Forum: Mam lokal / Szukam pomysłu na biznes 1475
Piotrek 111 jakie masz informacje na temat sieci Yes?
Pracuje w Agencji Nieruchomości. Za 200 tys mozna kupic mieszkanie do remontu. Sprzedac oczywiscie juz wyremontowane. Obojetny metraz, wazna lokalizacja.
Jakoś tak jest, że ludzie chętniej opowiadają z kim nie współpracować, wyrażając na forum swoje niezadowolenie. Ale coś w tym jest. Jeśli o takiej czy innej firmie krążą złe opinie, to prędzej czy później są one potwierdzane.
Zawsze trzeba zaczynać od przeczytania umowy z potencjalnym "franchisodawcą"
Bo cóż z tego, że pomysł na biznes wygląda super? Cóż z tego, że klienci dopisują jeśli umowa jest strasznie jednostronna i niekorzystna dla "franchisobiorcy"?
Na dodatek w wielu przypadkach jest tak, że franchisodawca wcale nie dysponuje jakimś rewelacyjnym i sprawdzonym pomysłem na biznes. Tylko testuje ten "biznes" na naiwnych franchisobiorcach za ich własne pieniądze.
Uważam ponadto, że wiele opisanych tu pomysłów można z powodzeniem prowadzić samemu bez udziału jakiegoś franchosodawcy.
Każdy przypadek trzeba oczywiście rozważać indywidualnie.
Czy w mieście 25 tysięcznym jest sens oraz szansa na otwarcie czegoś dochodowego z wkładem własnym ok 30-40 tyś złotych?Zaznaczam że tzw." Ciucholandów" Ci u nas dostatek:).Jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły to proszę o kontakt.
pozdrawiam
maciekjb@tlen.pl
GG 3546832
www.franchising.blog.onet.pl - codziennie coś o franczyzie
Pozdrawiam
wynajmuje lokal w swietnym miejscu, przy b. duzym parkingu - wyjscie z llokalu bezposrednio na parking. Lokal jest w scislym centrum miasta (70-80 tys. mieszkancow), dziennie przechodzi obok niego kilkanascie tysiecy potencjalnych klientow, obok sa bazary duzy dom handlowy. Powierzchnia lokalu ok. 120 metrow kwadratowych, duze witryny, parter, po generalnym remoncie. Kwota najmu - 5 tys netto.
Pytanie brzmi: co w takim miejscu otworzyc??? Dla ulatwienia powiem, ze nie wchodzi w gre instytucja finansowa (juz jest tutaj bank), spozywczak i dyskont odziezowy!
Pozdrawiam forumowiczow i prosze o poraday.
Masz trudny orzech do zgryzienia.
Jeżeli brać pod uwagę duży parking to możesz pomyśleć na PRINT TERMINAL ale lokal jest dużo za duży.
Warto zastanowić się nad małą gastronomią, dobre miejsce duży przepływ potencjalnych klientów, ale również parking jest się gdzie zatrzymać żeby zjeść.
Dobrym pomysłem może być pralnia.
Jednak żeby coś dobrze podpowiedzieć trzeba trochę połazić po okolicy. Masz też duży czynsz.
www.franchising.blog.onet.pl - codziennie coś o franczyzie
Masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
Pozdrawiam
przyznam, ze im dluzej sie zastanawiam, tym trudniej jest mi podjac decyzje. Jezli chodzi o gastronomie, zastanawialem sie nad oferta Grubego Benka, jednak obawiam sie o rentownosc tego biznesu. Dlaczego? W tym miejscu nie ma turystow, jest to centrum typowo handlowe i daleko jest do Starowki. A turysci to dobrzy klienci. Z opowiadan osob doswiadczonych w prowadzeniu pizzerii wiem, ze czynsz powinien byc 3-4 tysiaxe max, ale tutaj nie chce niczego przesadzac poniewaz nigdy nie prowadzilem takiego biznesu. Jezeli chodzi o okolice - duzo sklepow spozywczych, troche budek z ciuchami, dyskont odziezowy, bank, targowisko miejskie. Obok jest duzy dom handlowy, nie jakas tam galeria, ale taki w stylu lat gierkowskich w ktorym sa boxy z ciuchami itp. No i stoimy ciagle w tym samym miejscu:)
Pozdrawiam
a jaki bank jest w sasiedztwie twojego lokalu?
Pozdrawiam Magik
jest to AIG Bank. Nie problem w tym jaki bank tutaj jest, ale gdzie. Chodzi o to, ze kamienica w ktorej jest bank i moj lokal nalezy do jednego wlsciciela i nie chce on robic konkurencji jednemu ze swych najemcow. Gdyby bylo inaczej nie zastanawialbym sie dlugo i otwieral jakas placowke bankowa, chociazby BPH. A tak z czystej ciekawosci Magic, czy polecasz prowadzenie placowki BPH?
Pozdrawiam
prosze o poważne odpowiedzi.
Mam około 100 tys i chciałbym otoworzyć jakiś interes w Warszawie. Co polecacie? Myślałem na bankiem, tylko nad jakim, może pomożecie w wyborze. Przeszła mi również przez myśl księgarnia Świata Książki.???
czekam na opinie i pomysły.
2.kosmetyczka
3.fryzjerstwo
4. lub mix
Z doświadczenia wiem, że albo żadnej konkurencji, albo jej jak najwięcej.
Z mojego punktu widzenia Agencja BPH jest dobrą inwestycją, ale trzeba sobie zdawać sprawę, z tego, co się robi i po co, a przede wszystkim gdzie to się robi. Na pewno nie jest to maszynka do zarabiania kasy, a na pewno nie w pierwszym roku działalności. Są oczywiście agencje, które wstrzeliły się w rynek np. nieruchomości, pożyczki gotówkowej czy też obsługi kasowej, np. sp. mieszkaniowych, ale reszta agentów ciężko pracuje na swoja prowizję.
Pozdrowiona Magik
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.