Hamburgery do retuszu
Podróżujący po Polsce miłośnicy barów McDonald´s mają trudne dni. Na drzwiach kolejnych fast foodów, od tego na rynku we Wrocławiu po ten w Gdańsku Oliwie, pojawiają się tabliczki: "Zamknięte z powodu remontu". Rewolucja w sieci McDonald´s dotarła do Polski. Koniec ze standaryzacją, odtąd McDonald´s w każdym kraju może mieć inny wystrój, inne menu i indywidualny sposób obsługi klienta. Ta zmiana się w firmie opłaca, bo po spadku dynamiki rozwoju, spowodowanej wewnątrzkorporacyjną inercją i brakiem nowych pomysłów, o McDonaldzie znowu się mówi w pozytywnym kontekście.
- Okazało się, że uniwersalna kiedyś formuła fast foodu zużyła się - uważa Krzysztof Poznański, dyrektor generalny konkurencyjnej sieci restauracji Pizza Marzano.
Zmiana wizualizacji
McDonald´s odchodzi więc od modelu fast food w stronę czegoś, co jest o stopień wyżej w restauracyjnym światku i nazywa się casual dinning. Taki model realizuje właśnie Pizza Marzano, która dzięki kelnerom i nastrojowym wnętrzom nie jest tylko barem, gdzie zaspokaja się głód. McDonald´s nie zamierza konkurować z droższymi lokalami z obsługą kelnerską. To nadal ma być restauracja szybkiej obsługi, gdzie można zjeść lunch w 15 minut. Ale robi krok w kierunku casual dinning. Najostrzej widać to na przykładzie samych budynków. Na miejscu po identycznych domkach z charakterystycznym czerwonym dachem stają nowoczesne budynki o niestandardowej architekturze. Tandetne plastiki wypierają wysokiej jakości naturalne materiały: drewno, stal, szkło.
Pięć restauracji już przebudowanych
W Europie tzw. remodelingowi poddano już kilkaset lokali, a w 2005 r. ma być odmienione 600-800 kolejnych. W Polsce przebudowano pięć: w Jankach, Gdańsku Oliwie, Wilanowie, na wrocławskim rynku i w Częstochowie. Są dwa sposoby zmian: obejmujące tylko wnętrza, jak w Wilanowie i Wrocławiu, gdzie konserwatorzy zabytków nie zgadzają się na zmiany wyglądu budynków, albo wszystko od fundamentów w górę. Koszt dużego remontu to ok. 2 mnl zł, samych wnętrz - 500 tys. złotych. Prawie cały budżet inwestycyjny McDonalda idzie na ten cel. Stąd tak mało nowych otwarć, w roku 2004 były tylko dwa (Arkadia w Warszawie i we Wrocławiu przy dworcu PKP).
Na remodeling czeka kolejne 10 restauracji, także te znajdujące się w prestiżowych lokalizacjach, jak na przykład warszawski Sezam. Nowy Sezam będzie kosztował przeszło 3 mln zł, tyle ile budowa dużej restauracji. Tutaj prawdopodobnie pojawi się pierwsza w Polsce kawiarnia McDonald´s - McCofie, znana już np. w Budapeszcie.
Jajecznica w McDonald´s
Szef polskiego McDonalda Dragos Pavicevic zapowiada, że rewolucyjne zmiany w menu dopiero nadchodzą. W jego restauracjach proponowane będą różne posiłki, dostosowane do pory dnia. McDonald´s będzie już wkrótce do godziny 11 całkiem innym lokalem. Jeszcze w tym roku pojawią się śniadania, jajecznice i ciastka typu mufin. Przykłady z innych rynków podpowiadają, że można spodziewać się też zup.
Więcej: Jakub Stępień, "Forbes", maj, 2005 r.PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...