Powstaje nowa sieć franchisingowa
Puls biznesu poinformował, że Polska Agencja Rozwoju Turystyki (PART) zajęła się kreacją i rozwojem polskich marek turystycznych w takich dziedzinach, jak: gastronomia, farmy zdrowia, gospodarstwa agroturystyczne oraz ośrodki jeździeckie. Usługi te będą rozwijane w oparciu o tworzoną przez PART sieć franchisingową. Przystąpienie do sieci dysponującej turystycznym know-how to inwestycja rzędu 300 tys. zł. Za około rok przedsiębiorcy zainteresowani lokowaniem kapitału w obiekty i usługi turystyczne będą mogli przystąpić do stworzonego przez Polską Agencję Rozwoju Turystyki programu krajowej markowej infrastruktury turystycznej. Obejmuje on takie dziedziny, jak: przydrożne restauracje, ośrodki jeździeckie, farmy zdrowia i gospodarstwa agroturystyczne. Na razie powstają ośrodki pilotażowe, które zweryfikują w praktyce koncepcję PART-u.
Agencja zdecydowała się na promocję segmentów turystyki, w których - zdaniem ekspertów - można wykreować czysto polskie marki, będące alternatywą dla zalewających kraj rozwiązań z Zachodu. Program krajowej markowej infrastruktury turystycznej powstawał w powiązaniu z międzynarodową kampanią promującą Polskę jako kraj turystyki aktywnej, która ma ruszyć w europejskich mediach w 2002 r. Kampanii patronuje Polska Organizacja Turystyczna, udziałowiec PART-u. - Chcemy ukierunkować inwestycje turystyczne w Polsce. Obecnie budowane są głównie hotele szkoleniowo-konferencyjne i aquaparki. To jednak za mało, by wypromować atrakcyjny dla zagranicznych turystów wizerunek Polski. My chcemy rozwijać te dziedziny, w których nasz kraj może być konkurencyjny, np. polskie ośrodki jeździeckie – wyjaśnił Pulsowi Biznesu Sylwester Pruchniewski, dyrektor generalny PART.
Agencja dostarczy inwestorom know-how, koncepcję marketingową, technologiczną, architektoniczną i prawną oraz biznesplany i studia wykonalności przedsięwzięć. Zainteresowani inwestycjami pod nadzorem PART powinni dysponować kapitałem w wysokości co najmniej 300 tys. zł lub własną infrastrukturą turystyczną. Według Sylwestra Pruchniewskiego, najszybciej będą gotowe do sprzedaży marki: Leśne Runo (przydrożne restauracje) oraz Stajnia Polska (ośrodki jeździeckie).
- Zaczęliśmy od tworzenia markowej sieci przydrożnych restauracji, ponieważ franczyza przynosi najszybszy zysk właśnie w gastronomii. Naszym projektem są zainteresowani głównie właściciele stacji benzynowych, ze względu na niski koszt adaptacji i modernizacji funkcjonujących przy stacjach obiektów. W Polsce trudno znaleźć dobre restauracje przydrożne. Poza siecią McDonald's oraz barami z wątpliwej jakości jedzeniem, kierowcy nie mają większego wyboru. Naszą alterantywą jest Leśne Runo, sieć fast-foodów promująca polskie jedzenie, które będzie przygotowywane przez firmę LOT Catering. Podobnie jak McDonald's, który nadaje własne nazwy produktom, my nie będziemy sprzedawać zwykłych pierogów, czy naleśników, ale "rogi" i "leśniki" – opowiadał dziennikarzom gazety Sylwester Pruchniewski.
PART znalazł inwestora partnera, z którym przez 12 miesięcy będzie testował funkcjonowanie kilku markowych restauracji Leśne Runo. Agencja współpracuje ze szwedzką siecią stacji benzynowych Preem. Koncern zaproponował kilka atrakcyjnych lokalizacji dla celów sieci. Otwarcie pierwszej restauracji Leśne Runo nastąpi do końca pierwszego półrocza 2001. Jeśli ta inicjatywa zakończy się sukcesem, do sieci będą mogli przystępować samodzielni inwestorzy. - Wszystkie restauracje będą miały identyczny, drewniany wystrój wnętrz, serwowały klientom to samo menu i zatrudniały jednakowo przeszkoloną obsługę. Przeprowadziliśmy wśród kierowców badania wykazujące gdzie są największe potrzeby i wybraliśmy trasy: Warszawa-Gdańsk, Warszawa-Katowice oraz Warszawa-Poznań. Pierwszych pięć restauracji powstanie przy stacjach benzynowych Preem, zlokalizowanych na tych trasach - mówi Sylwester Pruchniewski.
Igor Pawela, prezes Preem Polska, ocenia, że PART dobrze zdefiniował potrzeby rynku.
- Kiedy PART przedstawił nam swoją propozycję, w ciągu dwóch spotkań doszliśmy do porozumienia w sprawie pilotażowego obiektu. Globalne sieci, typu McDonald's czy New York Pizza, mają wewnętrzne kryteria odnośnie do obiektów, w których lokują swoje restauracje, a nie wszystkie nasze stacje je spełniają. Obecnie mamy w sieci 93 bary, prowadzone na zasadzie franczyzy, w których poziom usług gastronomicznych jest bardzo niejednolity. Około 30 z nich jest zainteresowanych inwestycją w projekt PART-u - twierdził Igor Pawela. PART prowadzi także rozmowy z koncernami: PKN Orlen oraz Statoil.
Agencja ma nadzieję na zainteresowanie potencjalnych inwestorów również marką Stajnia Polska.
- Chcemy promować ośrodki jeździeckie, bo jest to dziedzina, w której Polska może zaistnieć na turystycznej mapie Europy. Ośrodki, które przystąpią do naszej sieci, zyskają nowy wizerunek, wspólną promocję, identyczny standard usług. W ramach sprzedawanego know-how, PART zapewni ich właścicielom m.in. szkolenia dla personelu recepcji i kuchni oraz trening koni - zapowiedział dyrektor PART.
Więcej: Karolina Guzińska, Puls Biznesu, 9 marca 2001
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...