Checklista szefa
Marta Woźny-Tomczak, autorka bloga jakprowadzicwlasnafirme.pl
Oto lista dziewięciu zasad, których powinieneś przestrzegać jako dobry szef. Proste, skuteczne, można według nich oceniać swoje codzienne działania jako lidera zespołu.
1. Doceniasz.
Codziennie gratulujesz komuś z zespołu sukcesu – nawet małego. Doceniasz codziennie słownie (a nie w myślach) czyjąś pracę.
2. Rozwijasz zespół i siebie.
Codziennie zastanawiasz się, jak rozwinąć kompetencje co najmniej jednej osoby w zespole. Analizujesz czyjąś bieżącą pracę, po to, by w przyszłości usprawnić jej działanie. Zastanawiasz się: co Zofia/Artur/Kazik mogliby dziś zrobić lepiej i dlaczego? Nie musisz im tego od razu mówić, ale musisz to wiedzieć. Zastanawiasz się też, jak sam możesz ułatwić komuś życie. Nie chodzi o wyręczanie, ale np. likwidację biurokracji, ulepszanie procedur i twojego osobistego funkcjonowania. Jeśli masz tendencję do przerywania pracy pracownikom i nieustannego dawania im tzw. wrzutek, być może warto to zmienić? Jeśli za dużo gadasz i powtarzasz się po kilka razy, może warto czasem zamilknąć?
3. Jesteś dumny.
Codziennie kształtujesz u siebie i zespołu poczucie dumy z miejsca pracy. Jesteś w stanie o trzeciej w nocy powiedzieć, czym praca u ciebie różni się na plus od pracy u konkurencji. I nie chodzi tylko o wynagrodzenie czy atmosferę. Chodzi o wartości, takie jak możliwość wpływania na rezultaty, elastyczne godziny pracy czy robienie czegoś, co ma znaczenie dla świata.
4. Nie dajesz gotowych rozwiązań.
Czekasz, aż to pracownik sam poda rozwiązanie problemu. Naprowadzasz, podpowiadasz, ale przede wszystkim liczysz na samodzielność.
5. Zwyczajnie lubisz ludzi.
Codziennie czerpiesz satysfakcję z pracy z innymi. To nie wymaga żadnego komentarza.
6. Sam jesteś wzorem.
Codziennie robisz coś, co pokazuje twoje zaangażowanie. Jeśli wszyscy noszą kartony, bo macie przeprowadzkę, ty niesiesz karton jako pierwszy. Jeśli trzeba zostać po godzinach, tyrasz z zespołem po nocach. Nie kupujesz sobie drogiego auta, domu, wypadu za granicę, pozostawiając innych z minimalnym wynagrodzeniem.
7. Masz otwarte drzwi.
Można do ciebie przyjść z każdym problemem, także prywatnym. Codziennie. Nikogo nie odprawiasz z kwitkiem. Ale też umiesz zwrócić komuś uwagę, jeśli tego nadużywa i jeśli w danym temacie mógłby być bardziej samodzielny. Umiesz powiedzieć stop, gdy ktoś za mocno cię angażuje i za dużo sobie pozwala. I nie masz z tego tytułu wyrzutów sumienia.
8. Karzesz?
Jeśli karzesz, to robisz to z poszanowaniem godności drugiego człowieka. Nikogo nie upokarzasz, nie zawstydzasz, na nikim nie chcesz się odgryźć. Nie masz personalnych porachunków.
9. Nieustannie szukasz dobrych ludzi do swojego zespołu.
Kupując kawę, potrafisz zauważyć kogoś, kto fajnie sprzedaje. Widząc na swoim e-mailu CV ciekawej osoby, nawet jeśli jej nie zatrudniasz, zachowujesz ją w pamięci, by odezwać się do niej w przyszłości. Jeśli widzisz u konkurencji dobrego pracownika, potrafisz mu się bacznie przyglądać przez jakiś czas i być w kontakcie. Wszystko po to, by w razie potrzeby nie szukać ludzi na gwałt, ale wiedzieć, do kogo zadzwonić.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zdefiniowaliśmy naszą franczyzę na nowo. Teraz czas na intensywny rozwój – mówi Krystian Kasia z Banku Millennium
Rozumiemy franczyzę i doceniamy jej potencjał, dlatego chcemy i możemy się rozwijać – mówi Tomasz Pawłowski z Departamentu Bankowości Detalicznej – Franczyza i Sprzedaż Ratalna w Banku Millennium
Peter Drucker powiedział: „pierwsza noc, którą prześpisz spokojnie, bo twój biznes zaczął się rozwijać, powinna być tą, w której pomyślisz o sukcesji”.
Nikt nie umie wysadzić w powietrze biznesu tak jak pracownik. Rzecz w tym, że żadna firma nigdy nie osiągnęła sukcesu bez rzetelnych pracowników.
Masz dosyć uganiania się za zleceniami? Zrób 8 rzeczy, które sprawią, że klient sam cię znajdzie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...