Rozpoznawalny A. Blikle
Często o powodzeniu firmy decyduje dobra i sprawdzona marka. Na rynku zdarzają się prawdziwe marki - instytucje. Polska ma szczęście do słodkich marek. O takim rodzaju marki możemy mówić w przypadku kawiarni A.Blikle. Zawsze kojarzyła się z jakością, smakiem i wysokim standardem.
Firma A.Blikle istnieje nieprzerwanie od 1869 roku. Jej symbolem jest kawiarnia na Nowym Świecie w Warszawie. Przed II wojną światową była miejscem spotkań artystów, pisarzy, aktorów, dyplomatów. W czasie okupacji rodzina Blikle pomagała więźniom i jeńcom przesyłając paczki żywnościowe. Wielu aktorów z zamkniętych przez Niemców teatrów pracowało jako kelnerzy. W czasach realnego socjalizmu ograniczana i szykanowana przetrwała jako mała cukierenka, by po 1989 roku rozkwitnąć znowu jako elegancka kawiarnia. W chwili obecnej w samej Warszawie działa 7 kawiarni-cukierni, a w ramach franchisingu jeszcze trzy. W 1997 czytelnicy Gazety Wyborczej wybrali kawiarnie A.Blikle na Nowym Świecie „magicznym miejscem Warszawy”.
Co ciekawe A.Blikle z założenia nie reklamuje wyrobów cukierniczych. Nacisk kładzie natomiast na sponsoring i działania public relations promujące wizerunek kawiarni i związany z kawiarniami styl odpoczynku. A.Blikle jest jednym z liderów polskich marek. Według ankiet przeprowadzonych przez KIG znajduję się wśród 10 najbardziej wartościowych. Spontaniczna znajomość marki, zgodnie z badaniami SMG KRC z roku 1996, w Warszawie wynosi 80% zaś na Śląsku przekracza 40%. Firma A.Blikle należy do stowarzyszenia producentów produktów markowych PRO-MARKA.
Wyrobów cukierniczych firmy A.Blikle prawie nie można kupić poza firmowymi cukierniami i kawiarniami. Jest to sposób ochrony dobrej jakości własnych produktów, poza tym nadaje im szczególny charakter. Zakup ciastek pozostawia w konsumentach wrażenie przynależności do elitarnej grupy smakoszy.
Firma wkroczyła jednak ze swoimi produktami do hipermarketów i supermarketów. Swoim znakiem A.Blikle firmuje mrożone ciasto francuskie oraz trzy rodzaje mrożonych strudli. Produkty te są reklamowane w prasie oraz poprzez działania promocyjne. Pomimo to zachowano wyjątkowość nazwy Blikle. Mrożone ciasta zaliczają się do towarów luksusowych, z tzw. górnej półki cenowej. Firma planuje dalsze rozszerzenie oferty mrożonych produktów delikatesowych. Zwiększa też ciągle wydatki na badania i wdrożenia, których udział w obrotach jest stosunkowo wysoki - 4-5%.
Aby utrzymać wysoką jakość, a co za tym idzie renomę marki firma A.Blikle wprowadziła nowoczesny system zarządzania jakością. Jest to odmiana TOM (ang. Total Ouality Manegement). Opiera się ona na głębokiej świadomości wszystkich pracowników firmy, że standard jakości wyznacza klient. Natomiast w utrzymaniu i doskonaleniu tego standardu biorą udział wszyscy pracownicy w tym celu specjalnie szkoleni.
Można powiedzieć, że przyszłość marki A.Blikle maluje się w jasnych barwach. Dzięki skutecznemu zarządzaniu i celowym działaniom rozciągniętym w ciągu 130 lat firma powinna zachować znaczącą pozycję wśród polskich marek. Otwarta zostaje natomiast kwestia, jak zachować elitarność produktu jednocześnie rozszerzając sieć sprzedaży. Być może przyszłość Blikle to luksusowe towary spożywcze sprzedawane zarówno w kawiarniach, jak i w hipermarketach, które zachowując wysokie standardy pozwolą się cieszyć klientom w całej Polsce wspaniałym smakiem słodyczy kawiarenki z Nowego Światu...
Monika Rejtner, PROFIT system
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...