Zyski z koktajlbaru
Przemysław Bocian i Jakub Kozłowski ponad 10 lat temu otworzyli swój pierwszy bar. – Nie traktowaliśmy tego do końca jak biznes, który ma nam dawać pieniądze. Po prostu to było nasze marzenie, które chcieliśmy zrealizować – opowiadają właściciele warszawskiego koktajlbaru Kita Koguta. – Pieniądze były gdzieś na drugim planie i wszystko, co mieliśmy, inwestowaliśmy w rozwój. Po trzech latach otworzyliśmy drugi bar. Swoją drogą goście się z nas trochę podśmiewali, że otworzyliśmy sobie sami konkurencję pod nosem, bo znajdował się 50 metrów obok. Później, po trzech latach, otworzyliśmy jeszcze jeden. Gdyby nie to, że ta branża daje możliwości zarobienia pieniędzy i można się w tym odnaleźć, to pewnie byśmy nie inwestowali w kolejne otwarcia.
Otwieramy koktajlbar
Otwarcie baru wymaga znalezienia odpowiedniej lokalizacji, spełnienia kilku wymogów formalnych, zdobycia koncesji na podawanie alkoholu. Trzeba dbać o gości i o ofertę.
– Nasz dzień pracy wygląda tak, że i pracujemy na mopie, i potrafimy odbębnić zmianę na zmywaku, być na barze, na sali, a w międzyczasie podpisywać kontrakty, odbywać spotkania i wymyślać, jak tu się zabezpieczyć na przyszłość – opowiadają Przemysław Bocian i Jakub Kozłowski. – Pracujemy w branży usługowej, na którą wpływ ma bardzo wiele rzeczy. Wszystko to, co się dzieje wokół, i w sferze politycznej, i społecznej ma bardzo duży wpływ na to, co dzieje się w lokalach gastronomicznych. Trzeba na to po prostu reagować i wychodzić do przodu, cały czas szukać nowych rozwiązań.
O tajnikach prowadzenia koktajlbaru Agnieszka Bąbik rozmawia z właścicielami Kity Koguta. Dowiecie się m.in.:
- Czy każdy barman marzy o otwarciu własnego baru?
- Jak zostać dobrym barmanem?
- Czy trudno otworzyć bar i jakich formalności to wymaga?
- Ile trzeba zainwestować w otwarcie baru?
- Jakie alkohole powinny się znaleźć w koktajlbarze i co najchętniej piją Polacy?
- Kto wymyśla barowe drinki?
- Jak radzić sobie z sezonowością w tym biznesie?
- Co jest najtrudniejsze w pracy w gastronomii?
- Ile można zarobić na prowadzeniu baru?
Kolejne pomysły na biznes znajdziecie na naszym kanale Franchising-PL. Nie zapomnijcie zasubskrybować go na YouTube.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pizza z Wielkiej Brytanii wchodzi do Polski
/05.12.2025
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
– Rosnące zainteresowanie zabiegami estetycznymi i zmieniające się oczekiwania klientów wpływają na rozwój franczyzy beauty – mówi Aleksandra Wojciechowska-Staszczyk z Perfect Look Clinic.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...