Czas na dobrą herbatę
Rzeczpospolita informuje, że pojawiły się w Polsce specjalistyczne sklepy z herbatami. Bywają partnerami franchisingowymi znanych firm lub zdobywają doświadczenie samodzielnie.
Powiększa się grono amatorów wysokogatunkowych herbat. Coraz więcej osób odwiedza herbaciarnie. Sklepów też jest sporo, a ich właściciele się znają. - Nie ma w tym nic dziwnego, że patrzymy sobie na ręce, ale też nie powinno nikogo dziwić, że powstają nowe sklepy. I dla nich jest miejsce na rynku, bo każdy ma inną strategię sprzedaży – powiedział Rzeczpospolitej Andrzej Latoszek, dyrektor polskiego Demmer's Teahouse.
Warszawski Demmer's jest partnerem franchisingowym austriackiej firmy o tej samej nazwie. - Franchising obniża ryzyko upadłości. Kiedy sam wchodzisz na rynek, jesteś narażony na popełnianie błędów. Unikasz tego, korzystając z doświadczenia innych - twierdzi Andrzej Latoszek. Także Whittard wybrał franchising.
Właściciel marki ma jednak określone wymagania, które najmujący powinien spełniać. Sklep ma wystrojem przypominać główną placówkę. Fasada warszawskiego Demmer'sa jest więc kopią wiedeńskiej. Puszki do przechowywania herbaty sprowadzono z Austrii. Podobnie jest z Whittardem, gdzie kolor półek jest identyczny, jak w brytyjskim sklepie. Franchisingiem zainteresował się sklep Herbaty Świata i wykorzystał wiedzę krakowskiej firmy Akso. Zaopatruje ona wiele sklepów w całej Polsce, dostarcza opakowania ze znakiem firmowym i instaluje pojemniki do przechowywania herbaty.
Żeby zostać partnerem franchisingowym, trzeba mieć pieniądze i to całkiem spore. Elżbieta Kaczorowska, właścicielka warszawskiego Whittarda, powiedziała, że jeśli zamierza się współpracować z brytyjską firmą, trzeba dysponować kwotą 25 tys. GBP na jednorazowy zakup towaru. Do tego dochodzą naturalnie wydatki na wystrój, wynajęcie lokalu, podatki.
Sklepy herbaciane rzadko pozwalają sobie na przeceny czy obniżki. - Sklep nie jest supermarketem, który ściąga klientów z małą ilością gotówki. A zakup herbaty - to nie pogoń z koszykiem między regałami - twierdzi jeden z właścicieli Świata Herbat.
W każdym sklepie sprzedawcy są przeszkoleni. Doradzą dobór czajnika, powiedzą, w jakich warunkach należy przechowywać herbatę. W Sikkimie, Demmer'sie, Whittardzie do każdej puszki można zajrzeć, powąchać herbatę, asystować przy jej parzeniu. Dzięki temu, jak twierdzą właściciele, klient wie, jak przygotować napój w domu, by nie zepsuć jego smaku.
Sikkim na rozpoczęcie sezonu herbacianego (kwiecień-maj) wystawia skrzynie z herbatą przed sklep i zachęca przechodniów do zakupu po cenach prawie hurtowych. Demmer's przygotowuje herbaciane upominki z okazji rozmaitych uroczystości. Stoiska z herbatą pojawiają się na różnych imprezach, takich jak na przykład urodziny Królowej Matki na 30 piętrze Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Więcej: Magdalena Górska, Rzeczpospolita, 30 marca 2002, s.3
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
Sieć Komfort padła ofiarą cyberataku, który spowodował zakłócenia w działaniach sklepów stacjonarnych i sklepu on-line.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...