Amerykanin w Paryżu
Inauguracji niezbyt rzucającego się w oczy lokalu na reprezentacyjnej Avenue de l'Opera towarzyszyło niebywałe zainteresowanie mediów. Stacje telewizyjne już od kilku dni ustawiały się w kolejkach, napisały o tym wszystkie gazety. Za małą czarną, a tą Francuzi piją najchętniej, zapłacić tu trzeba 1,60 euro (ok. 7,50 zł) - podobnie jak w innych kafejkach i bistrach. Wystrój jest inny - wygodne fotele i stoliki zamiast kontuaru, stołków barowych i sterty niedopałków na podłodze. Turystom się spodoba, zwłaszcza z USA, a to ich Paryż chce przyciągnąć na nowo po tragicznym sezonie 2003 (drogie euro, wojna w Iraku, niechęć wobec Francji za oceanem, groźby terrorystyczne, epidemia SARS). A czy spodoba się Francuzom? To się okaże, ale sądząc z tego, jak bardzo spowszedniały McDonaldy („mak-do" - jak się mówi pieszczotliwie), to problemów nie będzie.
Szef wywodzącego się z Seattle Starbucksa Howard Schulz zapowiada otwarcie kolejnych lokali - za kilka dni w dzielnicy La Defense, potem na Montparnassie. To podobne miejsca jak l'Opera- wokół masa biur i ludzi, którzy wyskakują z pracy z kieszeniami pełnymi drobnych po kubek kawy na wynos.
Pierwszy Starbucks we Francji został otwarty sześć lat po debiucie w Wielkiej Brytanii oraz w kilka miesięcy po Berlinie. Do jego prowadzenia Amerykanie stowarzyszyli się z hiszpańską grupą VIPS - francuscy kontrahenci uznali ich ofertę za mało atrakcyjną. Media donoszą, że kawa będzie tu na pewno bez „dodatków modyfikowanych genetycznie" - tak jakby chodziło o kukurydzę, którą niszczą z furią antyglobaliści na czele z wąsatym przywódcą rolników Jose Bove'em.
Pierwszego dnia wielu ludzi przychodziło do Starbucksa z ciekawości i l porównać, czym się różni kawa amerykańska od francuskiej, którą Francuzi uważają, rzecz jasna, za najlepszą pod słońcem. Poza tym -jak myślą nad Sekwaną - co ci Amerykanie wiedzą o kawie? - pierwszą kawiarnię La Procope otwarto nad Sekwaną ponad 300 lat temu, gdy USA nawet nie były na mapie. Dziś jednak kafejki i bistra upadają w tempie po blisko 1,5 tys. rocznie, podczas gdy bary z kanapkami na wynos kwitną. Starbucks będzie się ścigać z podobną francuską siecią Columbus Cafe. Pośród dziesiątek tysięcy francuskich kawiarenek ich obecność będzie nadal jak kropla w morzu. Ale też jak kropla, która drąży skałę francuskiej wyjątkowości w banalizowaniu się ogólnoświatowej konsumpcji.
Źródło: Robert Sołtyk „Amerykanin w Paryżu”, Gazeta Wyborcza, 17-18.01.2004
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Targi Franczyza – tu zaczyna się własny biznes
/31.10.2025
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Podczas Targów Franczyza 2025 poznaliśmy laureatów konkursu Top Franczyzobiorca. Nagrodzeni udowadniają, że sukces we franczyzie to nie tylko wyniki finansowe, ale także pasja, konsekwencja i umiejętność inspirowania innych.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...