Zyski już po 8 miesiącach
Największym problemem w otwarciu restauracji jest znalezienie odpowiedniego lokalu. - Chcemy mieć powierzchnię ok. 700 mkw., lokalizację w ruchliwym punkcie w centrum dużego miasta i przystępną wysokość czynszu – powiedzieli Nowościom Gastronomicznym twórcy sieci Piramida Steak House. Nowa Piramida przy ul. Św. Mikołaja we Wrocławiu znajduje się w otoczeniu kilku hoteli.
Artur Żółtowski i Marek Pietryniak zaczynali w 2000 roku. Podpatrzyli znajomych i konkurencję. Znaleźli pomysł na klimat lokalu. Wybór padł na kuchnię egipską.
Tak powstała pierwsza Piramida Steak House. Powierzchnia tego lokalu to około 180 mkw. Później powstały następne w Opolu, w Bielsku Białej i kolejna we Wrocławiu. Wkrótce powstanie tam kolejna restauracja.
Koszt inwestycji w jeden lokal to około 300 tys. zł. Wszystkie restauracje są podobnej wielkości. Koszt utrzymania lokalu to około 70 tys. zł miesięcznie. W tej sumie mieszczą się pensje, czynsz, reklama.
Piramidy łączy jeden wystrój, menu, a także znak firmowy. Klimat lokalu odwołuje się do tematyki starożytnego Egiptu.
A może franczyza
Wrocławscy restauratorzy dostają wiele ofert nawiązania współpracy na zasadzie franchisingu. Do tej pory nie zdecydowali się jednak na ten krok. Mają zbyt wiele wątpliwości czy okaże się to właściwe. – Złe prowadzenie lokalu nie przyniesie korzyści – powiedział Nowościom Gastronomicznym Artur Żółtowski. – wręcz przeciwnie, może zepsuć rynek, zniechęcić klientów do kuchni i marki lokalu.
Więcej: Nowości Gastronomiczne, Październik 2003PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Firma chce zmotywować do współpracy franczyzobiorców i zapewnia, że podzieli się z nimi połową zysku. Na co jeszcze mogą liczyć?
Zepsute i rozbite auta, ale też niewierni małżonkowie, którym podczas schadzki samochód utknął w lesie – z usług „laweciarzy” korzystają różni klienci. Jak się prowadzi firmę, zajmującą się holowaniem aut?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...