Forum: Grosik 1475
I dlaczego?
tel. biurowy 085/869 18 17 lub 508 243 063
Nie o tym chcę napisac.Mam do wszystkich pytanie a w szczególności do licencjobiorców.
Jaki jest na prawdę zysk netto miesięczny z takiego jednego punktu? Dlaczego pytam? Otóż tak z kartką i długopisem zastanawiam się nad kosztami tej działalności i potencjalnymi wpływami do kasy.
Zatrudniony pracownik to około 2000 miesięcznie po ubruttowieniu, czynsz to jakieś 400 złotych (licząc po 100 zł za metr w miarę dobrym miejscu)ubezpieczenie i prąd to jakieś 100 zł miesięcznie delikatnie licząc. Występują pewnie jakieś jeszcze inne koszty których się nie domyślam w tej chwili.
Dla podsumowania mamy 2500 miesięcznie kosztów ( nie policzyłem zusu za siebie)
Hmmmm....
Trzeba by zarobić z 5000 zł aby po odjęciu kosztów i comiesięcznego haraczu dla "dawcy"
wyjść na swoje. 5000:25 dni w miesiącu daje 200 zł dziennie wpływu do kasy.Licząc, że jeden klient przynosi nam 3 zł to trzeba codziennie 67 klientów.Mało prawdopodobne (moim skromnym zdaniem oczywiście)
Więc może jest to tylko biznes dobry dla emeryta który nie płaci zusu i chce dorobić kilkaset zł miesięcznie?
Trochę inaczej już sprawa wygląda gdy sam zdecyduję się siedzieć w tym kantorku cały dzień i nie zatrudniam nikogo. Wtedy: zus 650 +czynsz 400+ 100 ubezpieczenie i prąd= 1150
Czyli 5000 - 1150 = 3850 zł. Z tego trzeba odprowadzić haracz dla "dawcy" i podatek (również haracz) dla państwa. No całkiem nieżle netto zostaje w kieszeni jak dla bezrobotnego, który kupił sobie miejsce pracy.
Ale nie cieszmy się za wcześnie. Co stanie się w przypadku kiedy nie będzie 200zł dziennie wpływu do kasy? Tylko np. 20 klientów po 3 zł?
60 zł dzennie zysku..........przez 25 dni w miesiącu daje 1500 zł. Więc na pokrycie kosztów. Aby zarobić w miarę przyzwoitą pensję potrzeba jakieś drugie tyle wpływów czyli 120 zł dziennie.120x25 dni=3000zł.
Aby tyle wpłynęło potrzeba 40 klientów każdego dnia.
A jak jest tak wogóle liczony comiesięczny haracz dla dawcy? Kiedyś słyszałem od znajomego który się z nimi kontaktował, ze jest to aż 30% wpływów.Więc jeżeli miesięcznie wpłynie do kasy 3000 i od razu oddam z tego 1000 zł to już robi się totalna kicha niestety. Cały potencjalny zysk dla którego człowiek inwestuje swoją kasę zabiera kto inny.
A może nie mam racji i moje wyliczenia są błędne? Czy może ktoś mi przesłać zestawienie finansowe takiego punktu? Z całego roku najlepiej miesiąc po miesiącu? Liczby powiedzą prawdę.
Jeśli się mylę to bardzo proszę o zamieszczenie faktycznego stanu rzeczy przez licencjobiorców. Licencjobiorcy po pół roku działalności wiedzą najlepiej jak to jest.
Każdy ma konto w banku ma polecenia zapłaty, przelewy za grosze, agencje pko przyjmują nie które wpłaty za free inne za niewielką opłatą.
Taki punkt kasowy należy ubezpieczyć z wiadomych względów.
Uważam że taki punkt ma szanse powodzenia tylko w małych miejscowościach gdzie ludzie nie mają mozliwosci korzystać z banków.
pozdrowienia dla przedsiębiorczych
pozdro
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.