Forum: BPH - finanse i bankowość 106
Od 15 zaczynają się przepięcia
I podobno 200 placówek ma być zamknięta (jeszcze nie udało mi się tego potwierdzić), lecz biorąc na logikę to bardziej im się opłaca zamykać niż zmieniać wizualizację w nie rentownych placówkach. A z tego, co mówiono na spotkaniu w Hiltonie to tylko 200 na 400 osiąga przyzwoity dochód
Jak to rozumieć? Czy jak zerwie z nimi umowe to przez rok najlepiej robić coś innego albo siedzieć w domu? - a oni w tym czasie powinni mi płacić "rekompensate" za ten rok?
Gdzieś coś takiego obiło mi się o uszy - czy ktoś z Was wie coś w tym temacie?
BPH ZASŁYNEŁO Z NAJWIĘKSZEJ ILOŚCI OTWIERANYCH PLACÓWEK PARTNERSKI W KRÓTKIM CZASIE
A TERAZ ZASŁYNIE PKO SA
Z NAJWIĘKSZEJ ILOŚCI ZAMYKANYCH PLACÓWEK PARTNERSKICH W KRÓTKIM CZASIE- GRATULACJE !!!!
Agencja .............................
W związku z zapytanie które otrzymałam, pragnę poinformować, że w dniu dzisiejszym nie jestem w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi czy wyrażam zgodę, czy też nie na zmianą oddziału pod który podlegam.
Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam żadnej informacji o zasadach dalszej pracy na rzecz Banku PeKaO S.A. Nie wiem jakie produkty będę sprzedawać, na jakich zasadach i za jakie wynagrodzenie. Umowa z Bankiem BPH jasno określała zasady współpracy oraz wskazywała plecówki banku dla których pracowałam, a więc jej zmiany powinna mieć taką samą formę prawną i regulować te same aspekty. W związku z tym za nie uzasadnione wydaje mi się pismo które dostałam z zapytaniem o zmianę oddziału pod który podlegam.
Powyższa zmiana wymaga ode mnie zmian organizacyjnych, większych nakładów finansowych. W związku z tym że firmę prowadzę na koszt własny, odpowiadam za jej dochody i koszty oraz za pracowników w niej zatrudnionych, proszę o niedokonywanie żadnych zmian wpływających na zmianę struktury moich dochodów i kosztów bez podpisania stosownych dokumentów.
Podpisanie umowy z Bankiem PeKaO S.A. lub aneksu do już istniejącej pozwoli mi na podjęcie stosownej decyzji i na dalsze wdrażanie zmian niezbędnych do dalszego funkcjonowania mojej agencji w strukturach Banku PeKaO S.A.
Z poważaniem
Nam np. dali 2 godziny na zastanowienie sie czy zgadzamy na przejscie z Oddziału BPH200 na odział BPH285 oddalony o 120 km dalej od poprzedniego, a i jeszcze informują o odłączeniu od systemu banku w listopadzie w przypadku braku zgody. Kpina!Z resztą ofert nie do odrzucenia może być podobnie.
Po pierwsze:
Aby spraw była jasna okres lojalnościowy obowiązuje tylko w przypadku gdy to agent wypowie umowę.
Po drugie (reguluje kodeks cywilny)
Art. 439. § 1. Firma nie może być zbyta.
Art. 4310. Przedsiębiorca, którego prawo do firmy zostało zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania, chyba że nie jest ono bezprawne( oznacza to wyrok sądowy). W razie dokonanego naruszenia może on także żądać usunięcia jego skutków, złożenia oświadczenia lub oświadczeń w odpowiedniej treści i formie, naprawienia na zasadach ogólnych szkody majątkowej lub wydania korzyści uzyskanej przez osobę, która dopuściła się naruszenia.
Po trzecie:
Art. 7643. § 1. Po rozwiązaniu umowy agencyjnej agent może żądać od dającego zlecenie świadczenia wyrównawczego, jeżeli w czasie trwania umowy agencyjnej pozyskał nowych klientów lub doprowadził do istotnego wzrostu obrotów z dotychczasowymi klientami, a dający zlecenie czerpie nadal znaczne korzyści z umów z tymi klientami. Roszczenie to przysługuje agentowi, jeżeli, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności, a zwłaszcza utratę przez agenta prowizji od umów zawartych przez dającego zlecenie z tymi klientami, przemawiają za tym względy słuszności.
§ 2. Świadczenie wyrównawcze nie może przekroczyć wysokości wynagrodzenia agenta za jeden rok, obliczonego na podstawie średniego rocznego wynagrodzenia uzyskanego w okresie ostatnich pięciu lat. Jeżeli umowa agencyjna trwała krócej niż pięć lat, wynagrodzenie to oblicza się z uwzględnieniem średniej z całego okresu jej trwania.
§ 3. Uzyskanie świadczenia wyrównawczego nie pozbawia agenta możności dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych.
Art. 7644. Świadczenie wyrównawcze nie przysługuje agentowi, jeżeli:
1) dający zlecenie wypowiedział umowę na skutek okoliczności, za które odpowiedzialność ponosi agent, usprawiedliwiających wypowiedzenie umowy bez zachowania terminów wypowiedzenia,
2) agent wypowiedział umowę, chyba że wypowiedzenie jest uzasadnione okolicznościami, za które odpowiada dający zlecenie, albo jest usprawiedliwione wiekiem, ułomnością lub chorobą agenta, a względy słuszności nie pozwalają domagać się od niego dalszego wykonywania czynności agenta,
3) agent za zgodą dającego zlecenie przeniósł na inną osobę swoje prawa i obowiązki wynikające z umowy.
Art. 7645. Do czasu rozwiązania umowy strony nie mogą umówić się w sposób odbiegający na niekorzyść agenta od postanowień art. 7643 i art. 7644.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 427
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.