Forum: Mam lokal / Szukam pomysłu na biznes 1475
dzieki za komentarz, jezeli masz zwrot z kapitalu 20% nawet brutto, to uwazam, ze nie ma sensu sie bawic we franchising.
lepiej pracowac i dodatkowo patrzec jak pieniazki rosna:-)
Lokal duze miasto? centrum handlowe? czemu na 10 lat umowa-za uchylenie rabka tajemnicy bede wdzieczny..
Pozdrawiam
M.
P.S. tego typu umowy stosują centra handlowe
Potencjalny inwestor ktory tylko lokuje kapital na kilkuletni okres i nie jest sam zainteresowany prowadzeniem w takim lokalu swojej dzialalnosci z duza pewnoscia bylby zainteresowany nabyciem lokalu wlasnie z powodu najemcy. Mozna tez refinansowac kapital zainwestowany na kupno lokalu uzytkowego w banku specjalizujacym sie w finasowaniu nieruchomosci. Jak widac zwiazanie sie z najemca, jako wynajmujacy, wieloletnia umowa (nawet na 10 lat) nie oznacza pozbycie sie
kapitalu zainwestowanego. Z inwestycji tej kapitalowo mozna wyjsc bez straty kapitalu,
a w miedzyczasie odbierac wysokie odsetki i robic sobie inne rzeczy. Minimalne ryzyko przy pewnej elastycznosci dysponowania kapitalem.
Dla mnie byla to i nadal jest alternatywa dla franszyzy, gdzie mozliwosci zarobienia pewnie sa wieksze, ale przy duzo wiekszym ryzyku straty i przy bardziej restrykcyjnych warunkach wycofania sie z biznesu. Przegladalem kilka umow franszyzowych i do smiechu doprowadzaly mnie klauzule o zgodzie na wystawienie weksla in blanco oraz warunki wypelnienia weksla przez franszyzodawce (np warunki sieci SNC). Praktycznie w kazdej chwili mozna bylo wypasc z biznesu z duza strata (zgodnie z umowa) i zostac z reka w nocniku. Nalezy pamietac ze przy wekslach in blanco aby oprotestowac wykonanie weksla nalezy wplacic do Sadu gotowką sumę na jaką weksel zostal wypelniony.
Pozdrawiam
dokladnie masz racje. Mysle, ze w naszej sytuacji (komfort psychiczny posiadanego kapitalu i rownolegle praca) przemawia za opcja inwestycji we wlasne pomysly ( przyklad najmu). Natomiasz rowniez przegladalem kilka umow f.-tragedia, a jak to mowia w srodowisku pilkarskim z niewolnika nie ma pracownika!:-)
Zaczynam sie powoli rozgladac za nieruchomoscia, mysle, ze przy odrowbinie szczescia cos znajde:-)
Pozdrawiam
M.
Jesli sam niczego nie znajdziesz, a bedziesz
dalej zainteresowany transakcja tego typu tzn kupno lokalu uzytkowego bezposrednio pod konkretnego "mojego najemce" zostaw jakis neutralny namiar na siebie (moze adres skrzynki pocztowej ?)
Tego typu transakcje nie przechodza przez rynek
typu biura nieruchomosci, zaproszenia do rokowan poprzez ogloszenia najemcy, itd.
Moze bede mogl Cie nakierowac gdzie trzeba, tym bardziej ze w tym roku planuje nastepna inwestycje z "tym najemca" i nie wykluczone ze
bede mial kilka "obiektow" na oku ktorymi bedzie zainteresowany "ten najemca". Wtedy jeden z "obiektow" moglbym przekierowac do transakcji na Ciebie. Ja w tym roku chce sfinansowac zakup tylko jednego lokalu.
Oczywiscie do niczege sie nie zobowiazuję i tylko tak potraktuj moją ofertę.
Pozdrawiam
Dzieki za oferte wspolpracy, w celu blizszego poznania , ponizej email
741023@interia.pl
Pozdrawiam
MAciej
Mam tez troszke doswiadczenia z nieruchomosciami, i myślę, że dobrze by było wymienić doświadczenia.
Proszę o kontakt: d2k3@interia.pl
Pozdrawiam
Kontakt zanotowalem. Bede pamietal i odezwe sie jak bedzie cos konkretnego, ewentualnie wczesniej dla podtrzymania kontaktu. Prosze sie jednak uzbroic w cierpliwosc, gdyz dobre oferty zdarzaja sie rzadko.
Serdecznie pozdrawiam
eDianet@op.pl
i cytaty z artułów w piśmie też kolega dobrał tendecyjnie, co świadczy albo o złej woli, albo, że nie zrozumiał, co w nich jest napisane; widać pobyt w USA nie posłużył koledze; może trzeba było nie wracać, przecież to Ameryka do sprytnych, odważnych i pracowitych należy...
Nie twierdzę, że jego pomysł jest dobry. Ale na podstawie tego co napisał nie można (IMHO) twierdzić, że jest zły. Chyba każdy na wspólnika szukałby człowieka pomysłowego, pracowitego itp.
Zgadzam się z tym, że „Franchising Info” ma nieco zbyt bardzo „reklamowy” charakter. Dlatego już go nie prenumeruję. Kupuje te numery, w których zobaczę coś ciekawego. Bo mimo wszystko jest to najlepsze pismo zajmujące się tą tematyką, jakie dostępne jest w Polsce (IMHO).
Pozdrawiam,
Gajowy
W pełni się z tym zgadzam. Pismo powinno informować. A w sumie (moim zdaniem) przedstawia materiały reklamowe sieci. Np. że ktoś sprzedał mieszkanie i otworzył Pizza Dominium i „wierzy...”– czy to jest informacja „biznesowa”? Z punktu widzenia pt. inwestora ta informacja jest równie wartościowa jak ta, co prezydent jadł na śniadanie. Zamiast informacji o tym, że ktoś „wierzy” wolałbym np. informację o tym, jak wygląda rynek, jacy są główni gracze, jak wygląda sprzedaż, jakie są marże w tym biznesie itp. (wiem, mogę to znaleźć gdzie indziej, ale skoro mam tego szukać gdzie indziej, to za co płacę kupując pismo „FI”?). Owszem, w „FI” są informacje użyteczne dla inwestora, ale są to pojedyncze artykuły. Reszta wygląda jak „artykuły sponsorowane” (choć nie są opatrzone takim nagłówkiem). Może taka jest polityka pisma, ale za materiały reklamowe nie mam zamiaru płacić (taka jest moja polityka). I kupuję tylko te numery, w których któryś z tych kilku naprawdę informacyjnych artykułów mnie zainteresuje.
A co do portalu, to jest OK. – utrzymuje się z reklam dawców i nie oczekuję od niego informacji obiektywnych. Stanowi miejsce, gdzie działające w Polsce sieci mogą się przedstawić (a ja z nimi zapoznać). A jeśli coś mnie zainteresuje, to gdzie indziej muszę poszukać danych bardziej obiektywnych i analiz. Szkoda tylko, że takich danych nie mogę znaleźć w piśmie „FI” (no chyba że za informację obiektywną uznam szacunki dawcy, że inwestycja zwróci się po X latach, czy informację że ich pomysł na biznes jest bardzo dobry).
Pozdrawiam,
Gajowy
Dziękujemy za bardzo ciekawe opinie.
Zwracamy uwagę, że artykuł o Tabarnie ukazał się w dziale "nowe otwarcie" w którym są opisywane tylko nowe sieci franchisingowe. Ze swojej natury są to pomysły jeszcze nie sprawdzone. Będziemy dalej śledzić ich losy na łamach pozostałych rubryk Franchising Info. Nie możemy się zgodzić, że jako magazyn zajmujący się franchisingiem i systemami partnerskimi mamy nie informować o nowych sieciach, a tylko i wyłącznie o sprawdzonych.
Zwracamy również uwagę, że w 12 numerze magazynu rozszerzyliśmy formułę katalogu systemów, tak aby każdy czytelnik mógł łatwiej się zorientować, jakie doświadczenie ma dawca licencji.
Natomiast właścicielka nowej Żabki doskonale zna specyfikę tego sklepu – przez długi okres w nim pracowała (w tej samej lokalizacji!). Dlatego jest pewna przyszłego sukcesu. Oczywiście zobaczymy, jak się jej będzie wiodło.
Pozdrawiamy,
Redakcja
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.