FIRMA TV

Żabka daje przychód gwarantowany
art. spożywcze i przemysłowe

Żabka daje przychód gwarantowany

Sprawdźcie, jak działa nowa formuła rozliczeń finansowych z partnerami.

Wynajem - inwestycja przyjazna przedsiębiorcom
gastronomia

Wynajem - inwestycja przyjazna przedsiębiorcom

Czy można przetestować biznes, a później w niego zainwestować?

Spożywka 3.0
art. spożywcze i przemysłowe

Spożywka 3.0

Biznes sklepów spożywczych podczas pandemii złapał drugi oddech, ale nadal pozostał wybitnie konkurencyjny.

Czy Zdrowa Krowa będzie drugim McDonald'sem?
gastronomia

Czy Zdrowa Krowa będzie drugim McDonald'sem?

Franczyzodawca oferuje trzy koncepty restauracyjne do wyboru. Czym one się różnią?

Franczyza dobrze policzona

Franczyza dobrze policzona

Czy model finansowy potrzebny jest bardziej franczyzodawcom czy franczyzobiorcom? A może tak samo jednym i drugim?

Czy biura coworkingowe są seksi?
nieruchomości

Czy biura coworkingowe są seksi?

Wiele firm decyduje się na ograniczenie powierzchni biurowej, a zarazem starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom pracowników, którzy nie zawsze mają warunki, żeby komfortowo pracować w domu.

Za co ten

Za co ten "haracz"?

O opłatach franczyzowych pobieranych przez sieci franczyzowe od franczyzobiorców mówi Arkadiusz Słodkowski, redaktor Franchising.pl.

Jak otworzyć biznes gastro-kurierski za 10 tys. zł?
gastronomia

Jak otworzyć biznes gastro-kurierski za 10 tys. zł?

Żeby ten biznes się udał, potrzeba zaawansowanych narzędzi informatycznych, mówi Paweł Aksamit, współzałożyciel i prezes zarządu Stava.

Franczyzobiorcy mają głos

Franczyzobiorcy mają głos

Jaki był cel stworzenia Kodeksu Franczyzy i czy udało się go osiągnąć, opowiada Paweł Tracz, przewodniczący w zespole ds. franczyzy przy Rzeczniku MŚP.

Etat czy własna firma?

Etat czy własna firma?

Firmę można sprzedać, etat można stracić. Firma może nie zarabiać, a na etacie pensja jest pewna. Jednak wybór: etat czy własna firma musicie zważyć sami - mówi Arkadiusz Słodkowski, redaktor Franchising.pl.

Franczyza z ułatwieniami
gastronomia

Franczyza z ułatwieniami

Czy biznesem franczyzowym da się z sukcesem zarządzać zdalnie? Gość najnowszego odcinka programu "Firma", Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery zdradza, co trzeba zrobić, żeby było to możliwe.

Konflikty we franczyzie
doradztwo i księgowość

Konflikty we franczyzie

O co kłócą się franczyzobiorcy i franczyzodawcy? Czy konfliktów jest mało czy dużo? Czy ustawa nas przed nimi uratuje? Dziś odcinek śledczy programu "Firma". Naszym gościem jest Karina Korczyńska, prawnik, doradca we franczyzie PROFIT system.

TRZY REGUŁY: Jak wybrać biznes dla siebie?

TRZY REGUŁY: Jak wybrać biznes dla siebie?

Otwarcie własnej firmy to jedna z najważniejszych decyzji w życiu. Jak zrobić to mądrze i zwiększyć swoje szanse na sukces? - mówi Arkadiusz Słodkowski, redaktor Franchising.pl.

Franczyza z niewielką inwestycją
gastronomia

Franczyza z niewielką inwestycją

Czy można otworzyć pizzerię za mniej niż 50 tys. zł? Pytamy Wojciecha Goduńskiego, właściciela firmy Wojtex, franczyzodawcy m.in. marek Biesiadowo, Western Chicken, Western Tortilla, Coffeeloffee i Amori Pomodori.

Zarabianie na cudzych firmach
usługi dla biznesu

Zarabianie na cudzych firmach

Czy to trudne zarabiać w systemie B2B? W dodatku robiąc z tego modelu światową markę franczyzową? O usługach dla biznesu rozmawiamy z Sylwią Wiski, menedżerem rozwoju sieci i strategii sprzedaży Mail Boxes Etc.

Strzel gola w biznesie!
edukacja

Strzel gola w biznesie!

Czy da się połączyć biznes i futbol? Okazuje się, że tak! Ile fanatyk piłki może zarobić na szkółce piłkarskiej dowiesz się z rozmowy z Przemysławem Olewnikiem, właścicielem marki Socatots.

Biznes we franczyzie
doradztwo i księgowość

Biznes we franczyzie

Na co powinna zwrócić uwagę osoba, która planuje otworzyć biznes we franczyzie, kto nadaje się na franczyzobiorcę oraz czy samemu można napisać dobrą umowę franczyzową, pytamy Michała Wiśniewskiego, prezesa firmy doradczej PROFIT system, który opracował kilkaset pakietów franczyzowych.

Jak zostać Gigantem Programowania?
edukacja

Jak zostać Gigantem Programowania?

W studio Franchising.pl gościem jest Radosław Kulesza, założyciel Gigantów Programowania. Zapytaliśmy go, czy franczyzobiorcą firmy może zostać ktoś, kto umiarkowanie zna się na naukach ścisłych i czy niska opłata franczyzowa jest powodem szybkiego wzrostu sieci?

Program

Program "Firma" - porozmawiajmy o franczyzie

W programie „Firma” w każdy wtorek rozmawiamy z menadżerami i właścicielami firm, a w nich przystępnie omawiamy modele biznesowe i umowy franczyzowe znanych marek.

Kto może mieć restaurację McDonald's?
gastronomia

Kto może mieć restaurację McDonald's?

Gościem drugiego odcinka programu „Firma” jest Monika Dąbrowska z McDonald’s Polska, prezes POF. Pytamy m.in. jak McDonald’s poradził sobie z pandemią.