Forum: Pytanie do Redakcji... i nie tylko ??? 1475
...jezeli osoba rozmawia z jednym wydawaloby sie z najpowazniejszych franchisodawcow reklamowanych na tym portalu... zapadaja ustalenia... sa podpisane Umowy, a tymczasem zaplanowane przedsiewziecie nie dochodzi do skutku.
Tymczasem ow franchisodawca w ramach wyzej wspomnianych Umow zarzadal wysokiej kwoty "uwierzytelniajacej" przyszlego biorce w postaci kaucji gwarancyjnej - ktora jezeliby cale przedsiewziecie nie doszlo do skutku... miala zostac zwrocona w okreslonym terminie na konto biorcy.
Tyle, ze powyzsza kwota biorcy nie zostala zwrocona, gdyz franchisodawca jest w "rozsypce" i zrobil cos...czego zdecydowanie zrobic nie powinien: mianowicie zamiast zdeponowac owa kwote gwarancyjna na osobnym koncie umozliwiajacym jej natychmiastowy zwrot... ow franchisodawca sfinansowal sobie wspomniana kwota dzialalnosc biezaca firmy !!!
Pomijajac moralna ocene calej sytuacji trzeba stwierdzic, ze co najmniej razacym zaniedbaniem Redakcji jest to, iz w czasopismie FranchisigInfo juz w momencie klopotow finansowych tego franchisodawcy, ukazala sie stosunkowo pozytywna o nim opinia... a juz co najmniej nieporozumieniem (jezeli nie zwyklym niedbalstwem) jest to, ze ow franchisodawca funkcjonuje nadal w Katalogu firm.
Portal ten chce byc Nr 1 w informowaniu o polskiej rzeczywistosci franchisingowej - a jak mi sie wydaje rzetelne informacje powinny byc stale weryfikowane, a firmy dawcow monitorowane... by nie wprowadzac w blad zarowno Czytelnikow jak i potencjalnych Biorcow.
Mam swiadomosc, ze trudno sobie wyobrazic krytyczne uwagi w tym portalu pod adresem franchisodawcow - ktorzy placa za reklamy i sa zrodlem profitow...
Niestety, w takiej sytuacji wasz portal przestaje byc wiarygodnym zrodlem informacji...
P.S.
Wszyscy wiemy, ze ow Franchisodawca to jedna z "duzych" firm dystrybucyjnych z branzy "odziez i obuwie".
A jaka to firma - dla ludzi obeznanych w temacie jest oczywiste i nie trzeba jej wymieniac z "nazwy". Ponadto ten watek to nie jest pole do popisow plotkarskich, tylko zapytanie o pewne podstawowoe zasady etyki w biznesie, w franchisingu i dziennikarstwie. Moim problemem jest natomiast kasa, ktora owa firma wlasciwie sobie przywlaszczyla...i zciemnia, ze "chcialaby oddac", ale nie moze...
W dodatku reaguje zwykla medialna i prymitywna agresja na wytykanie jej oczywistych wad w sposobie prowadzenia i redagowania portalu oraz pisma.
Coz, jak widac "uklad" trzyma sie razem franchisodawcy (w tym dawcy reklam) i Redaktorzy portalu oraz FranchisingInfo.
Firma, ktora mnie oszukala, a ktorej doradzal m.in. Profit System jest do wgladu w referencjach tego ostatniego... Ujawnie jej nazwe dopiero w momencie, kiedy juz na 100% bede przekonany, ze nie odzyskam moich pieniedzy - narazie wiem na 80%, wiec wykazuje jeszcze dobra wole i cierpliwosc.
A wracajac do wspomnianej przez Redakcje "rzetelnosci biznesowej" - przeciez to w katalogu firm jest "80 najlepszych franchisodawcow". Jezeli ktos odpowiedzialnie uzywa okreslenie "najlepszych", to musi owe firmy oceniac pod wzgledem pewnych kryteriow i stale weryfikowac informacje (w tym rowniez o tzw. rzetelnosci kupieckiej)... chyba, ze jedynym kryterium jest "wpisowe" na owa "liste najlepszych".
Poza tym pomijajac moja osobe wspolczuje biorca, ktorzy zostali wpuszczeni w maliny...Nie mowiac juz o tym, ze firma nadal funkcjonuje wraz ze swoimi bzdurnymi i klamliwymi opisami w katalogu firm.
P.S.
Dziennikarz, ktory nagina swoja etyke zawodowa do potrzeb rynku, to zwykly pismak.
Bardzo źle świadczy o kulturze redagujących portal:((((
Nic tak nie pomaga w takich sytuacjach, jak Twoja, jak ujawnienie sprawcy i szczegółów wydarzenia. Wtedy i Redakcja portalu i Dawca bedą mieli szanse na wykazanie się. Na razie pozostajemy na etapie nerwowego bicia piany.A Redakcja niepotrzebnie wpada w nerwowość - zapewne na zasadzie reakcji na Twoje emocjonalne wypowiedzi. W interesach nie ma sentymentów ale wzajemne obrażanie się nie załatwia przecież Twojego problemu. Uśmiechnij się, jutro będzie lepiej.
Jesteś mało konsekwentny! Skoro już zdecydowałeś się na taki manewr, to musisz być przygotowany w 100%, a nie w 80%. 80% to za mało, żeby być wiarygodnym, a już napewno za mało, żeby zarzucić komuś nieuczciwość!!! A pomyślałeś o innych biorcach, którzy mogą stać się ofiarą tego nieuczciwego dawcy? Z tego co napisałeś można wywnioskować, że masz bardzo egoistyczne podejście: jak ja dostanę kaskę, to już nie powiem publicznie kto to... Tak się nie robi!
Poza tym widze, ze lubisz dezinformowac publike i wsadzac ludziom w usta slowa, ktorych nie powiedzieli - oto przyklad:
"...jak ja dostanę kaskę, to już nie powiem publicznie kto to... "- tych twoich slow nie mozna inaczej nazwac jak tylko zwyklym naduzyciem i manipulacja, gdyz ja sie tak w zadnym miejscu nie wypowiadalem.
Ale powiem Ci dlaczego jeszcze nie podalem nazwy tej firmy: ona jest duzo, duzo wieksza od mojej... a napewno znasz zasade, ze "duzy moze wiecej"... i nie czarujmy sie tu rownoscia podmiotow wobec prawa, bo taka rownosc nie istnieje...
Spokojny - dzieki za info, a jezeli chodzi o owe zabezpieczenia w Umowach z franchisodawcami, wiesz jak jest : tak naprawde to oni narzucaja warunki i przewaznie wszystko wyglada "w miare OK"... i zawsze masz w perspektywie: podpisac , bo cos wydaje Ci sie sensowne , czy nie podpisac z powodu niepelnego zabezpieczenia swoich interesow. W moim przypadku sprawa wyglada nastepujaco - przyblizony zapis z Umowy Wstepnej: "...franchisobiorca wplaci celem zabezpieczenia platnosci o ktorych mowa w Umowie kwote w wysokosci [...] do dnia [...]. W przypadku, gdy franchisodawca nie zaproponuje franchisobiorcy podpisania Umowy franchisingu do dnia [...}, powyzsza kwota zostanie zwrocona na konto franchisobiorcy w terminie 14 dni od daty [...}, na wskazane konto."
Jak widzisz pozornie wszystko wyglada OK (teoretycznie moje interesy sa w miare zabezpieczone)...ale rzeczywistosc jest juz inna...
Po tych doswiadczeniach moge powiedziec jedno: w wiekszosci przypadkow franchisig to finansowanie rozwoju franchisodawcy i przenoszenie calego ryzyka na biorce w mysl zasady: uda sie, to obaj troche zarobimy...nie uda sie, to niech sie martwi biorca".Jeszcze raz powtorze: W WIEKSZOSCI PRZYPADKOW.
Co prawda moj przypadek w ogole pod powyzsza regule sie nie kwalifikuje, bo przedsiewziecie franchisingowe nie doszlo do skutku...w sumie mozna by to nazwac zwyklym zlodziejstwem...ale niech zerkne na www "katalog firm":)))...hmmm i jeszcze pisza, ze franchisobiorca moze liczyc na wsparcie, co za bzdury...
Ostatni juz watek ostrzegajaco-przestrzegajacy: uwazajcie na polskich franchisodawcow dystrybucyjnych z branzy "odziez i obuwie"... i nie sugerujcie sie tym, ze ktos jest z tzw. "gornej polki", to nie jest niestety synonimem uczciwosci i naprawde trzeba uwazac.
Jest mi naprawdę bardzo przykro, z powodu tego co się stało. Myślę, że jest wiele osób, które chcą Ci pomóc i dlatego nie powinieneś od samego początku robić sobie w nich wrogów. Po pierwsze, to że spytałam Cię o nazwę firmy - nie znaczy, że chcę na jej temat publicznie plotkować. Moje drugie pytanie (na które do tej pory nie udzieliłeś mi odpowiedzi...), również nie miało w sobie żadnego elementu ataku czy krytyki. Mam dobre zadanie na temat rzetelności portalu i redakcji, pomimo, że wcale nie jestem f-dawcą, który płaci za reklamy. I skoro nie poinformowałeś ich o swoich kłopotach, nie bardzo rozumiem dlaczego podważasz ich wiarygodność. Właśnie informacje od osób takich jak Ty pozwoliłyby weryfikować opinie o dawcach. Jak Ty jako redakcja wyobrażał byś sobie monitorowanie dawców?
Oczywiście nie powiedziałeś, zdania "o kasce", ale taka myśl jasno wynika z Twojej wypowiedzi. Nie powinieneś tak robić, bo jak się decydujesz na taki krok, to musisz być go pewien w 100%. Nie próbuję absolutnie Tobą manipulować :) Zarzucam Ci jedynie brak konsekwencji - może niesłusznie, ale wiem o Tobie jedynie to, co napisałeś...
"Duży może więcej" - nie zawsze! Życzę dużo spokoju i powodzenia w odzyskaniu Twoich pieniędzy. Pozdrawiam, Iga.
azeglarz@o2.pl
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.