Firma pod obcą marką
Artykuły w piśmie skierowane są głównie do początkujących kandydatów na franczyzobiorców. "Masz dość pracy pod dyktando szefów i tyrania wyłącznie na cudzy sukces, [...] wykup licencję i włącz się do sieci franczyzowej" - zachęca PROFIT. Pismo we współpracy z naszym portalem franchising.pl prezentuje kilkadziesiąt skróconych ofert franczyzowych. Przypominamy, że ich rozszerzone wersje znajdują się w Katalogu na naszej stronie.
FRAGMENT TEKSTU
W przededniu naszego wejścia do Unii Europejskiej franczyza staje się jednym z lepszych i bezpieczniejszych sposobów rozwijania biznesu przez drobnych i średnich przedsiębiorców. Propozycja dla tych, którzy mają pieniądze na zakup nieruchomości, maszym, surowców, czy know-how, ale nie dysponują środkami na ryzyko i budowanie firmy od zera. Często nie mają też sami dobrego pomysłu na samodzielny biznes. Franczyza pozwala korzystać z cudzych sprawdzonych marek i rozwiązań, wystarczy za to zapłacić.
W Hiszpanii po wejściu do UE liczba systemów franczyzowych w ciągu dwóch lat wzrosła z 200 do 400 (dziś - 595).
- W Polsce może być tak samo - przypuszcza Arkadiusz Słodkowski, specjalista z pierwszego w naszym kraju portalu franczyzowego franchising.pl. - Pojawiają sie nowe możliwości, rośnie rynek usług, przybywa drobnego kapitału inwestycyjnego i każdy sprawdzony pomysł jest na wagę złota. Jego zdaniem, lato 2003 roku to idealna pora, żeby myśleć o wyborze sieci. Oferta w Polsce jest już pokaźna. Są sprawdzone systemy, doświadczenia i łatwo dostępne strategie działania. Wejście do wybranej sieci trwa dziś nie dłużej niż 6 - 7 miesięcy. W Polsce działa już blisko 120 systemów franczyzowych, a pracuje w nich prawie 100 tys. osób, które wytwarzają w ten sposób od 1,5 do 3,2 proc. naszxego produktu krajowego brutto (3,2 proc. jeśli liczyć ze stacjami paliw). W porównaniu do świata to wciąż niedużo. W USA takich systemów jest ponad 2200 i powstaje w nich 15 proc. amerykańskiego PKB.
Wkrótce także w Polsce, tak jak na świecie, będzie można przeżyć całe życie, korzystając wyłącznie z usług i produktów sprzedawanych w sieciach franczyzowych. W USA ponad 30 proc. sprzedaży detalicznej odbywa się w takich sieciach franczyzowych. Sieci tylko w Stanach mają ponad 450 tys. punktów. Co osiem minut ktoś w Ameryce otwiera punkt franczyzowy. Na jej zasadach działa co dwunasta firma powstająca w Stanach Zjednoczonych.
Samodzielny rozwój własnej albo kupno znanej, nośnej marki pozostaje dziś na świecie poza zasięgiem większości początkujących przedsiębiorców. McDonald's wart jest jako marka około 30 mld dol., Kodak 12 mld dolarów. Ale kupno "kawałka" marki, czyli wejście w dobrą sieć, kosztuje mniej: w USA i Europie Zachodniej około 100 - 200 tys. dol., w Polsce - nadal połowę tej kwoty. Choć co roku zaczyna u nas działalność kilkanaście nowych sieci franczyzowych, w tym ponad połowa krajowych, nasz rynek nadal czeka na własne sieci. Przede wszystkim na rynku usług i gastronomii.
Więcej: Paweł Domarecki, Profit, nr 6, czerwiec 2003, str. 90
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Zajęcia pozalekcyjne to nie tylko język angielski. Przyjdź na Targi Franczyza i zobacz, jak wiele jest pomysłów na biznes w branży edukacyjnej.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...