrat, którzy są równocześnie udziałowcami Prohibicji S.A. Sieć zapewnia centralne umowy z dostawcami, wsparcie medialne, promocyjne i reklamowe, serwis internetowy, liczne szkolenia, organizację imprez promocyjnych, wsparcie reklamowe i know-how.
Źródło: Nowości Gastronomiczne, nr 9, wrzesień 2003
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Franczyzobiorcy Eurofinance mogą liczyć na kompleksowe wsparcie na każdym etapie prowadzenia agencji ubezpieczeniowej. A ile zarobią?
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...