Forum: BZ WBK - czy franczyza bankowa się opłaca - finanse i bankowość 106
Tadek skąd masz takie informacje, że zamykają 2-3 placówki na 5 otwartych? Biznes chyba nie jest taki zły tylko cała branża jęczy - zobacz raport który jest tu na stronach opublikowany http://franchising.pl/artykul/5866/franczyza-bankowa-2010-roku/. Generalnie placówek bankowych jest mniej bo banki rezygnują z najsłabszych placówek które nie poradziły sobie w kryzysie. Skoro jednak w takich czasach WBK się rozrasta i rozszerza ofertę to chyba znaczy, że chce rozwijać franczyzę i można na tym zarobić. Wydaje mi się, że mają dobrą ofertę i jednak z nimi pogadam.
Nina -pogadać zawsze warto.
A przed rozmowa watro zapoznać się z raportem http://www.franczyzawpolsce.pl/aktualnosci/temat-tygodnia/2733-agencje-bankowe-maja-za-soba-ciezki-rok wynika z niego, ze WBK otworzył w 2010 45 placówek a zamknął 34 osiągając liczbę 100 placówek.
Czyli przyjmując, że sieć liczy około 100 placówek, jedna trzecia partnerów " nie sprawdziała się" w biznesie, być może po prostu zmianiła im się nagle sytuacja życiowa, a może przestało im się opłacać partnerstwo z WBK?
Podkreślić należy, że WBK zadbał o znalezienie kolejnych 45 partnerów, którzy ufają w zapewnienia banku o partnerskim biznesie.
Jednak moim skromnym zdaniem WBK nie jest przygotowany do zapewnienia modelu biznesu opłacalnego dla partnera.
Nina masz rację -Banki nie ratują miernych partnerów. Banki wogóle nie ratują partnerów, przecież tych "nie miernych" nie muszą ratować. Dziwie się tylko, że "miernych" okazało się aż tyle. Partnerstwo z bankiem polega na tym, że partner ma sobie sam radzić. A przy okazji, kiedy WBK skończył z mini bankiem, w 2010? Wydawało mi się że wcześniej. Co do "nieboszczyków", to może po odejściu z partnerstwa z WBK radzą sobie lepiej, więc ja bym nie grzebał ich żywcem.
Witam,
chciałbym otrworzyć placówkę BzWBK w miejscowości posiadającej ok 20tys mieszkańców. Najbliższa placówka znajduje się w odległości 20km. Chciałbym dowiedzieć się czy w tak małym mieście, w kótrym funkcjonują już inne banki jest szansa na kolejny bank?
Dodam, że mam kilkuletnie doświadczenie w bankwości.
Pozdrawiam.
Do damianD.
Zrobisz jak chcesz, ale wtrącę swoje kilka groszy do tej dyskusji. Pod koniec tamtego roku zamknęłam swoją placówkę BzWbk. Prowadziłam ją od ponad 2 lat. Tak samo jak ty miałam doświadczenie w bankowości i to nie małe. Przez 9 lat pracowałam w 4 bankach na stanowisku doradcy klienta jak również zastępcy dyrektora. Mając taką wiedzę sądziłam, że bez problemu poradzę sobie w prowadzeniu placówki bankowej. Przez kilka miesięcy badałam rynek. Wszystko wskazywało, że biznes będzie 100% trafiony! Po 2 latach mój zysk na czystko w najlepszych miesiącach wynosił ok 1000 – 1400zł! W najgorszych byłam pod kreską. Za taką kwotę wolę siedzieć za biurkiem a po zakończeniu pracy nie interesuje mnie kompletnie nic! Prowadząc placówkę nie masz dużo wolnego czasu. Co chwilę coś się dzieje? A to problem z pracownikiem, nowe procedury, nowe oprocentowania, czynsz po kilku miesiącach właściciel zwiększył, szkolenia a do tego ciągle musisz myśleć jak zwiększyć sprzedaż.
Sprawdź ile tak naprawdę kosztuje otwarcie placówki. Te 20tys to tylko część kosztów. Policz sobie jeszcze koszt biurek, krzeseł, sejfu, adaptacji lokalu za, które sam musisz zapłacić. To kolejne 20tys. A do tego musisz mieć jeszcze „trochę” gotówki na bieżące koszty, tj. pensja i zus pracownika, zus właściciela, czynsz, prąd, paliwo do samochodu, reklama…
Mimo wszystko życzę powodzenia.
Kolego damianie D.
Pracowałeś w banku kilka lat, to dlaczego zadajesz takie pytanie?
Jest oczywiste, że jeśli klient otrzymał kredyt, to może zrobić ze środkami co uzna za stosowne. Moze je wypłacić w formie gotówki, moze je przelać na konto w dowolnym banku, może pozostawic na własnym ROR, może spłacić debet, wypłacić z bankomatu itd.
Napisz o co Ci właściwie chodzi? Czy od tej sprawy uzależniasz zostanie partnerem Santandera?
Wiem, że klient może otrzymać gotówkę do ręki lub przelać na konto w dowolnym banku.
Moje pytanie dotyczy wypłaty gotówki do ręki w bzWbk. Pytam ponieważ nie wszystkie placówki partnerskie banków wypłacają gotówkę do ręki tylko przelewają na rachunek innego banku.
Przykładowo biorę kredyt gótówkowy w banku XYZ a środki mogą zostać tylko i wyłącznie przelane na konto dowolnego banku np. Spółdzielczego.
Dziś dzwoniłem do 2 placówek partenrkich BzWbk z pytaniem czy gotówkę z kredytu mogę otrzymać do ręki. Uzysłałem odpowiedź, że środki z zaciągniętego kredytu przelewają wyłącznie do innego banku.
Pomijając wątek BzWbk, wolałbym otworzyć placówkę gdzie środki mogę otrzymać odrazu w placówce a nie czekać na przelew do swojego banku gdzie mam ROR.
Zapomniałem jeszcze dodać, że mam poważne wątpliwośći co do otwarcia BzWbk, ponieważ w w miejscowości gdzie chciałbym otworzyć placówkę partnerką BzWbk działa już placówka partnerska AIG. A w mieście 20tys. na dwie placówki zarządzane przez Santander raczej nie ma miejsca. A po całkowitym przejęciu AIG niekóre placówki partnerskie i oddziały mimo woli zostaną zamknięte.
Dziękuję za informację.
Dla mnie wypłata gotówki w placówce jest czymś oczywistym. Jaki jest sens wzięcia kredytu w placówce partnerskiej skoro po gotówkę i tak muszę udać się albo do oddziału tego samego banku lub innego.
Jeżeli zaciągam kredyt w placówce partnerskiej a doradca informuje mnie, że pieniądze mogę wypłacić w oddziale banku(bez prowizji) to udam się odrazu do oddziału i tam załatwię wszelkie formalności. Ewentualnie złoże wniosek w plac. partnerskiej a jak dostanę telefon z akceptacją to udam się do oddziału. A wówczas kredyt zaliczy się do planów oddziału. Ktoś może powiedzieć teraz, że kredyt zaliczy się na poczet plac. partnerskiej. Jest na to sposób. Wystarczy zaakceptowany wniosek z plac. partnerskiej odrzucić i wprowadzić raz jeszcze z adnotacą, że przez pomyłę został usunięty.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.