FIRMA
Jak okiełznać ryzyko?
Niektórzy przedsiębiorcy są jak alpiniści – lubią ryzykowną grę biznesową. Jednak większość z nas ma obawy przed zainwestowaniem pieniędzy. Jak sobie z tym poradzić?
Skąd wziąć pomysły na biznes?
Wakacje, plaża. Tyle się dzieje. I ta myśl: „Nienawidzę szefa, muszę zmienić pracę!”. Ale skąd wziąć pomysły na biznes?
edukacja
Tylko sprawdzona franczyza się opłaca
– Żeby się nie pomylić przy wyborze franczyzy, warto wiedzieć czym franczyza jest, a czym nie jest – mówi dr Marta Ziółkowska z SGH, prowadząca studia podyplomowe z franczyzy.
Czy kabaret to żyła złota?
– Czasami jest tak, że ten biznes się nie opłaca. A czasami dla niektórych okazuje się wyspą skarbów – mówi Olga Lasak, artystka kabaretowa.
usługi dla biznesu
Franczyza nie dla wszystkich
„Przekształcenie biznesu w sieć franczyzową może być opłacalnym krokiem. Ale ten krok może zrobić tylko zyskowna firma, która ma czym podzielić się z franczyzobiorcami” – mówi Michał Skubiszewski, konsultant z firmy doradczej PROFIT system.
gastronomia
Jak zostać prywatnym kucharzem?
Paweł Sitarz odkrył niszę w gastronomii i został pierwszym mobilnym kucharzem w Polsce. Ile zarabia i kto korzysta z jego usług?
Dwa biznesy naraz – szkoła tańca i kawiarnia
Szkoła tańca i kawiarnia Mała Sicilia to dwa polskie biznesy Stefano Terrazzino. W drzwiach witają nas ścięte głowy Maura przerobione na doniczki.
gastronomia
Zarabiają, bo dowożą
Rozwożą klientom posiłki z restauracji albo zakupy ze sklepu. Zarządzają flotą kurierów. To jednak nie Glovo ani Pyszne.pl. To franczyzowa Stava.
gastronomia
Co Polacy lubią jeść w restauracji?
Jurek Sobieniak, doświadczony restaurator, zdradza przepis na zyskowną knajpę.
gastronomia
Jak otworzyć restaurację McDonald’s?
Patrycja Niedźwiecki prowadzi z mężem już trzy restauracje pod złotymi łukami. Jak wygląda franczyza Maka „od kuchni”?