Przegląd prasy
Dyskontowa ekspansja SNC
Krakowska spółka (Super Niskie Ceny), która od końca lat 90. rozwija sieć tanich, dyskontowych sklepów z odzieżą, planuje w 2004 r. zwiększyć liczbę swych placówek do 233 - 250, otwierając nowe na północy Polski. Obecnie w sieci SNC działa 180 sklepów, z czego 2/3 na zasadach franchisingu. Większość odzieży sprzedawanej w sklepach SNC (70-180 proc.) pochodzi z importu. Z tego połowa to produkcja na zlecenie i często według wzorów SNC. Spółka chce otwierać nowe sklepy w miastach powyżej 20 tys. mieszkańców. Liczy też na znaczący wzrost obrotów, które w ubiegłym roku wyniosły 45,8 min zł.
Źródło: Rzeczpospolita, Przedsiębiorstwa – Finanse, 29 października 2003
Pierwszy w Polsce punkt Mail Boxes
4 listopada w Katowicach został otwarty pierwszy w kraju punkt amerykańskiej sieci Mail Boxes Etc (MBE). Placówki te świadczą usługi kurierskie i pocztowe, zapewniają dostęp do komputera, wykonują kserokopie dokumentów, ich oprawę itp. Mail Boxes Etc. osiąga 1,5 mld dol. rocznego przychodu i zysk netto rzędu 20 mln dolarów. Od dwóch lat wchodzi w skład światowej kurierskiej grupy UPC. System Mail Boxes Etc. działa na zasadzie franchisingu.
Źródło: Rzeczpospolita, Przedsiębiorstwa, 5 listopada 2003
250 nowych punktów z Hot Dogami
Firma American Hot Dog planuje otwarcie w Polsce 250 nowych punktów gastronomicznych. - Nawiązujemy współpracę z polskim koncernem i w miejscach jego działalności będziemy prowadzić sprzedaż swoich produktów. Nie mogę jednak jeszcze podać, o jaki koncern chodzi – powiedział Andrzej Krauze, wiceprezes American Hot Dog. Nowe punkty American Hot Dog będą działały na zasadzie franczyzy. - Firma zapewnia znak handlowy, miejsce handlu, dostawy surowców. Opłata licencyjna wynosi 4 tys. zł, kaucja gwarancyjna za urządzenie – 6200 zł, kaucja gwarancyjna obrotowa wynosi 2100 zł - dodał Andrzej Krauze. Do tej pory firma otworzyła swoje punkty w Warszawie, Katowicach, Łodzi i miejscowościach nadmorskich.
Źródło: Nowości Gastronomiczne, nr 10, październik 2003
Leśne Runo redukuje koszty prowizji
Towarzystwo Przyjaciół Polskiej Kuchni S.A. obniżyło koszty opłaty licencyjnej przy otwarciu restauracji na zasadach franczyzy. Spadły także koszty miesięcznej opłaty od wartości obrotu. Opłata licencyjna wynosi teraz 15 tys. zł, a miesięczna od wartości obrotu netto – 5 procent, nie mniej jednak niż 1,2 tys. zł. TPPK S.A. podpisuje umowę franczyzową na 5 lub 10 lat. Koszt uruchomienia restauracji waha się od 50 do 150 tys. zł. TPPK S.A., w zależności od ustaleń umowy, finansuje zakup urządzeń kuchennych oraz zastawy stołowej, której staje się właścicielem. Finansuje również wykonanie i umieszczenie znaku firmowego na zewnątrz budynku. Łączny koszt zaangażowania finansowego TPPK S.A. nie może przekroczyć jednak 50 tys. zł. W ramach opłaty licencyjnej TPPK S.A. zobowiązuje się do doradztwa w poszukiwaniu lokalu, przygotowania projektów aranżacji wnętrza i zaplecza kuchennego, bezpłatnego szkolenia, przekazania pełnej wiedzy z zakresu funkcjonowania restauracji oraz udostępnienia kontaktów z dostawcami. Franczyzodawca może rozwiązać umowę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia, ale nie wcześniej niż po 12 miesiącach od daty rozpoczęcia funkcjonowania restauracji.
Źródło: Nowości Gastronomiczne, nr 10, październik 2003
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Miesięczne zarobki partnerów sieci MBE sięgają średnio od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Kto może dołączyć?
60 sprawdzonych pomysłów na biznes można było poznać na wiosennych Targach Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
15-16 marca na PGE Narodowym w Warszawie odbędzie się wiosenna edycja Targów Franczyza. Kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes, wykłady znanych i popularnych ekspertów biznesu – tego, kto myśli o otwarciu własnej firmy, nie powinno na nich zabraknąć.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...