Forum: Eurobank czy Getinbank? 1475
warunki otworzenia placówek Eurobanku i Getinbank są podobne. W związku z tym mam pytanie do osób już prowadzących którąś z tych placówek lub prowadzących pośrednictwo kredytowe z użyciem oferty któregoś z banków.
Moje pytanie jest proste:
który bank bardziej przyjaźnie podchodzi do klientów? Chodzi mi o odsetek klientów, którzy nie przechodzą weryfikacji po złożeniu wniosku o kredyt. Głównie dotyczy to kredytów gotówkowych, choć nie tylko. Jakiego rzędu jest to odsetek? Który bank jest bardziej formalistyczny i wymaga więcej dokumentów?
Będę wdzięczny za opinie.
Nie wystarczy mieć dobrej oferty, ale jeszcze podchodzić do klienta po ludzku. IMHO Polbank jest negatywnym tego przykładem...
Marka - zero, oferta - ograniczona, opłaty (za licencję) nie do przyjęcia. Co potencjalnemu klientowi mówi hasło minibank? Kompletnie nic, zero rozpoznawalności spontanicznej.
A Eurobank czy Getin są stale obecne w reklamach TV i nie tylko.
A jak wyglada sytuacja jesli chodzi o prowizje ? Podobnie czy gorzej niz w euro/getin ?
Wysokości prowizji dla partnera nie znam. Ale jednym z największych błędów (oprócz totalnie nieznanej marki, która w dodatku może budzić negatywne skojarzenia) jest bardzo ograniczona oferta produktowa:
1) kredyty gotówkowe
2) punkt kasowy (opłacanie rachunków)
3) przekazy pieniężne (w tym westernunion)
4) ror z kartą
Koniec.
Nie ma hipoteki, zróżnicowania kredytów, produktów depozytowych czy głupiej karty kredytowej.
Ja nie zamierzam otwierać punktu opłacania rachunków i przekazywania pieniędzy. Z taką ofertą to nawet wśród banków spółdzielczych ciężko byłoby się przebić...
moze byli agenci BPH coś wiedzą na temat oferty minibanku dlatego tak chętnie tam przechodzą. A w małych placówkach sprzedaje się mało kart kredytowych,i hipotek najwięcej jest kredytów wpłat i tanich kont osobistych reszta nie ma znaczenia
Ja pisałem od kiedy minibank teoretycznie otwiera placówki partnerskie (w rzeczywistości to bardziej wzmianki prasowe), a to trwa od I kwartału 2007. BTW mały cytat z artykułu Bankiera z marca 2007:
"Bank Zachodni WBK założył, że jeszcze w tym roku rozpocznie powiększanie sieci własnych placówek. W przeciągu 3 lat powstanie ich 100. Zgodnie z planem, po roku działalności nowa placówka musi już zarabiać na swoją bieżącą działalność, a po trzech latach uzyskać pełną rentowność.
Jednocześnie bank zacznie rozwijać zewnętrzną sieć działającą na zasadzie franczyzy. Placówki franczyzowe będą nosić nazwę minibank, a ich mottem ma być „tanio, szybko, prosto”.
– Marka minibank nie będzie kojarzona z Bankiem Zachodnim WBK – powiedział Jacek Kseń, prezes BZ WBK. – W tym roku zamierzamy uruchomić 100 placówek franczyzowych. Traktujemy to jako akcję pilotażową. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli, sieć minibanku będzie znacznie większa."
Więc pytam - gdzie te 100 placówek uruchomionych w 2007 roku? Dla przykładu Eurobank wypełnił plan na 2007r. przed końcem roku. Dlaczego aż 3-letni okres zwrotu z inwestycji? Getin i Eurobank zakładają do 1 roku. Myślę, że gama produktów o tym decyduje w znaczący sposób.
IMHO WBK wymyśliło sobie markę minibank licząc, że partnerzy ją wypromują. Tylko jak dwadzieściakilka placówek ma wyrobić ogólnokrajową markę przy zerowym wsparciu franczyzodawcy, żadnych reklamach. Tak z ręką na sercu - poza osobami, które interesowały się otworzeniem takiej placówki, kto słyszał markę minibank?
W minibanku problem maja ludzie, ktorzy sa w BIK. Nie wazne ze juz splacili. Poki sie tam znajduja nie dostana ani zlotowki. Ludzie z czysta kartoteka w dostaja bez problemu. Nawet w podeszłym wieku i duze kwoty. Znajomy mowil ze przyznawalnosc ludziom starszym jest o wiele wiele wieksza niz w Getin. Ale tak jak mowie, trzeba miec czysta karte.
Jesli chodzi o zwrot inwestycji to bank moze pisac pol roku, rok, czy 3 lata. Wszystko zalezy od lokalizacji placowki. Niektore moga sie nie zwrocic i po 10 latach.
Czy ktoś może mi odpisać na meila jakie są stawki prowizji w Eurobanku na zasadzie franchisingu?
andrzej.menc@wp.pl
chciałabym rozpocząć współpracę z ww. bankami co będzie bardziej opłacalne??
Koszty otwarcia placówek są porównywalne, obydwie marki są znane. w miasteczku w którym zamierzam działać nie ma zbyt wielkiej konkurencji. pozostaje mi się zastanowić nad okolicznym klientem, alw wiem że zarówno kredyty eurobanku jak i produkty depozytowe i ROR-y Getin będą się sprzedawać.
Która z inwestycji szybciej się zwróci??
PYTANIE DO PRAKTYKÓW Z AGENCJI KREDYTOWYCH - JAKICH KREDYTÓW GOT. SPRZEDAJECIE WIĘCEJ - GETIN CZY EURO ? jAKIE EWENTUALNE INNE PROD. NP. KARTY, LOKALTY MAJĄ WZIĘCIE ?
ZAPRSZAM DO DYSKUSJI PRAKTYKÓW, TEORETYKOM Z GÓRY DZIĘKUJĘ.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.