Forum: Mam lokal / Szukam pomysłu na biznes 1475

brutus 06.04.2008 *.apn-77-112-184-8.gprs.plus.pl

35
No to ja się pytam czy w centrum miasta? No i jakieś info na temat tego miasta- wielkość, otoczenie punktu itp.

Morrison 07.04.2008 *.acra37.neoplus.adsl.tpnet.pl

7

Witam.

Chciałbym zainwestowac w jakisś system franczezowy lub jakiś inny. Posiadam 100tyś. zł na iwestycje i naprawde bardzo chciałbym to zainwestować w coś co będzie przynosiło zysk i nie musi to być odrazu tego sie nie spodziewam. Teraz mam okazje dostania "Zabki", ale z tego co czytam i słyszę raczej 70% ludzi jest przeciwko tej firmie i ich polityce więc najprawdopodobniej z tego zrezygnuje. A wracając do tematu czy jakaś osoba mogła by pomóc młodej energicznej osobie :) z kapitałem 100tyś cos doradzić w jaki system warto wejść a jakie napewno omijąć? Mieszkam w miejscowość 50tyś + i też właśnie w tej miejscowości chciałbym coś otworzyć własnego. Zainteresowała mnie palarnia kawy Singidunu czy ktoś coś słyszał o tym ?

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

natasz2008 04.07.2008 *.aavr221.neoplus.adsl.tpnet.pl

2
Witajcie, potrzebuje Waszej pomocy mam wlasny lokal tj. 150mkw w samym centrum miasta Garwolin. Ludnosc ponad 30 tys , razem z pobliskimi okolicami ponad 100tys. W moim miescie znajduje sie fabryka kosmetykow AVON, ludnosc dosc bogata... Znajoma niedawno otworzyla Big-Stara i dosc dobrze prosperuuje W co watro zainwestowac? Mam 100tys na rozkrecenie interesu, zastanawiam sie nad croppem lub firma ravel... Sklanialabym sie bardziej do firmy ravel, tylko... wlasnie, nie wiecie czy da sie z nimi jakos dogadac co do towaru? Tj. czy musze za niego placic z gory? Co o tym myslicie? Czy orientujecie sie ile te firmy daja prowizji? A moze cos innego? Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam , Natalia

Arkadiusz 04.07.2008 *.host-89-230-11-126.bilgoraj.mm.pl

1
Mozecie mi pomoc w wyborze franczyzu na warunkach jak wyzej w temacie.

dora1950 04.07.2008 *.host-89-228-246-99.kalisz.mm.pl

53
Witam,najlepiej wejdż w katalog systemów i tam wchodż w poszczegółne firmy i wśzystkiego się dowiesz.A przynamniej złapiesz kontakt.Pozdrawiam

AniaB 22.07.2008 *.ami135.neoplus.adsl.tpnet.pl

1

Ja chciałam otworzyć cropp town u mnie w mieści (50tys.) ale ktoś mnie ubiegł. Ludzi przychodzi tam od groma. Fakt że u mnie w mieście był tylko Big Star, Diverse, Ups, Butik. Cropp mają fajne ciuch i dużo promocji, więc inne sklepy to żadna konkurencja. U mnie w mieście fajnie się wbili. 

Musisz trochę rynek przeanalizowac, sprawdzić jakie sa sklepy (czy bedziesz miec dużą konkurencję), jaki styl ludzie preferują...

i powodzenia 

Ingen 24.07.2008 *.host1g.frh.faurecia.com

1

Witam,

Czy ktoś mógłby napisać coś na tema współpracy z galeriami handlowymi w dużych miastach, lokal franchisingowy w nich. Chodzi mi o plusy i misnuy takich inwestycji, koszty, opłacalność.

Będę wdzięczny za rady

uki27 24.07.2008 *.hope.uninet.info.pl

34
Witaj masz lokal.Moze chciałbyś otworzyć pizzerie soharme,lassagne,itd...CHETNIE POMOGE. meil  ukas25@interia.pl  WARTO.

aragonis 25.07.2008 *.aagp156.neoplus.adsl.tpnet.pl

76
nie spamuj i nie warto

uki27 25.07.2008 *.hope.uninet.info.pl

34
aragonis nie spamuj bo niewarto! co ty wogóle wiesz..idz lepiej do roboty!

YarpenZ 18.08.2008 *.mastercad-adsl.adsl.esat.net

13

Witam,

Od jakiegos czasu mysle o franczyzie. Mam na start jakies 120-130tys PLN. Poniewaz nie mam wlasnego lokalu chcialem sie zapytac w jaki sposob wynajmuje sie powierzchnie w centrum handlowym w duzym miescie (Wroclaw, Poznan, Krakow etc.). Czy musze rozgladac sie za nowobudowanymi centrami ? W jaki sposob znalezc firme ktora zajmuje sie wynajmem powierzchni w danym centrum handlowym ? Przez glownego wykonawce? Czy w juz wybodowanym i dzialajacym centrum jest jakas szansa zapisac sie na jakas liste osob chetnych do wynajmu, jakas lista rezerwowa czy cos w tym stylu na wypadek gdyby ktorys z najemcow rezygnowal ? Jak wygladaja negocjacje, czy trzeba ostro walczyc o miejsce i czy jest np. 10 chetnych na jedno i to developer wybiera sobie komu wynajac? No i na koniec jak wygladaja ceny wynajmu powedzmy 40-50m2 w takiej galerii, orientacyjnie ?

Dzieki wielkie z pomoc. 

bobesh 20.08.2008 *.acpy229.neoplus.adsl.tpnet.pl

24

"Poniewaz nie mam wlasnego lokalu chcialem sie zapytac w jaki sposob wynajmuje sie powierzchnie w centrum handlowym w duzym miescie (Wroclaw, Poznan, Krakow etc.)."

Idziesz do zarządcy danego centrun handlowego i pytasz o lokale. Jest bardzo różnie. Czasem można trafić na lokal, który np. będzie się zwalniał za dwa miesiące i jeszcze chętnego na wynajem nie ma. Z reguły odpowiedź brzmi - nie ma, ale proszę pytać za miesiąc.

Wszystko zależy od tego jakie to centrum, jaką ma lokalizację.

"Czy musze rozgladac sie za nowobudowanymi centrami ?"

Nie musisz, ale dobrze jest już wtedy się zakrzątać, jest szansa na lepsze miejsce.

"W jaki sposob znalezc firme ktora zajmuje sie wynajmem powierzchni w danym centrum handlowym ? Przez glownego wykonawce? Czy w juz wybodowanym i dzialajacym centrum jest jakas szansa zapisac sie na jakas liste osob chetnych do wynajmu, jakas lista rezerwowa czy cos w tym stylu na wypadek gdyby ktorys z najemcow rezygnowal ?"

J.w. - idziesz do zarządcy, a przy nowo budowanym do inwestora.

"Jak wygladaja negocjacje, czy trzeba ostro walczyc o miejsce i czy jest np. 10 chetnych na jedno i to developer wybiera sobie komu wynajac? No i na koniec jak wygladaja ceny wynajmu powedzmy 40-50m2 w takiej galerii, orientacyjnie ?"

Jest różnie. Bardzo różnie. Są centra, gdzie trzeba walczyć o miejsce, umowy są wieloletnie, a nawet jak się coś zwalnia (w 99% to nie jest na zasdazie że ktoś rezygnuje, tylko go wyrzucają za zaległości czynszowe) to jest 10 "szwagrów" już gotowych na miejsce. Ale są też centra handlowe (głównie te na obrzeżach), gdzie dość częsta jest rotacja i nietrudno tam trafić coś wolnego, albo coś, co będzie wolne za chwile.

Ceny są bardzo różne i nikt ci takich informacji oficjalnie nie poda.

Zresztą parę wątków niżej jest mój post, gdzie podaję ceny najmu w średniej wielkości miastach w dobrych lokalizacjach w centralnej Polsce na poziomie min 20 - 30 pln/m. kw netto, a wątkotwórca twierdzi, że wynajmie za 10 pln/m .kw. brutto. Nie mam powodu mu nie wierzyć - to tylko pokazuje jaki może być rozrzut cen w zależności od lokalizacji.

Ja przypadkiem kiedyś trafiłem na umowę najmu lokalu 25 m. kw. w centrum handlowym w Poznaniu albo Wrocławiu - nie pamiętam dokładnie gdzie. Umowa miała bite 200 stron (nie wiem czy to standart czy ewenement) - czynsz podstawowy oscylował w granicach 40 euro/ m. kw. netto + dodatkowe opłaty i pełno klauzul rewaloryacyjnych, tak więc trudno się nawet było zorientować ile to faktycznie w pieniądzu wychodzi.

Ale to nie znaczy że takich informacji nie można zdobyć. Przejrzyj raporty publikowane przez spółki giełdowe. Umowy najmu zawierane są na 10 lat najczęściej i wtedy jest to umowa "znacząca", o któej zawarciu spółka musi informować. Ja znalazłem np. w Artmanie (brand house), że za lokal bodaj 180 m. kw czynsz wychodzi 36 tys/mies.

Znajdź kilka - kilkanaście takich informacji - będziesz miał jakiś obraz.

pozdrawiam

bobesh

Jacek51415 29.09.2008 *.bku41.neoplus.adsl.tpnet.pl

1

Witam,

Zastanawiam się nad otworzeniem czegoś w małym mieście.

Mogę mieć do dyspozycji lokal 60m2 w samym centrum.

Tak jak w temacie mogę zainwestowac 50 tys zl.

Myślałem o jakims sklepie odziezowym.

Ale z tego co sie dowiaduje .. to w miescie do 15 tys jest mala szansa.

Chociaz jest jeden house tylko nie wiem na jakiej zasadzie dziala.

Z gory dziekuje za odpowiedzi!

norek171 01.10.2008 *.86-46-72-171.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net

2

Witam, mam pytanie:

W co wejśc z kwotą 150 tyś zł, w mieście 120 tyś (dolnośląskie)?

Jestem ciekawy waszych opinii.

Dzięki i pozdrawiam

norek171 01.10.2008 *.86-46-72-171.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net

2

Dodam tylko że mam doświadczenie w finansach (kredyty, leasing, ubezpieczenia), trochę w handlu (samochody, spożywka itp.).

Pozdrawiam

damiluxx 01.10.2008 *.chello087207183127.chello.pl

12
Moze chcesz udzielic kredytu?pozdrawiam

damiluxx 01.10.2008 *.chello087207183127.chello.pl

12
Moze chcesz udzielic kredytu?pozdrawiam

qwest 02.10.2008 *.87-205-176-186.adsl.inetia.pl

9

Witam,

domyślam się o jakie miasto może chodzić, jeżeli jesteś zainteresowany przejęciem już działającego interesu to napisz do mnie maila. uto3@wp.pl

Archanio 20.11.2008 *.cpc4-hem11-0-0-cust760.lutn.cable.ntl.com

1

Witam wszystkich:)

Mam pytanie zwiazane z inwestycja mianowicie:

Posiadam kwote 40000zl. i zastanawiam sie w co ja zainwestowac tzn. mam parre pomyslow ale nie wiem co wybrac 3y np. kafejke w stylu wloskim z serwowaniem kaw i deserow (pracowalem we wloszech 2 lata w  restauracji takze mam pojecie o tym) 3y moze sklep z odzieza sportowa (sprzete pilkarski - to moja jak by pasja bo uwielbiam ten sport), a w kolo mego miasta jest duzo mniejszy klubow pilkarskich czy moze wejsc we franchyzne z jakas firma....

Prosze o pomoc i z gory dziekuje :)

jelly555 27.11.2008 *.aauh96.neoplus.adsl.tpnet.pl

1
Witam... Tak sie zastanawiam czy 100 000zł wystarczy na rozpoczęcie jakiejś działalności ?  a jak tak to co polecacie ? W jakiej branży sie dokładniej rozejrzeć ? Nie posiadam własnego lokalu, więc raczej chciałbym coś wynajmować... Ostatecznie postawić coś z kontenerów mieszkalnych...

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.