Forum: BPH - finanse i bankowość 106

46adams 08.11.2005 *.bli83.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
witam
Do Magika
Masz rację lecz nie myl pojęć ja placówkę prowadzę ponad rok i wiem coś na ten temat a o agencji w bloku czy w wynajęty pokoju nie opowiadaj bo to są jednostkowe przypadki jak mówiłem jeśli działają przy jakiść kasach mieszkaniowych itp gdzie dostali klientów po stole
a za mniejszą kwotę to nic nie zrobisz i faktyczny przychód przeciętnej agencji wynosi ok 5880 moze teraz bo w maju było tyo ok 3000 zł lecz jak mówię to jest przychód nie dochód
co do wpłat zamiast tzw punktów kasowych znam tylko jeden czy dwa które na tym wychodzą gdyż czas obsługi klienta jest niestety zbyt długi i nie jesteśmy w stanie obsłuzyc wielu klientów
a ci klienci to jeden działa przy spółdzielni mieszkaniowej gdzie przrejoł ich kase o drugi przy zakładzie energetycznym więcej oso nie znam które na tym wychodzą większośc placówek agencyjnych działa na zasadzie gdzieśc przy sklepiku mam coś i jest to traktowane jako zajęcie dlażony lub dzieci z dochodem 500-1000 zł

156
Magik.
pomyliło ci się coś kilkanaście pozyczek i kont dziennie raczej na miesiąc i to było by dobrze bo wiekszośc agencji zakłada 2-5 kont miesięcznie i9 mają ok 10 pozyczek

Magik 08.11.2005 *.boe249.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj,
Wcale nie mylę pojęc, a o agencji w bloku ani nie pisałem ani nie myślę, tak jak nie myślę o placówce przy „sklepiku dla żony za 1000zł”. Opisałem przypadki kiedy nie trzeba inwestowac większych kwot aby otworzy rentowną Agencje.
I dla mnie przychód to co innego niż dochód.
Magik

156
Do Magika.
przepraszam jesli się nie zrozumieliśmy
lecz większość ludzi nie odróżnia słowa przychód od dochód a jak sam wiesz większość agencji działa na zasadzie praca dla żony i jak prowadziłeś biuro kredytowe ( ja tez prowadze) to wiesz ze nie jest z zarobkami agencji BPH tak lekko duzo agencji bankrutuje lub zmienia właściciela a zeby była ona na przyzwoitym poziomie trzeba kilku lat pracy i dość duzych środków na inwestycje oraz kapitału na przetrwanie 1 roku więc lepiej się zastanowić kilka razy nad odtwarciem placówki BPH i jak ktość nie ma kapitału i dobrej lokalizacji lepiej niech nie otwiera bo może być rozczarowany

Magik 08.11.2005 *.bpn155.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj,
Tak podjęcie jakiejkolwiek działalności gospodarczej niesie za sobą ryzyko, które potęguje się jeśli osoba prowadząca ją nie posiada doświadczenia ani kapitału na rozruch i przetrwanie okresu kiedy biznes nie przynosi dochodu (nie mylić z przychodem :) ).
Dlatego wszystkich zainteresowanych piszących do mnie odsyłam do oddziału na wstępną rozmowę bo po niej ponad połowa z nich „znika” z forum.
Tak się składa, że agencja to nie jedyny mój dochód i mogę pozwolić sobie na większy dystans i spokojne analizowanie działalności.
Szykuję się na dalszy rozwój ale za około pół roku jak zobaczę jak to wszystko się spisuje.
Niezwykle spokojny Magik ;)
GG: 247049

klucznik_Gerwazy 08.11.2005 *.bga110.neoplus.adsl.tpnet.pl

17
Witajcie.
Chciałbym zapytać 46adamsa i Magika przy okazji jak można prowadzić agencję kredytową i jednocześnie agencję BPH skoro ten ostatni w opisie zastrzega wyłączność.
Pozdrawiam.
ps. dyskusja staje się coraz ciekawsza

46adams 08.11.2005 *.bhh21.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
witam
jest to bardzo proste agencja jest na innego członka rodziny a biuro kredytowe na innego i jedno uzupełnia drugie gdyż jest to idealne rozwiązanie kredyty są puszczane na BPH a jak nie przejdą są przerabiane przez biuro kredytowe to pozwala uzyskać obrót większy o ok 20%

46adams 09.11.2005 *.bhh124.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam Wszystkich
Magik przeczytałem dziś wszystkie twoje wypowiedzi na tym forum są bardzo konkretne i pomocne przy rozpoczęciu biznesu i wszystkim którzy chcą otworzyć placówke agencyjną BPH polecam jego rady a w jednym masz racje ze nie wszystkim się musi udać i biznes tego typu może byc opłacalnym zajęciem przy niewielkim wkładzie własnym jako alternaty zamiast pracy u kogośc bo chcąc zarobic troszeczke większą kase trzeba niestety trochę zainwestować nawet w wiekszą placówkę agencyjną gdyż z perpektywy czasu może być to dobry interes i mam pytanko czy coś wiadomo już na temat jak będzie wyglądała przyszłosć agencji po fuzji z PKO

Magik 09.11.2005 *.bnw190.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj,
Z dochodzących do mnie „przecieków” Agencje będą rozwijane, bo przy niskich nakładach ze strony banku jest bardzo dobry przyrost sprzedaży i bardzo niska szkodowość np. pożyczki od ręki. System informatyczny opracowany przez Biuro Agencji jest jedynym takim na polskim rynku i nikt inny podobnego nie posiada. Podobno PKO BP wzięło się do roboty, ale nie mają odpowiedniej platformy internetowej, a i opracowanie odpowiednich procedur to nie takie proste. Myślę, że do roku czasu nic się nie zmieni na rynku agencyjnym.
Magik
PS.
Nie słyszałem aby doszło do zgody na połączenie w Polsce BPH z PEKAO SA (piszę poprawnie nazwę banku bo się znów jakiś burak przyczepi)

46adams 10.11.2005 *.bkb244.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Czesc
Do magika dzięki za odpowiez wsprawie fuzji czyli przez najbliższy rok jest szansa na spokojną pracę i nadzieja ze zmiany w stosunku do agencji pójdą na lepsze mam pytanko albo problem czy niedało by się porozumieć z wszystkimi agencjami wsprawie pomocy banku przy rozwoju placówki np jakieść szkolenia agentów wsprawie technik sprzedaży nawet odpłatnie i.t.p co byłoby korzystne dla agencji jak i dla banku

Magik 10.11.2005 *.bob34.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj,
Jeśli przeszedłeś centralne szkolenie z zakresu obsługi oprogramowania i technik rozpoznawania typu klientów, to jest to szkolenie organizowane przez Bank to zapewne czujesz niedosyt tak jak i ja. Z mojego doświadczenia jako sprzedawcy usług finansowych tylko około 15% kandydatów na pracowników nadawało się do rozmowy wstępnej, a z kolei ponad połowa nie odpowiadała mi jako mój przyszły pracownik.
Nie ma, co liczyć na Bank, jeśli chodzi o techniki sprzedaży radziłbym ci, aby twoi pracownicy jak najbardziej profesjonalnie poznali produkty bankowe i skupiałbym uwagę na tym.
Ja podchodzę samodzielnie do szkolenia pracowników w prosty sposób, mianowicie wybieram jakiś produkt, np. limit i kredyt na rachunku firmowym rozkładam go na elementy, a następnie razem z pracownikiem dobieramy odpowiedni produkt dla wymyślonego wcześniej przeze mnie klienta i pokazuje, jakie dany produkt ma zalety, a jakie ma wady na tym konkretnym kliencie.
Przez takie postępowanie sam się uczę i pracownik też.
Inny przykład.
Przyjeżdżając do biura pracownik informuje mnie, iż był klient zainteresowany jakimś produktem i prosi mnie o to abym się tym klientem zajął. Ja stwierdzam, że jestem zajęty i on sam ma zadzwonić do oddziału i dowiedzieć się czy ten produkt jest odpowiedni dla tego klienta i jak wygląda procedura spisywania wniosku i kompletowania dokumentów. W ten sposób zmuszam pracownika do samodzielnego podejmowania decyzji i zmuszam go do nauki w praktyce. Oczywiście sam muszę kontrolować to, co za produkt i czy rzeczywiście nadaje się dla tego klienta, bo i doradcy z oddziału mają z tym problem, ale to inna sprawa.
Zdecydowanie brakuje na rynku doradcy bankowego (coś na zasadzie doradcy finansowego), który wyszukuje produkty i sposoby finansowania, bo wiele osób i firm nie umie wyszukać odpowiedniego dla siebie produktu finansowego np. na zakup nieruchomości lub rozwój firmy, pisze tu o małych i średnich przedsiębiorcach, a najlepiej widać to na prowincji oddalonej choćby 35 km od miasta. Ludzie sobie po prostu nie radzą z wszystkimi papierami, biznes planami, a przede wszystkim nie wiedzą jak pozyskiwać pieniądze (kredyty, zastawy, poręczenia i weksle) albo jak stać się wiarygodnym klientem dla banku.
Ha ha, ale wykład, ale się rozpisałem:):):)
Magik
PS.
nigdy wszystkiego nie zrobisz sam !!!!!!!!

Redakcja 11.11.2005 *.www.profitsystem.pl

263
Nowopowstała Agencja Rozwoju Franczyzy ma za zadanie właśnie wypełnić tę lukę. ARF pomaga w zdobyciu finansowania nie tylko osobom zamierzającym założyć firmę, ale także firmom już działającym i osobom fizycznym.

Magik 11.11.2005 *.bpe59.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Uprzejmie proszę Szanowną Redakcję o pisanie na temat, który tu jest omawiany, a nie o finansowaniu franczyzy.
Są to zupełnie inne tematy
Magik

263
Nasza odpowiedź dotyczyła fragmentu wypowiedzi Magika o następującej treści: "Zdecydowanie brakuje na rynku doradcy bankowego (coś na zasadzie doradcy finansowego), który wyszukuje produkty i sposoby finansowania, bo wiele osób i firm nie umie wyszukać odpowiedniego dla siebie produktu finansowego np. na zakup nieruchomości lub rozwój firmy, pisze tu o małych i średnich przedsiębiorcach, a najlepiej widać to na prowincji oddalonej choćby 35 km od miasta. Ludzie sobie po prostu nie radzą z wszystkimi papierami, biznes planami, a przede wszystkim nie wiedzą jak pozyskiwać pieniądze (kredyty, zastawy, poręczenia i weksle) albo jak stać się wiarygodnym klientem dla banku."
ARF jest właśnie takim doradcą bankowym (współpracującym m.in. z BPH) a jej oferta nie ogranicza się tylko do finansowania franczyzy, o czym mowa powyżej
Pozdrawiamy.

Magik 11.11.2005 *.bpe59.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Droga redakcjo,
Firma ARF jest tylko i wyłącznie pośrednikiem kredytowym i niczym innym, bardzo proszę sobie to zapamiętać. Takim samym jak wielu innych na rynku i za swoją działalność trzeba im odpowiednio zapłacić. Nie jest doradcą działającym na rzecz klienta płaconym przez bank tylko przez samego klienta, a to jest spora różnica w nazewnictwie, a przede wszystkim finansowa dla klienta, a poza tym kto z moich znajomych czy klientów wie co to jest ARF.
Zatem bardzo proszę aby Szanowna Redakcja nie myliła pojęć.
Magik

klucznik_Gerwazy 11.11.2005 *.bhb223.neoplus.adsl.tpnet.pl

17
Magik.
Wysłałem Ci na Skypa prośbę o poradę wynikającą z Twojego doświadczenia. Decyzję o opublikowaniu jej na forum pozostawiłem Tobie.
Pozdrawiam

263
Drogi Magiku!
Twoja wiedza na temat oferty ARF jest zaskakująco głęboka, tyle że błędna. ARF, tak jak większość pośredników kredytowych, nie pobiera od klientów wynagrodzenia. W tym elemencie swojej działalności ARF jest doradcą opłacanym przez współpracujące z nim banki. Inaczej cała ta zabawa nie miałaby sensu.

Magik 11.11.2005 *.bpi56.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
ARF będzie przeznaczać wypracowany zysk na rozwój rynku licencji (jest to organizacja o charakterze non for profit). Będzie zajmować się promocją franchisingu, organizowaniem szkoleń, konferencji i programów edukacyjnych, a także będzie współpracować z organizacjami międzynarodowymi, administracją rządową i samorządową przy tworzeniu programów zachęcających do inwestowania we własny biznes.
I za to wszystko zapłacą banki?
Trzeba nie mieć rozumu ani odrobinę, aby w to uwierzyć, pożyjemy zobaczymy, życzę sukcesów.
Pozdrawiam Magik

263
Szanowny Magiku!
To miło, że w końcu zadałeś sobie trud zapoznania się z informacją na temat ARF. Lepiej późno niż wcale.
Głównym zadaniem ARF jest promocja franchisingu. ARF będzie starała się pozyskać środki na ten cel zarówno od instytucji publicznych, jak i od podmiotów prywatnych (m.in. banków).

Magik 11.11.2005 *.bof49.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Szanowna Redakcjo,
Dla mnie większym trudem jest stwierdzenie, iż prowizje, które zaproponuje ARF będą niższe od tych, które mogę je zaproponować swoim klientom, a czas w którym klient otrzyma np. kredyt będzie krótszy.
Oczywiste jest, że takie firmy jak ARF będą łatwiej przechwytywały fundusze przeznaczone bezpośrednio dla małych i średnich firm z różnych względów nie trafiające do firm tego sektora i żywiąc się prowizją za ich dalszą sprzedaż np. fundusze z UE.
„Będzie zajmować się promocją franchisingu, organizowaniem szkoleń, konferencji i programów edukacyjnych, a także będzie współpracować z organizacjami międzynarodowymi, administracją rządową i samorządową przy tworzeniu programów zachęcających do inwestowania we własny biznes.” – to wszystko za darmo czy za prowizje bankowe, czy też z pieniędzy skierowanych do Mis-ów? Ciekawe, prawda
Nic nie ma za darmo.
Magik

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.