Nie wszyscy tracą na mrozie
W sklepach odzieżowych zwiększyło się w ostatnich dniach zainteresowanie ciepłymi okryciami.
- Sprzedajemy znacznie więcej palt i kurtek - twierdzi Elżbieta Kilian ze stołecznej Hali Wola. Oblężenie przeżywają usługowe zakłady kuśnierskie. Zgłoszeń jest co najmniej o połowę więcej niż w cieplejsze dni.
Mrozy, zdaniem handlowców, zachęciły do zakupów nakryć głowy.
- Od czwartku, gdy temperatura spadła poniżej 10 st., w naszym sklepie obserwujemy wyraźne ożywienie - powiedziała "Rzeczpospolitej" Jadwiga Piechocka, właścicielka salonu Beskid.
W hipermarketach w czasie mrozów klientów jest mniej, bo ludzie nie wychodzą z domów. Ale więcej niż zwykle sprzedaje się tu towarów, które pomagają przetrwać chłody.
- Bardzo wzrosła w naszej sieci sprzedaż na przykład denaturatu - mówi Dorota Patejko z Auchan. - Zmotoryzowani dolewają go do baku, bo to podobno ułatwia zapalanie samochodu. Sporo sprzedaje się bielizny termoizolacyjnej, która zatrzymuje ciepło. Powodzenie mają kołdry, koce, piecyki elektryczne.
Lekki, ale trwający od miesiąca mróz, poprawi tegoroczne wyniki niektórych firm motoryzacyjnych. Dla większości z nich większe znaczenie niż gwałtowny atak mrozu ma długotrwałe utrzymywanie się niskiej temperatury. Zwiększa się popyt na preparaty do odmrażania szyb oraz dodatki uszlachetniające do paliw, a także akumulatory.
W czasie ostatnich mrozów znacznie wzrosła sprzedaż kosmetyków ochronnych. W aptece Dorform z Zakopanego popyt na środki pielęgnujące skórę w niskiej temperaturze podwoił się w porównaniu z poprzednią, znacznie łagodniejszą zimą. W styczniu zaś, gdy przyszły największe mrozy, sprzedaje się ich o połowę więcej niż w grudniu. Podobna tendencja panuje na północy Polski.
- Kiedy temperatura spada poniżej zera, znacznie lepiej sprzedają się produkty kaloryczne - mówi Izolda de Saint-Paul, rzecznik sieci hipermarketów Real. Zimą klienci kupują o połowę więcej niż latem tłuszczów, wędlin i słodyczy. Sieć sprzedaje także duże ilości cytryn, kawy, herbaty.
Popularnością cieszą się wszystkie gorące napoje.
- W okresie zimowym rośnie sprzedaż wyrobów typu gorący kubek - mówi Iza Sadowska, rzecznik firmy Unilever, właściciela marki Knorr.
Co najmniej do końca przyszłego miesiąca, nawet jeśli temperatura będzie wyższa niż teraz, będziemy chętnie kupowali czekoladę.
- Sprzedaż od listopada do lutego stanowi 50 - 60 proc. obrotów rocznych producentów czekoladowych słodyczy - tłumaczy Marek Moczulski, prezes firmy Mieszko w Raciborzu.
W mroźne dni Polacy rozgrzewają się też, pijąc wódkę.
- W ostatnich dniach, gdy mocno spadła temperatura, sprzedaż wódki wzrosła o kilka procent - szacuje Waldemar Rudnik, wiceprezes firmy Sobieski, producenta mającego ponad 30 proc. rynku mocnych alkoholi.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Franczyzobiorcy Eurofinance mogą liczyć na kompleksowe wsparcie na każdym etapie prowadzenia agencji ubezpieczeniowej. A ile zarobią?
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Centra rozrywki VR to oferta nowego franczyzodawcy HeroVR. Gdzie się sprawdzi taki biznes?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...