Forum: BPH - finanse i bankowość 106
Chciałbym zaproponować przeniesienie dyskusji na temat ARF na osobne forum. Jest to ciekawa dyskusja, ale nie koniecznie związana z BPH. Odwiedziłem tę stronę (przyznaję , że dowiedziałem się o niej z Waszej dyskusji) i nie jest ona zła. Ma tam wiele ciekawych informacji. Nikt też nie jest zmuszany do korzystania z ich usług.
Pozdrawiam i zakładam forum na temat finansowania działalności i jej rozpoczęcia (nie koniecznie franczyzy)
mam pytanko do magika czy zauważyłeś z perspektywy czasu ze agencjie BPH zarabiają głównie na kredytach a reszta ich dziłalności na dzień dzisiejszy dla agenta to strata czasu i pieniędzy czyli pełnia role biura kredytowego
Dokładnie Adams, przy pogorszeniu się warunków udzielenia Pozyczki od ręki , a Bph może tak postąpic w procedurach , uważam że cały ten interes jest przekreślony.Prosze o opinie co o tym myślicie.
ja też odnoszę takie wrażenie ze jeśli BPH coś z tym nie zrobi ten interes jako placówka agencyjna nie ma najmiejszego sensu gdyż cały zysk placówki opiera się na kredytach np. przy dochodzie placówki 5000 żł z kredytów jest kwota ok 4500 żl a z opłat kont itp 500 żł a koszty przedstawiają się odwrotnie koszty pożyczki to ok 30 % a koszty pozostałe to ok 70%. Więć lepszą chyba perspektywą była by współpraca z Bankiem BPH jako pośrednik sprzedaży mając w ofercie kredyty z innych banków wtedy znacząco spadną koszty wyposażenia placówki i personelu a wzrosną zyski
Potwierdzam opinie Adamsa, ale u mnie proporcje są nieco inne na 5000zł składa się 3800zł z kredytów, 850zł z operacji, a 350zł z kont. Jeśli chodzi o prowizje za wpłaty na konta kredytowe to nie pobieram prowizji z „moich” pożyczek, a resztę klientów „traktuję” prowizją, bo od mojej pożyczki dostałem już prowizje. Tak samo sprzedaż kart kredytowych mnie nie interesuje, bo wolę sprzedać kredyt (życie jest ciężkie):).
Magik
PS.
Prowizje od pożyczki mam na max
Masz racje co do tej obsługi, ale nie bardzo mamy jak to zmienić.
Magik
Jednak wykrakaliśmy zmiany w oprocentowaniu Pozyczki od ręki.Dzisiaj BPH zmienia oprocentowanie w I grupie z 24,9 na 26,9 .Ciekaw jestem czy też zmienią nazwę "Pożyczka od ręki" na "Pożyczka dla desperatów. Co sądzicie o tym pomyśle centrali w kontekście dochodowości naszej placówek.
Jest nadzieja, opłaty za wpłaty i wypłaty będą mogły być indywidualnie ustalane dla każdego punktu oddzielnie oczywiście chodzi mi o kwoty poniżej 1tys. zł.
Pozdrawiam Magik
Mam nadzieje że Bank BPH Da coś wzamian agencją lecz jeśli nie będzie kredytów na preferencyjnych warunkach to z wpłat nie utrzymamy agencji a jak mówiłem coraz więcej banków daje lepsze warunki dla klienta jak i dla biur kredytowych. jedyny ratunek w kontach firmowych lecz tu już są duze problemy.
Jakiego typu masz problemy z kontami KB?
Magik
Jak ci pisałem jest jeden problem jak pozyskać klienta biznesowego i tu jest największy ból ale pomalu się uczymy moze za jakiść czas dojdziemy wtym do wprawy bo z pomocy banku wtym względzie nie mozemy skorzystać
Ja ciągle obserwuje jak nasz rynek bankowo-kredytowy się rozwija i chce powiedziec ze ja jako konsument badz co badz waszych usług czuje się dosyć dobrze, a wy ... nie boli od tego was już głowa.
A Magik jeszcze jedno pytanie jak to jest z wyciągami ty je rozsyłasz czy ludzie muszą przyłazić do placówki i prosić i onie?
Adamie, ja wybieram się do Urzędu Gminy do wydziału rejestrów podmiotów gospodarczych i proszę o dane wszystkich firm osób fizycznych, które są zarejestrowane urzędzie, a w twoim wypadku to może wyglądać troszkę inaczej, ale zasada jest taka sama i albo telefon, albo ulotki z reklamom. Jest to jakiś sposób, u mnie działa.
A jak się uśmiechniesz do Pani Zosi od wpisów do ewid. gos. to podeśle ci paru klientów na konto. Trzeba sobie radzić.
MK, ciasno jak cholera, dwa punkty kasowe się zwinęły i jeden kredytowy. Działam już pięć miesięcy i mam stały wzrost obrotów :)
Klient podpisując umowę o ROR deklaruje czy chce wyciągi pocztą, a jeśli nie chce to jeden raz w miesiącu za dany miesiąc ma za darmo u mnie na miejscu, a każdy następny za 1zł.
W Internecie wyciągi są za darmo.
Pozdrowiona Magik
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.