Hamburger się nie dał?
Choroba szalonych krów i pryszczyca wystraszyły zachodnich konsumentów, którzy jedzą mniej hamburgerów. Jak zapewniają w McDonaldzie, Polacy wcale z nich nie rezygnują.
Mimo że renomowane sieci fast foodów uspokajają konsumentów, że znają źródła pochodzenia mięsa, z którego robią hamburgery i dlatego są one bezpieczne - to ich sprzedaż w Europie i tak maleje - pisze Gazeta Wyborcza.
Jak podała agencja Bloomberg, w następstwie zwierzęcych epidemii tylko w berlińskich restauracjach McDonald'sa liczba klientów spadła aż o 30 proc. Panika konsumentów mocno uderzyła amerykańską firmę po kieszeni. Według Reutersa w ubiegłym roku dochody McDonald'sa w Europie spadły aż o 17 proc. i wyniosły 267,3 mln dol. Aby powstrzymać odpływ konsumentów, McDonald's wprowadza do stałego menu swoich restauracji na całym świecie nowe potrawy - wszystkie to produkty niewołowe - z drobiu, ryb i wieprzowiny.
- Te dane wydają mi się znacznie przesadzone - komentuje dla Gazety Krzysztof Kłapa, rzecznik prasowy McDonald's Polska. - Owszem odnotowano w Europie spadek sprzedaży, ale w granicach 14 proc. W Polsce jednak nie zaobserwowaliśmy spadku zainteresowania hamburgerami, choć przyznam, że pojawiła się nowa grupa klientów preferująca wyroby z drobiu.
Również i w Polsce McDonald's wprowadził nowe potrawy - oczywiście bez wołowiny - WieprzMaca i Chicken Burgera.
- Ich wprowadzenie nie było bezpośrednio związane z chorobą szalonych krów i spadkiem zainteresowania mięsem wołowym - mówi Gazecie Krzysztof Kłapa. - Od roku przygotowywaliśmy się do ich wprowadzenia. Testowaliśmy gusty Polaków i okazało się, że podstawą ich mięsnych potraw jest wieprzowina. Stąd pomysł na spolszczonego WieprzMaca, czyli cieszącego się ogromną popularnością w wielu krajach hamburgera McPork. Pojawiłby się wcześniej, gdyby nie problem wysokich ceny wieprzowiny. Jego wprowadzenie zupełnie przypadkowo zbiegło się z paniką wokół BSE na zachodnich rynkach - podkreśla.
O tym, że polskiemu konsumentowi niestraszne BSE i pryszczyca, poinformowała Gazetę Wyborczą też działająca na polskim rynku sieć American Restaurants (restauracje KFC i Pizza Hut)
- Na szczęście nie odczuliśmy skutków wywołanych BSE - mówi Małgorzata Hamera, rzecznik prasowy American Restaurants.
- Głównie dlatego, że podstawą naszych produktów jest z drób, którego przecież BSE i pryszczyca nie dotyczą. Wołowinę dodajemy jednak do pizzy. Mimo to w żadnej z naszych restauracji nie odnotowaliśmy spadku sprzedaży.
Od niedawna McDolnald's reklamuje się w telewizji, pokazując konsumenta jedzącego same frytki. Czy to nowa odgórna strategia reklamowa firmy, odwracająca uwagę od mięsnego problemu? Rzecznik McDonald'sa temu zaprzecza: - Nic podobnego. Mieliśmy do wyboru kilka filmowych reklam. Jednak ta "frytkowa" wydała nam się najciekawsza. I nie chodzi w niej o reklamę samych frytek, ale o wizerunek firmy - mówi Krzysztof Kłapa.
Sieć Mc Donald's ma obecnie w Polsce 183 restauracje, które dziennie odwiedza kilkaset tysięcy konsumentów. Na całym świecie u Mcdonald'sa stołuje się ich ok. 45 mln (w 28 tys. resturacjach w 120 krajach).
Więcej: Iza Estko, Gazeta Wyborcza, 7 marca 2001, str. 25

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Zajęcia pozalekcyjne to nie tylko język angielski. Przyjdź na Targi Franczyza i zobacz, jak wiele jest pomysłów na biznes w branży edukacyjnej.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...