Błędy w social media
Gosia Zimniak, autorka Bloga Freelancerki
Social media to dobry sposób na budowanie społeczności wokół marki. Pod warunkiem że będziemy unikać błędów, które skutecznie mogą zniechęcić potencjalnych klientów. Przedstawiam listę siedmiu błędów popełnianych w social media.
1. Opuszczenie. Lepiej skupić się na 2-3 serwisach, niż stworzyć profile na 20 różnych portalach, a później do nich w ogóle nie zaglądać. Nie ma chyba gorszej rzeczy w kontekście wizerunkowym, niż porzucenie jakiegoś profilu po kilku miesiącach aktywności. Zaglądający tam potencjalny klient może się zastanawiać, czy twoja firma upadła?
2. Ignorowanie. Tak samo jak w realu nie ignorujesz, gdy ktoś mówi tobie: „Cześć” , tak samo nie możesz ignorować, gdy ktoś pisze do ciebie w mediach społecznościowych. Nieważne, czy ta osoba pyta o koszt usługi, czy wyrażająca tylko zachwyt nad twoją ofertą. A już na pewno nie możesz ignorować negatywnych komentarzy czy wiadomości z informacją o jakimś problemie lub reklamacji.
3. Lenistwo. Przed publikacją czegokolwiek w social media warto poświęcić trochę wysiłku na pomyślenie, czy to będzie wartościowe dla odbiorców? Gdy nie masz akurat weny na stworzenie postu – lepiej nic nie publikować, niż zaśmiecać tablice twoich obserwatorów i fanów.
4. Okazywanie negatywnych emocji. Impulsywne dzielenie się statusami czy artykułami nie zawsze może wyjść nam na dobre. Publikowanie wpisów pod wpływem negatywnych emocji, bo np. klient cię zdenerwował i chcesz mu teraz dopiec, może negatywnie odbić się na wizerunku firmy i przestraszyć potencjalnych klientów.
5. Niedopowiedzenie. Co robisz, gdy widzisz na Facebooku link, ale nie wiesz de facto do czego? Klikasz go? Czy twoja ciekawość zostaje opanowana przez obawę przed niezidentyfikowanymi stronami, na których grasują wirusy? Dlatego jeśli już skracasz link do jakiejś strony, napisz co to jest i dlaczego to wrzucasz. Poza tym dzielenie się linkiem bez jakiegoś dodatkowego słowa wyjaśnienia wygląda na zwykły spam.
6. Zbytnia skromność. Dobry profil w social media jest twoją reklamą, dlatego powinien zawierać opis tego, czym twoja firma się zajmuje i jaka jest idea danego profilu. Sekcja informacyjna to tak naprawdę jedyne miejsce, gdzie możesz pochwalić się tym, co robisz bez posądzania o bycie natrętnym. Dlatego uzupełnij profil o wszystkie informacje o swojej firmie, działalności, marce, zamieść zdjęcia i linki do twojej strony internetowej.
7. Za dużo autopromocji. Wiadomo, że obecność w social media ma cele marketingowe… Ale pamiętaj, że social media nie rządzą się prawem tradycyjnych reklam. W mediach społecznościowych chodzi o interakcję. Pomyśl o tym, jakie informacje i posty będą przydatne dla twoich odbiorców. Bądź źródłem, a nie sprzedawcą. Powstrzymaj się przed wrzucaniem co chwila informacji na temat swoich usług czy produktów. To szybki sposób na to, żeby stracić fanów. Dużym błędem jest opowiadanie tylko o swojej marce. Bo czy w realu lubisz, gdy ktoś podczas rozmowy mówi tylko o sobie?
I jak, które z wymienionych błędów popełniasz?
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zdefiniowaliśmy naszą franczyzę na nowo. Teraz czas na intensywny rozwój – mówi Krystian Kasia z Banku Millennium
Rozumiemy franczyzę i doceniamy jej potencjał, dlatego chcemy i możemy się rozwijać – mówi Tomasz Pawłowski z Departamentu Bankowości Detalicznej – Franczyza i Sprzedaż Ratalna w Banku Millennium
Peter Drucker powiedział: „pierwsza noc, którą prześpisz spokojnie, bo twój biznes zaczął się rozwijać, powinna być tą, w której pomyślisz o sukcesji”.
Nikt nie umie wysadzić w powietrze biznesu tak jak pracownik. Rzecz w tym, że żadna firma nigdy nie osiągnęła sukcesu bez rzetelnych pracowników.
Zarządzanie zespołem nie jest łatwą sprawą. Może w tym jednak pomóc przestrzeganie kilku zasad.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...