Forum: Produkty Benedyktyńskie - czy warto - art. spożywcze i przemysłowe 344
słuchaj jest jeszcze prokuratura która będzie badała wszystkie wątki
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/511541,benedyktyni-z-tynca-w-opalach,id,t.html
Proszę przeczytać artykuł o Benedicite chyba ktoś się wziął wreszcie za tą firmę i że to wszystko to jak pisali w FiM kity benedyktyńskie
oczywiście że nie działa bo został tu zablokowany, wystarczy skopiować link i wkleić do wyszukiwarki od razu będziemy mieć właściwy rezultat, proszę go do końca przeczytać wraz z opiniami całkiem na dole strony, bardzo ciekawe wypowiedzi
W interesie istniejących sklepów franczyzowych jest niewydawanie żadnych kart lojalnościowych klientom. Te karty lojalnościowe stanowią integralną część planu przejmowania sklepów franczyzowych lub zagospodarowywania pustych miejsc po nich i ich byłych klientów. Ściślej, chodzi po prostu o to, że karta wraz z ankietą klienta jest wpisywana do bazy danych. Potem, po bankructwie franczyzobiorcy, taka ankieta wraz z adresem i danymi odbiorcy służy do odzyskania takiego klienta lub \"podebrania\" go franczyzobiorcy, jeśli ten pozostawił sklep, ale pod inną postacią. Niestety te wszystkie konkursy na wydawanie jak największej liczby kart służyły właśnie tylko i wyłącznie temu celowi. Jest to element strategii długofalowej BENEDICITE opracowanej już przez p. dyrektora Piotra F. wraz z o. Zygmuntem G. Aby potwierdzić to wszystkom wystarczy zapytać te sklepy, które się \"zwinęły\" lub przekształciły, czy ich klienci lub byli klienci nie wspominali przypadkiem o ulotkach otrzymanych z JG. Sprawa jest oczywista. Prokuratura.
Zapraszam do dyskusji:
http://www.tyniec.mm.com.pl/pl/forum/temat:230.htm
a ja próbuję skontaktować się z
pawełww
i nie mogę :(
.. a może nie umiem :(
maile za pośrednictwem forum nie \"wychodzą\"
co zrobić??
niestety zauważyłem że niektóre wiadomości są blokowane
No wreszcie http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Szok-Oto-prawda-o-miodzie-od-benedyktynow,wid,14323085,wiadomosc.html?ticaid=1e13c&_ticrsn=3
i kolejny piekny artykuł o benedicite w gazcie wyborczej http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,11331390,Wyroby_benedyktynskie_naturalne_tylko_w_recepturze.html
Dziwnym trafem Inspektorat Jakości Handlowej sie wycofuje i będzie ich szkolił, a inne firmy za takie same rzeczy dostają nawet po kilkaset tyśięcy złotych kary!!! I to ma byc sprawiedliwość? Trzeba chyba skończyć z przywilejami kościelnymi!
A oto opis konfitur benedyktyńskich z strony benedicite.pl:
Przygotowanie naszych konfitur wymaga stosunkowo dużo czasu i jest dość kosztowne. Do produkcji bierzemy owoce najbardziej dojrzałe, soczyste, odpowiedniej barwy i wielkości
oraz o dużej zawartości cukru (60- 70 %). Konfitury są wytwarzane ręcznie tak jak robiły to nasze babcie i prababcie.
Owoce są podgrzewane przez kilka dni w garnkach o grubym dnie,aż osiągną odpowiednią gęstość. Stopniowo dodawany jest cukier i dodatki takie, jak przyprawy czy orzechy. Na 1 kg oczyszczonych owoców przewiduje się około 1,2 - 2 kg cukru.
Owoce muszą być podgrzewane powoli, nie można dopuścić do ich wrzenia. Co pewien czas trzeba zestawiać garnek z ognia i potrząsać ruchem kolistym zbierając gromadzącą się pianę. Owoce wolno nasiąkają cukrem, nie rozpadają się podczas gotowania, jeśli podgrzewanie przerywamy na kilka lub kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu ponownie je podgrzewamy. Konfitura jest gotowa, kiedy owoce są zawieszone w syropie i nie wypływają na powierzchnię. Na samym końcu dodawany jest alkohol (aby nie wyparował). Nie potrzebujemy więc żadnych sztucznych dodatków czy wzmacniaczy smaku, gdyż smak zawarty jest w samych owocach i w miarę smażenia jest coraz intensywniejszy. Na koniec słoiki pasteryzujemy czyli gotujemy we wrzątku kilka - kilkanaście minut, co konserwuje nasze przetwory.
Trwałość takich przetworów nie może się równać z tymi zawierającymi konserwanty, które mogą być przechowywane nawet przez kilka lat. Uważamy jednak, że smaki naszych konfitur, przypominające te zapamiętane z dzieciństwa, rekompensują tę niedogodność.
Staramy się, aby nasze przetwory różniły się od tych produkowanych masowo. Dodajemy więc czasem niespotykane w konfiturach dodatki - przyprawy korzenne, rodzynki, migdały, orzechy czy alkohole. Do końcowego rezultatu dochodzimy metodą prób i błędów - tak długo mieszamy owoce z różnymi dodatkami aż końcowy efekt wywoła zachwyt na twarzach próbujących nowego specjału .
Konfitury przechowujemy w temperaturze zbliżonej do pokojowej, aby uniknąć scukrzenia.
Z tekstu wynika wprost że Benmedyktyni sami produkują te konfitury, nie ma tam słowa o firmach produkujących konfitury
a to opis musztardy prosze zwrócić uwagę na pogrubione zdanie:
Musztarda powstała w starożytnym Rzymie na początku naszej ery i od początku uznawano ją za przyprawę o wartościach leczniczych - leczy bóle reumatyczne, poprawia trawienie tłuszczu , działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.
Musztarda powstaje w wyniku łączenia ziaren gorczycy (zwykle mielonych) z octem. Przez dodanie różnego rodzaju przypraw, wykorzystanie różnych gatunków gorczycy i sposobu jej mielenia, powstało wiele odmian musztardy.
Benedyktyni przygotowali różne smaki musztard tak, aby zaspokoić najbardziej wybredne smaki.
wynika z tego zdania iż to mnisi je przygotowywują
http://www.polskatimes.pl/artykul/531839,produkty-benedyktynskie-nie-roznia-sie-od-tych-z-marketu,id,t.html
Artykuł roku!!!!!!!!! Pokazuje całą prawdę, warto czyta!!!!!
Widzę że Opat wszystko zrzuca na franczyzobiorców że sklepy upadają bo biorą sie za prowadzenie sklepów osoby niekompetentne a producentów którzy z nimi współpracują że oszukują i produkują niezgodnie z recepturami! Mozna powiedzieć tylko jedno : OBŁUDA!!!!! i to jeszcze w klasztorze
jakies pół roku temu przymierzałem się do otwarcia sklepu z produktami benedyktyńskimi, jednak zrobiłem miesięczne rozeznanie w temacie, na 3 zapytane sklepy 2 mi odradziły po dłuższej rozmowie ten biznes, trzeci własciciel nie chciał za bardzo rozmawiać gdyz jak powiedział \\\"dość juz stracił pieniędzy i nerwów z powodu mnichów z Tyńca\\\", nikogo nie chce zniechecać bo każdy ma swój rozum ale radzę w kazdym przypadku najpierw zaciagnąć opinii juz działajacych sklepów i poczytać trochę o tym biznesie bo według większosci opinii jest to sponsoring klasztoru a nie działalność biznesowa
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.