45 tysięcy - i będzie więcej
Wiadomości Handlowe zaprezentowały raport „Rynek Gastronomiczny w Polsce 2003" przygotowany przez dział badań handlu CAL Research & Consulting instytutu GfK Polonia. Nie tylko przybywa punktów gastronomicznych, szczególnie w kategoriach restauracje, bary i puby, ale również następuje niewielki wzrost wartości rynku, który obecnie szacowany jest na około 15 miliardów złotych. Jednorazowe rachunki płacone przez Polaków w punktach gastronomicznych nie są wprawdzie wyższe niż w latach ubiegłych, ale bywalcy odwiedzają więcej restauracji i robią to coraz częściej. Rynek gastronomiczny jest jednym z najważniejszych alternatywnych kanałów sprzedaży produktów spożywczych - poza tradycyjnym detalem oraz sklepami należącymi do międzynarodowych sieci, gastronomia może pochwalić się największą liczbą punktów.
Do ożywienia na tym rynku przyczyniły się systemy franczyzowe - piszą Wiadomości Handlowe. Sieć barów szybkiej obsługi Mr. Hamburger przewiduje otwarcie od 25 do 40 nowych placówek w tym roku (obecnie 42 punkty) oraz wyjście poza województwo śląskie. Docelowo 100 punktów (obecnie ponad 60) ma liczyć sieć sklepo-barów . Do 2005 roku 200 lokali zamierza uruchomić specjalizująca się w sprzedaży mrożonych deserów sieć Yogen Fruz. Kilka coffe-shopów rocznie będzie otwierało Nestle.
Dobrze, tanio i szybko
Radosław Drabik, kierownik ds. alternatywnych kanałów dystrybucji Nestle Polska mówi Wiadomościom Handlowym: - Myślę, że przyszłość należy do punktów typu mini-bistro, gdzie za kilka czy kilkanaście złotych można coś zjeść, napić się kawy. Liczyć się będą takie atuty, jak zdrowe jedzenie, szybkość obsługi i dostępność, czyli dobra lokalizacja. Na pewno gastronomia rozwinie się w dużych miastach, ale w małych i średnich popyt na usługi gastronomiczne będzie nadal ograniczony.
- Kapitalne znaczenie ma dziś dobra cena - dodaje dla Wiadomości Handlowych Marek Papierniak, współwłaściciel firmy Mr Hamburger. - Nieodłącznym elementem działalności są też intensywne promocje. Liczy się również szybkość obsługi. Pozostałe elementy schodzą na dalszy plan.
Dlatego też pewne kłopoty przeżywa obecnie specjalizująca się w wegetariańskiej żywności i propagująca zdrowy styl życia sieć Green Way - informują Wiadomości Handlowe. Liczy 18 punktów i działa w absolutnej niszy rynkowej, praktycznie nie mając konkurentów. To powinno stawiać ją w komfortowej sytuacji, a jednak... - Bardzo dobrze nam szło do 2000 roku, bo ludzie byli mniej nękani finansowymi klopotami. Dziś przede wszystkim chcą przeżyć, jedzą cokolwiek, szybko i byle jak - mówi dla Wiadomości Handlowych odpowiedzialny za rozwój sieci Marek Chudzik. - Na razie nie będziemy otwierać kolejnych barów.
Więcej: Katarzyna Bochner „45 000 punktów gastronomicznych - i będzie więcej”, Wiadomości Handlowe, nr 1, styczeń 2004
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Franczyzobiorcy Eurofinance mogą liczyć na kompleksowe wsparcie na każdym etapie prowadzenia agencji ubezpieczeniowej. A ile zarobią?
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Centra rozrywki VR to oferta nowego franczyzodawcy HeroVR. Gdzie się sprawdzi taki biznes?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...