FIRMA TV

Żabka daje przychód gwarantowany
Sprawdźcie, jak działa nowa formuła rozliczeń finansowych z partnerami.

Wynajem - inwestycja przyjazna przedsiębiorcom
Czy można przetestować biznes, a później w niego zainwestować?

Spożywka 3.0
Biznes sklepów spożywczych podczas pandemii złapał drugi oddech, ale nadal pozostał wybitnie konkurencyjny.

Czy Zdrowa Krowa będzie drugim McDonald'sem?
Franczyzodawca oferuje trzy koncepty restauracyjne do wyboru. Czym one się różnią?

Franczyza dobrze policzona
Czy model finansowy potrzebny jest bardziej franczyzodawcom czy franczyzobiorcom? A może tak samo jednym i drugim?

Czy biura coworkingowe są seksi?
Wiele firm decyduje się na ograniczenie powierzchni biurowej, a zarazem starają się wyjść naprzeciw oczekiwaniom pracowników, którzy nie zawsze mają warunki, żeby komfortowo pracować w domu.

Za co ten "haracz"?
O opłatach franczyzowych pobieranych przez sieci franczyzowe od franczyzobiorców mówi Arkadiusz Słodkowski, redaktor Franchising.pl.

Jak otworzyć biznes gastro-kurierski za 10 tys. zł?
Żeby ten biznes się udał, potrzeba zaawansowanych narzędzi informatycznych, mówi Paweł Aksamit, współzałożyciel i prezes zarządu Stava.

Franczyzobiorcy mają głos
Jaki był cel stworzenia Kodeksu Franczyzy i czy udało się go osiągnąć, opowiada Paweł Tracz, przewodniczący w zespole ds. franczyzy przy Rzeczniku MŚP.

Etat czy własna firma?
Firmę można sprzedać, etat można stracić. Firma może nie zarabiać, a na etacie pensja jest pewna. Jednak wybór: etat czy własna firma musicie zważyć sami - mówi Arkadiusz Słodkowski, redaktor Franchising.pl.

Franczyza z ułatwieniami
Czy biznesem franczyzowym da się z sukcesem zarządzać zdalnie? Gość najnowszego odcinka programu "Firma", Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery zdradza, co trzeba zrobić, żeby było to możliwe.

Konflikty we franczyzie
O co kłócą się franczyzobiorcy i franczyzodawcy? Czy konfliktów jest mało czy dużo? Czy ustawa nas przed nimi uratuje? Dziś odcinek śledczy programu "Firma". Naszym gościem jest Karina Korczyńska, prawnik, doradca we franczyzie PROFIT system.

TRZY REGUŁY: Jak wybrać biznes dla siebie?
Otwarcie własnej firmy to jedna z najważniejszych decyzji w życiu. Jak zrobić to mądrze i zwiększyć swoje szanse na sukces? - mówi Arkadiusz Słodkowski, redaktor Franchising.pl.

Franczyza z niewielką inwestycją
Czy można otworzyć pizzerię za mniej niż 50 tys. zł? Pytamy Wojciecha Goduńskiego, właściciela firmy Wojtex, franczyzodawcy m.in. marek Biesiadowo, Western Chicken, Western Tortilla, Coffeeloffee i Amori Pomodori.

Zarabianie na cudzych firmach
Czy to trudne zarabiać w systemie B2B? W dodatku robiąc z tego modelu światową markę franczyzową? O usługach dla biznesu rozmawiamy z Sylwią Wiski, menedżerem rozwoju sieci i strategii sprzedaży Mail Boxes Etc.

Strzel gola w biznesie!
Czy da się połączyć biznes i futbol? Okazuje się, że tak! Ile fanatyk piłki może zarobić na szkółce piłkarskiej dowiesz się z rozmowy z Przemysławem Olewnikiem, właścicielem marki Socatots.

Biznes we franczyzie
Na co powinna zwrócić uwagę osoba, która planuje otworzyć biznes we franczyzie, kto nadaje się na franczyzobiorcę oraz czy samemu można napisać dobrą umowę franczyzową, pytamy Michała Wiśniewskiego, prezesa firmy doradczej PROFIT system, który opracował kilkaset pakietów franczyzowych.

Jak zostać Gigantem Programowania?
W studio Franchising.pl gościem jest Radosław Kulesza, założyciel Gigantów Programowania. Zapytaliśmy go, czy franczyzobiorcą firmy może zostać ktoś, kto umiarkowanie zna się na naukach ścisłych i czy niska opłata franczyzowa jest powodem szybkiego wzrostu sieci?

Program "Firma" - porozmawiajmy o franczyzie
W programie „Firma” w każdy wtorek rozmawiamy z menadżerami i właścicielami firm, a w nich przystępnie omawiamy modele biznesowe i umowy franczyzowe znanych marek.

Kto może mieć restaurację McDonald's?
Gościem drugiego odcinka programu „Firma” jest Monika Dąbrowska z McDonald’s Polska, prezes POF. Pytamy m.in. jak McDonald’s poradził sobie z pandemią.