Forum: Franchising komu się opłaca? 1475
Na podstawie moich 11-letnich doświadczeń z franchisingiem w handlu detalicznym mogę powiedzieć, że podstawową przyczyną niepowodzenia niektórych placówek prowadzonych na zasadzie franszyzy jest to, że biorcy nie uznają pierwszego i podstawowego warunku powodzenia działalności franszyzowej, który polega na tym, że biorca musi posiadać podstawową wiedzę biznesową, potrzebną do prowadzenia danego rodzaju działalności, czyli jeśli chce prowadzić sklep detaliczny z towarami markowymi, to powinien znać zasady sprzedaży detalicznej towarów markowych w ogóle a jeśli chce prowadzić punkt gastronomiczny, to musi mieć podstawowe pojęcie o zasadach prowadzenia działalności gastronomicznej i jej rachunku ekonomicznym.Jeśli biorca takiej wiedzy nie posiada,(a w Polsce z przyczyn oczywistych w 90% przypadków biorcy takiej wiedzy nie posiadają) to powinien być zainteresowany szybkim jej uzupełnieniem, ponieważ jej brak powoduje nieosiąganie zakładanych efektów ekonomicznych prowadzonej przez niego działalności i obciążanie tym niepowodzeniem dawcy, co jest calkowicie nieuzasadnione.
Drugim podstawowym warunkiem powodzenia franszyzy jest to, że biorca powinien ściśle przestrzegać zasad prowadzenia danego rodzaju działalności, zalecanych przez dawcę i ściśle z dawcą współpracować w zakresie ewentualnej adaptacji tych zasad do specyfiki rynku danego kraju, jesli zachodzi taka potrzeba. W Polsce jednak biorca najczęściej uważa, że to jego placówka i to on wie lepiej, jak to robić a dawca powinien go ochronić przed konkurencją i prawami popytu i podaży oraz zagwarantować zysk.
Trzecim istotnym warunkiem powodzenia franszyzy w Polsce jest to,że w warunkach szybko zmieniajacego się rynku polskiego jest wręcz niezbędne aby dawca prowadził własne placówki pilotażowe na najważniejszych rynkach zbytu, ponieważ to pozwoli mu na zdobycie obiektywnej wiedzy o tym, co dzieje się na rynku i jakich to zmian w zasadach prowadzenia placówek wymaga.Jeśli dawca tej zasady nie przestrzega, traci kontakt z obiektywna rzeczywistością rynkową i musi polegać wyłącznie na nie zawsze obiektywnej wiedzy o rynku, dostarczanej przez biorców.
Czwartym warunkiem powodzenia franszyzy w warunkach polskich jest pobieranie przez dawcę zarówno wstępnej jak i bieżącej opłaty franszyzowej, powiazanej z wynikami placówek, prowadzonych przez biorców. Udostępnianie wiedzy na temat zasad prowadzenia danej działalności bez pobierania stosownej opłaty franszyzowej prowadzi wprost do lekceważenia wartości tej wiedzy przez biorcę a w konsekwencji do nieodpłatnej budowy sieci dystrybucji dla konkurencji w przypadku nieprzestrzegania umowy franszyzowej przez biorcę.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.