Czego nauczyło mnie prowadzenie firmy?
Agnieszka Skupieńska, autorka bloga „To się opłaca!”
Będziesz zajmował się nie tylko tym, co lubisz, ale też całą masą innych rzeczy, których może jeszcze nie umiesz. Ale się nauczysz. Nauczysz się wystawiać faktury, obsługiwać klientów, ustalać warunki współpracy. Nauczysz się, bo nie będziesz miał innego wyjścia. Praca na swoim uczy wielu rzeczy, których nie zawsze można nauczyć się, pracując dla kogoś. A w swojej firmie przychodzi to naturalnie. W maju minęło pięć lat, odkąd założyłam pierwszą firmę. Czego nauczyłam się przez ten czas?
Odpowiedzialności. W swojej firmie wszystko zależy ode mnie, ja jestem odpowiedzialna za kontakty z klientami, rozliczenia, realizowanie zleceń w terminie, pilnowanie formalności, płacenie na czas zobowiązań. No dobra, przelewy do US i ZUS robi mój wspólnik, ale już za dostawców i przesyłki w moim sklepie internetowym muszę zapłacić sama. Tyle różnych spraw i za wszystkie jesteś odpowiedzialny! Trzeba być ogarniętym, żeby niczego nie zawalić, bo to może mieć nieprzyjemne konsekwencje.
Oszczędności. Rozwijając biznes od zera, bez dotacji i wsparcia z żadnych innych źródeł, musisz oglądać z każdej strony każdą złotówkę. Ale dotyczy to nie tylko wydatków firmowych. Odkąd jestem na swoim, nauczyłam się oszczędności także w życiu. Może trochę ma to związek z faktem, że nie mam dnia wypłaty i nie wiem, ile zarobię w danym miesiącu. Muszę mieć zawsze zapas oszczędności na koncie, żeby czuć się bezpiecznie.
Cierpliwości. Jestem osobą, która chciałaby mieć wiele rzeczy od razu. Wpadnę na jakiś pomysł i od razu chciałabym go realizować. Chcę zrobić coś we współpracy z innymi ludźmi, więc złoszczę się, że nie odpisują mi od razu na maile. Albo że jakieś sklepy czy usługodawcy mają wolny support i nie odpowiadają od razu na zgłoszenia. Uczę się tej cierpliwości i wiem już, że nie da się wszystkiego zrobić już, trzeba przygotować się na opóźnienia i na to, że nawet pozornie łatwy, zaplanowany projekt, będzie się przeciągał. Nauczyłam się też, że reguły są ważne. Bez nich łatwo pozwolić wejść sobie na głowę. Klienci będą dzwonić, kiedy chcą, mówić ci, jak masz pracować.
Planowania. Pracując na swoim, trzeba mieć plany związane z działalnością, dobrze mieć plan awaryjny, trzeba przemyśleć, co zrobić, gdy będziemy chcieli wyjechać na urlop itd. Uczciwie przyznaję, że myślenia kilka kroków do przodu, przewidywania różnych konsekwencji swoich decyzji nauczyłam się dopiero, mając firmę. Podobnie jak innego spojrzenia na koszty i podatki, a także na ceny produktów. 35 zł za bluzkę w sklepie to mało czy dużo? Kiedyś myślałam, że nie tak mało, a teraz myślę, że cena bluzki zawiera: materiał, nici, projekt, wykrojenie i uszycie, opakowanie, magazynowanie i transport do sklepu, marżę sklepu, marżę producenta, VAT. I pewnie jeszcze o czymś zapomniałam. A teraz pomyśl, że w hipermarkecie możesz kupić bluzkę za 10 zł. I że ona przyleciała z Chin (transport, cło). Odkąd sama mam sklep internetowy, widzę ceny produktów w zupełnie innym świetle.
Prowadzenie firmy to nie jest bułka z masłem i jeśli ktoś tak twierdzi, to oszukuje. Ale satysfakcja z tego, że twój własny biznes idzie dobrze, to satysfakcja nieporównywalnie większa niż radość z pracy u kogoś. Tam za sukces odpowiedzialnych jest wiele osób, a w firmie, w której pracujesz sam, twój sukces to tylko twoja zasługa!
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zdefiniowaliśmy naszą franczyzę na nowo. Teraz czas na intensywny rozwój – mówi Krystian Kasia z Banku Millennium
Rozumiemy franczyzę i doceniamy jej potencjał, dlatego chcemy i możemy się rozwijać – mówi Tomasz Pawłowski z Departamentu Bankowości Detalicznej – Franczyza i Sprzedaż Ratalna w Banku Millennium
Peter Drucker powiedział: „pierwsza noc, którą prześpisz spokojnie, bo twój biznes zaczął się rozwijać, powinna być tą, w której pomyślisz o sukcesji”.
Nikt nie umie wysadzić w powietrze biznesu tak jak pracownik. Rzecz w tym, że żadna firma nigdy nie osiągnęła sukcesu bez rzetelnych pracowników.
Zarządzanie zespołem nie jest łatwą sprawą. Może w tym jednak pomóc przestrzeganie kilku zasad.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...