Środa
27.05.2009
Bez względu na to, czy zdecydujemy się na restaurację czy bar szybkiej obsługi, kupno lady chłodniczej będzie koniecznym wydatkiem – mniejszym lub większym.
 

Niedużą nadstawkę na kilka produktów można kupić już za ok. 2,5 tys. zł. Ale profesjonalny ciąg chłodniczy może kosztować nawet 150 tys. zł. Wielkość wydatków zależy od naszych potrzeb, a zatem liczby klientów, których zamierzamy obsłużyć.

Wybór u producentów jest szeroki: stoły chłodnicze, mroźnicze, piekarnicze, nadstawki chłodnicze, lady sałatkowe, szafy chłodnicze itp. Większość urządzeń jest ze stali nierdzewnej, która cieszy się największą popularnością. Nie tylko przechowują bezpiecznie żywność, ale również mają estetyczny, modny wygląd i są praktyczne. Można je łączyć w szeregi i są łatwo dostępne na rynku. Bez problemu można je również dostosować do estetyki lokalu, ponieważ można je zabudowywać innymi materiałami, np. drewnem.

Jeśli nastawiamy się na bar szybkiej obsługi, szerokie lady chłodnicze mogą okazać się zbędne. Tu najważniejsze jest urządzenie do przechowywania sałatek, napojów butelkowych i gotowych deserów. Taki sałatkowy bar może nas kosztować ok. 3 tys. zł i najczęściej jest eksponowany na ladzie obok kas. Szklana obudowa pozwala klientowi dokładnie zapoznać się z oferowanym produktem.

W tradycyjnej restauracji wymagania dotyczące urządzeń chłodniczych są większe, a zatem i droższe. Profesjonalny ciąg chłodniczy to wydatek kilkudziesięciu tysięcy złotych, a czasem przekraczający 100 tys. zł. Ostateczna cena zależy przede wszystkim od rodzaju produktów, które zamierzamy eksponować, wystroju lokalu, jego wielkości i spodziewanej liczby klientów.

(mdk)


Maciej Krzysztoszek, dziennikarz
Maciej Krzysztoszek
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Pomysł na biznes - restauracja regionalna

Restauracja to na prawdę złoty biznes jeśli się ją dobrze prowadzi. Dzięki przepisom takim jak te ze strony: https://basiazsercem.pl/ restauracja jest murowanym sukcesem....

16 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Pomysł na biznes - restauracja regionalna

Własna restauracja to nie taka prosta sprawa jak innym się wydaje. Nie sztuka wynająć lokal itd. Ważny jest tutaj również sprzęt do restauracji, wiem coś o tym bo sama...

16 wypowiedzi
ostatnia 14.02.2019
Jaką działalność otworzyć na wsi? Pomocy!!!

O tym co znaczą kredyty w obcej walucie przekonali się frankowicze. Firma potrzebująca zastrzyku gotówki może dostać w banku Raiffeisen kredyt obrotowy bez zabezpieczeń....

59 wypowiedzi
ostatnia 25.01.2019
Szukam inwestora

Szukamy inwestora, jesteśmy parą psychiatrów, którzy chcą otworzyć własną działalność. Należymy do grupy specjalistów psychoterapia kraków. Zainteresowanych...

3 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Pomysł na biznes - restauracja regionalna

Jak ma się dobrych ludzi to wszystko jest możliwe. Samemu nie trzeba gotować. Trzeba umieć zarządzać.

16 wypowiedzi
ostatnia 17.01.2019
Skąd wziąć pieniądze na biznes?

Są różne sposoby na zdobycie pieniędzy. Najlepiej jest oczywiście zaoszczędzić, ale to wszystko zależy od wypłaty, jak i od wydatków. Warto też pomyślec o partnerze...

2 wypowiedzi
ostatnia 02.01.2019
Własny biznes z małym kapitałem

Stosunkowo niewielkim kosztem można uruchomić mobilną myjnię parową. warto zerknąć na greensteam.pl po więcej informacji

124 wypowiedzi
ostatnia 30.12.2018
kolektura lotto

A ja wam mówię że to złodzieje ! ProwiZje rzędu 300-400 zł Zdrpki na których ciągle chcą oszulac, nigdy nie mieliśmy problemu z pracownikami zawsze wszystko się...

13 wypowiedzi
ostatnia 18.12.2018