Forum: Mam lokal / Szukam pomysłu na biznes 1475
Pozdrowionka Magik.
PS. Dawno tu nie bylem ale widze, ze nuda wieje :(
P.S. Co Cię tak nudzi Magik? Ludzie? Tematy? A może masz w grom pieniędzy i pytania ludzi którzy mając 10 000 chcą uczciwie pracować na swoim Cię nudzą?
Ja przedstawiłem podstawowe koszty takie jak kasa fiskalna, księgowa, opłata lokal, a do tego można dopisać jeszcze opłatę za licencje i inne drobne koszty często w znaczącej kwocie.
I co ty na to szanowny kolego ????
Daj jakąś rozsądną podpowiedz dla Yoli
PS. Ja nigdy nikomu nie zaglądam do portfela jak próbujesz robić ty widocznie zaliczasz się do grupy ludzi, którym nigdy nic nie wpadło do głowy oprócz jałowych słów, a szkoda, bo może podałbyś jakiś konkretny temat oparty na własnych doświadczeniach to podyskutowalibyś my sobie troszkę. Zapraszam do rozmowy, ale tylko na konkrety, bo na głupie zaczepki nie odpowiadam.
Pozdrowionka Magik
Ziółka lubię i pijam ale nie na nerwy ale na niestrawność jak poczytam sobie forum to mi czasem niedobrze :). Punkt kasowy 7-8 tyś. oki, ale musisz mieć coś na przetrwanie ze trzy miechy i 10 tyś. wyjdzie jak nic, ELMAXI- musisz mieć lokal, kolporter (specjalnie z małej litery bo nie polecam) 10 tyś za mało, a o innych się nie wypowiadam bo nie wiem.
Pozdrawiam Magik
A co do włsnej działalności to 150 000 to spory kapitał z którym dobrze można powalczyć na rynku mogę coś doradzić ....
Ale muszę wiedzieć w jakim mieście mieszkasz, czy poprafisz się dostosować do trudnych styuacji (włosy mogą powypadać lub zsiwieć tobie jeżeli jeszcze tego nie zrobiły a twojej żonie mogą porobić się korze łapki w okolicy oczu), czy robiłeś już w tym kierunku coś (np. szukałeś sobie lokalu).
Lubię pomagać ludziom...
-"Jesli nigdy w zyciu nie miales zadnej stycnosci z gastronomią, to lepiej zastanowic się, czy warto się w to pchać! "
-"na czym konkretnie sie znasz?"
wydają mi się trochę bezsensowne bo przecież franchising to system w którym głównym założeniem jest to iż firma z dośiadczeniem i wiedzą przekazuje swoje know-how, często za bardzo duże pieniądze, podmiotowi dopiero rozpoczynającemu działalność.
mało który z franchisingodawców szuka przede wszystkim osób z doświadczeniem w danej branży. żadko się zdarza aby osoba kupująca licencję od firmy gastronomicznej miała wcześniej doświadczenie w takiej działalności, ponad 90% sieciowych salonów fryzjerskich prowadzą osoby które nie są fryzjerami (wystarczy wykonać telefon do jednej z nich aby się o tym przekonać). znam wiele osób które działają w branży z którą wcześniej nie miały zbyt wiele wspólnego. sprzedają odzież, telefony komórkowe, prowadzą punkty gastronomiczne itp.
ważne jest aby właściwie dobrać franszyzodawcę i branżę, w której chce się działać. musi to być firma która ma przynajmniej kilka lat doświadczenia, własne jednostki i punkty prowadzone przez franszyzobiorców. nie daj się skusić na daną ofertę np. z powodu niskiego kosztu zakupu licencji. jeżeli jest to firma stosunkowo młoda bez zbytniego doświadzczenia będzie wypróbowywać swój pomysł na franchising na Tobie, za jej błędy Ty będziesz płacił. oczywiście mała firma może stać się gigantem w swojej branży po jakimś czasie a Ty nie wybaczysz sobie że nie związałeś i nie rozwijałeś się wraz z nią.
musisz najpierw określić z żoną które branże Wam odpowiadają, które pozostają w zgodzie z Wami. ja nie wyobrażam sobie abym mógł prowadzić np. sklep z lustrami, mydłami lub sztuczną biżuterią. nie czuję klimatu.
bardzo ważne!!!
porozmawiajcie z możliwie jak największą liczbą franchisobiorców firmy, którą wybierzecie. dowiecie się zapewne bardzo wielu istotnych rzeczy o Waszym przyszłym partnerze.
pozdrawiam.
Zapraszam do współpracy. Ryzyko małe, a zyski znacznie większe niż w innej działalności o porównywalnej sumie inwestycji. Apteka Bursztynowa.
Pozdrawiam
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.