Pan American Pizza: 150 restauracji do końca 2004 roku
W Polsce jest ok. 45 tys. całorocznych punktów gastronomicznych. Ciągle o prawie połowę mniej niż w sąsiednich, rozwiniętych krajach Europy Zachodniej. Nie mogą więc dziwić plany małych sieci gastronomicznych, które chcą wykorzystać potencjał naszego rynku gastronomicznego. Właśnie na uruchomienie sieci pizzerii zależy Pawłowi Hływie, współwłaścicielowi firmy Pan American Pizza. Hływa szuka lokalizacji w miasteczkach, w których inne sieci nie decydują się inwestować.
Dobry marketing za milion - klucz do sukcesu
Strategia rozwoju oparta jest na wnikliwej analizie rynku, do której zatrudnia ona niemały sztab marketingowców. - Niestety, na polskim rynku gastronomicznym wciąż jest zdecydowanie za mało badań. Dlatego zdecydowaliśmy się badać rynek na własną rękę i postawiliśmy na mocno rozbudowany - jak na średniej wielkości firmę - sztab specjalistów - mówi "Nowościom Gastronomicznym" Hływa. W ciągu dwóch lat struktura marketingu ustabilizowała się na tyle, by myśleć o dalszym rozwoju.
Pizza dla miast i wsi
Pierwsza restauracja Pan American Pizza powstała w 2002 roku w Sierakowie między Poznaniem a Gorzowem Wielkopolskim. Lokal cieszył się tak dużą popularnością, że wkrótce otworzono następne. Wszystkie pizzerie współpracują z Pan American Pizza na zasadzie franczyzy.
Ameryka się sprzedaje, ale...
- Po informacji o wybuchu wojny w Iraku, dwa nasze punkty obrzucono jajami - opowiada właściciel.
Do budowy sieci lokali gastronomicznych właściciele Pan American przygotowywali się trzy lata. Zaczęliśmy analizować dane, tworzyć biznes plan i obliczać koszty na długo przed założeniem pierwszej pizzerii. Prowadzenie sieci lokali nie różni się wiele od zarządzania małym przedsiębiorstwem - zaznacza Hływa. - Amerykańskie akcenty w nazwie nie są przypadkowe. Badania pokazały, że produkty pod szyldem amerykańskim dobrze się w Polsce sprzedają - dodaje.
Obecnie w ofercie gastronomicznej sieci w sprzedaży jest ponad 30 gatunków pizzy, 10 dań obiadowych, 3 zestawy kebabu oraz 5 sałatek i 2 dania rybne.
Może spróbować w stolicy?
Do tej pory, najwięcej lokali jest w Wielkopolsce, choć szyldy Pan American Pizza można znaleźć, m. in. w Kielcach, Poznaniu, Gdyni, Dabrowie Górniczej i Myszkowie. Nowe restauracje mają powstawać w miejscowościach powyżej 10 tys. mieszkańców. Kilka otworzy się, m. in. w Warszawie.
Więcej: Aneta Wieczorek, "Nowości Gastronomiczne", marzec 2004r.PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...