Forum: Pośrednictwo kredytowe - z którą firmą podjąć współpracę? - finanse i bankowość 106
:) :) Magik
http://www.biznesforum.pl/tematy17/biuro-kredytowe-vt2395.htm
Magik
Trzeba część z nich pozamykać?
Pozdrawiam Magik
Plajta placówki franczyzowej Getin Banku
Wszystkim osobom rozważającym współpracę z tym bankiem dedykuję poniższą historię.
Jak wiadomo, Getin Bank od początku uruchamia placówki franczyzowe, które miały być w założeniu tanie, ładne i wysokodochodowe. Może i są, ale dla Getin Banku, a nie franczyzobiorców.
Koszty utworzenia placówki są znacznie zawyżone, gdyż wyposażenie musimy kupić u partnera Getin Banku, który odpala swojemu darczyńcy stosowną prowizję. Gdyby nie ten monopol - wystarczyłaby połowa kwoty.
Getin Bank zapowiadał, iż placówki franczyzowe będą miały podobną funkcjonalność jak placówki własne. Jest to jedno wielkie kłamstwo, gdyż ograniczenia są na każdym kroku.
Ponadto dla bezpieczeństwa partnerów wprowadzono w prezentacji tzw. strefę ochronną, czyli zakaz uruchamiania placówek z logo Getin Banku w promieniu minimum 1 km. Ale w umowie już nic na ten temat nie znajdziemy. Tym sposobem po około 3 miesiącach od uruchomienia placówki franczyzowej w Łowiczu uruchomiono 100 metrów dalej placówkę własną Banku. Franczybiorczyni nawet nie próbowała walczyć - zmuszona przez Getin Bank zamknęła placówkę i zmienia teraz nazwę na BPH. To się nazywa podejście do partnerów "made by Getin Bank". Coś o tym wiem, bo pracowałem w podobnej placówce.
Getin Bank ma prosty plan - zarobić na uruchomieniu placówek franczyzowych, pozwolić, aby przez kilka miesięcy wypromowali markę, a następnie uruchamia placówkę własną, która tylko spija śmietankę z pracy innych...
Jeśli nie ma w umowie istotnego paragrafu to się ją negocjuje:) Tyle, że te wszystkie umowy zazwyczaj nie podlegają negocjacjom - są jak wiadomo z założenia jednostronnie niekorzystne. Życie mnie nauczyło po prostu nie podpisywać podobnych "umów"...
Otwierasz warzywniak i natychmiast masz więcej:
- zysku
- spokoju
niż nie jeden podobny"bankier"
:)))
Witam
Czy mógłby mi ktos podpowiedzić z jakim bankiem najlepiej teraz w dobie kryzysu nawiązać współpracę ( myślę o placówce franszyzowej Getin albo Eurobank)
Mam lokal 100 m w 40tysięcznej miejscowości dobra lokalizacja czy może pomyśleć o innej branży
będę wdzięczna za podpowiedzi
Witam
Teraz to tylko polecałbym Eurobank.Ale oni jak na razie otwierają placówki w wyznaczonych miejscowosciach które są dostępne na ich stronie.
Grzesiu ma rację :) 100 m2 to za dużo. wystarczy 30-40, a z reszty zrób warzywniak ;)
Getin może się opłacać, ale proponuję inny bank. Musisz poczekać ze 2 miesiące jeszcze, wydać dużo więcej niż na Getin, aleeee... Jeśli miałbym 50.000 (nie mam, bo właśnie otwieram nową placówkę), to mam propozycję dla każdego, kto chce zarobić.
Jestem w trakcie rozmów z pewnym bankiem, znalazłem nawet lokal w 50.000-nym mieście, ale nadarzyła się okazja, więc kasa poszła. Mam doświadczenie i mogę się podjąć zarządzania projektem (lub kilkoma) za jakąś część dochodów.
Doradzę i opowiem o projekcie każdemu konkretnemu inwestorowi. W grę wchodzi dolnośląskie, opolskie i śląskie. Poważne oferty only :) Węszę dużą, naprawdę dużą kasę w branży finansowej, związaną z tym projektem. Wystarczy mi umowa o dzieło, a moje doświadczenie zaowocuje... Jak już pisałem, 50.000 zł. na jeden punkt(koszt inwestycji), docelowo moja analiza finansowa zakłada minimum 5.500 DOCHODU brutto miesięcznie. Mam zarezerwowane kilka wakatów w opolskim i dolnośląskim. W niektórych wypadkach może to być konkurencja dla mojego pierwszego franczyzodawcy, a znając przychody placówek własnych (Panie dyrektorki mają słabość do mnie) i konkurencyjność produktów bankowych, w trzech przypadkach moje analizy wskazują na dochód oscylujący w granicach 7-8 tys. miesięcznie (2 pracowników, lokal w ścisłym centrum).
Jeśli będę musiał, zaciągnę kredyt i sam to otworzę!!! Ale mam awersję do kredytów, mimo że mogę mieć kredyt lub leasing na najlepszych warunkach w "moim" banku.
Mój mail: maded1976@o2.pl
Jak pisze gazeta, cytując sondaż zlecony przez KNF, ponad połowa Polaków woli obecnie na własną rękę podejmować decyzje o ulokowaniu oszczędności albo o kredycie. 63 proc. osób, które wzięły kredyt mieszkaniowy, nie konsultowało się z doradcą, a 8 proc. tylko zastanawiało się nad taką możliwością - ale i tak w końcu z niej nie skorzystało. W przypadku produktów oszczędnościowych proporcje są jeszcze bardziej uderzające - tylko 17 proc. klientów zakładających lokatę zwróciłoby się o poradę.
Wielu klientów ma do doradców po prostu żal. Anonimowo skarżą się "Gazecie": - Rok temu braliśmy z mężem kredyt na mieszkanie. Mieliśmy połowę potrzebnego kapitału, ale doradca zalecił nam, żeby pożyczyć na całość, a za pozostałe pieniądze kupić fundusze - opowiada Magda. - Teraz nasza miesięczna rata wzrosła o 700 zł, a połowa pieniędzy z funduszu wyparowała - żali się.
Czy doradcy odzyskają utracone zaufanie? Pomóc może wprowadzenie państwowych licencji, o które musiałby ubiegać się każdy doradca - twierdzi gazeta.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 557
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 24
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.