Forum: BPH - finanse i bankowość 106

klucznik_Gerwazy 12.11.2005 *.bgr126.neoplus.adsl.tpnet.pl

17
Witam
Chciałbym zaproponować przeniesienie dyskusji na temat ARF na osobne forum. Jest to ciekawa dyskusja, ale nie koniecznie związana z BPH. Odwiedziłem tę stronę (przyznaję , że dowiedziałem się o niej z Waszej dyskusji) i nie jest ona zła. Ma tam wiele ciekawych informacji. Nikt też nie jest zmuszany do korzystania z ich usług.
Pozdrawiam i zakładam forum na temat finansowania działalności i jej rozpoczęcia (nie koniecznie franczyzy)

46adams 12.11.2005 *.bid166.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam
mam pytanko do magika czy zauważyłeś z perspektywy czasu ze agencjie BPH zarabiają głównie na kredytach a reszta ich dziłalności na dzień dzisiejszy dla agenta to strata czasu i pieniędzy czyli pełnia role biura kredytowego

Grzegorz 12.11.2005 *.apy112.neoplus.adsl.tpnet.pl

Witam
Dokładnie Adams, przy pogorszeniu się warunków udzielenia Pozyczki od ręki , a Bph może tak postąpic w procedurach , uważam że cały ten interes jest przekreślony.Prosze o opinie co o tym myślicie.

156
Witaj Grzegorz.
ja też odnoszę takie wrażenie ze jeśli BPH coś z tym nie zrobi ten interes jako placówka agencyjna nie ma najmiejszego sensu gdyż cały zysk placówki opiera się na kredytach np. przy dochodzie placówki 5000 żł z kredytów jest kwota ok 4500 żl a z opłat kont itp 500 żł a koszty przedstawiają się odwrotnie koszty pożyczki to ok 30 % a koszty pozostałe to ok 70%. Więć lepszą chyba perspektywą była by współpraca z Bankiem BPH jako pośrednik sprzedaży mając w ofercie kredyty z innych banków wtedy znacząco spadną koszty wyposażenia placówki i personelu a wzrosną zyski

klucznik_Gerwazy 12.11.2005 *.bgr243.neoplus.adsl.tpnet.pl

17
Pośredników kredytowych jest całe mnóstwo. Ja myślę, że występowanie pod marką znanego banku jest jakąś gwarancją. 46Adams zwróciłeś mi już uwagę, że w takiej sytuacji można pomyśleć o rejestracji biura kredytowego na kogoś z rodziny

156
Zgadza się mozna otworzyć na członka rodziny lecz co zrobić z duzymi kosztami obsługi placówki które są przy pozostałych produktach a jak wiesz kredyty banku BPH nie należa do tanich większość banków oferuje mniejsze oprocentowanie oraz dużo mniej formalnośći przy kredytach oraż większą prowizję.Plusem jest szyld znanego banku lecz nie wiem czy to jest przeważające z uwagi na koszty. Uwazam iż agecje powinny rozmawiać z Bankiem BPH na temat prowizji z kredytów i kont.Bo jesli nie ulegnie to zmianie nie widzę przyszłości w placówkach agecyjnych BPH. w małych miasteczkach i miastach powiatowych

156
proszę zwrócić np uwagę na jedną drobną rzecz, spłata kredytów w naszej placówce przez klienta jest bezpłatna i ponosimy bardzo duze koszty z tego tytułu bo np. po 1 roku przy udzielaniu ok 30 pozyczek miesięcznie mamy ok 360 wpłat za które nie dostajemy ani grosza a musimy utworzyć dodatkowe stanowisko koszt miesięczny ok 2000 zł

Magik 12.11.2005 *.bnm42.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witam,
Potwierdzam opinie Adamsa, ale u mnie proporcje są nieco inne na 5000zł składa się 3800zł z kredytów, 850zł z operacji, a 350zł z kont. Jeśli chodzi o prowizje za wpłaty na konta kredytowe to nie pobieram prowizji z „moich” pożyczek, a resztę klientów „traktuję” prowizją, bo od mojej pożyczki dostałem już prowizje. Tak samo sprzedaż kart kredytowych mnie nie interesuje, bo wolę sprzedać kredyt (życie jest ciężkie):).
Magik
PS.
Prowizje od pożyczki mam na max

46adams 12.11.2005 *.bie115.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
masz rację Magik prowizję trzeba pisać na max lecz to już wychodzi znacznie drozej niz w innych bankach i klient jak raz się zorientuje to już nie bardzo ma ochotę drugi raz brać kredyt u nas woli iść do innego biura kredytowego a co do wpłat swoich pożyczek nie bardzo mogę się z tobą zgodzić gdyż mino wszystko my bierzemy prowizje raz od pozyskania klienta dla banku a musimy klienta za darmo obsługiwać przez kilka lat co niestety jest dla nas nieopłacalne a dla banku zysk więc bank powinien nam płacić za obsługę tego klienta i dlatego zastanawiam się jak uciec od obsługi tego klienta tzn przyjmowania wpłat gdyż robi się to juz kłopotliwe

Magik 12.11.2005 *.boh22.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Ja zakładam klientowi konto :)
Masz racje co do tej obsługi, ale nie bardzo mamy jak to zmienić.
Magik

46adams 12.11.2005 *.bie115.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
ja każdemu co bierze pożyczkę lecz to nic nie daje tylko koszty i zajmuje zbyd dużo czasu i jest nieopłacalne można było ząłoży konto do pożyczki sreny lub zwykły sezam było by lepiej

Grzegorz 14.11.2005 *.btg22.neoplus.adsl.tpnet.pl

Witam Adams
Jednak wykrakaliśmy zmiany w oprocentowaniu Pozyczki od ręki.Dzisiaj BPH zmienia oprocentowanie w I grupie z 24,9 na 26,9 .Ciekaw jestem czy też zmienią nazwę "Pożyczka od ręki" na "Pożyczka dla desperatów. Co sądzicie o tym pomyśle centrali w kontekście dochodowości naszej placówek.

Magik 14.11.2005 *.boq232.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
koniec prowizji na max :)

PALERMO2 14.11.2005 *.cog56.neoplus.adsl.tpnet.pl

3
SIEMASZZZZ!!! MAGIK!!!!!!!! TO JA. MAM NADZIEJĘ ŻE NIE JESTEŚ NA MNIE ZŁY ZA MOJE WYPOWIEDZI NA TYM FORUM, WIDZĘ ŻE DOŁĄCZYŁ NOWY KOLEGA KTÓRY PROWADZI AGENCJĘ BPH TAKŻE. MAGIK MOŻE TO ZABRZMIĆ NIE ŁADNIE ALE DZIĘKI ZA INFORMACJĘ O TYCH AGENCJACH PONIEWAŻ NIE STRACIŁEM PIENIĘDZY I WZIĄŁEM SIĘ ZA NORMALNĄ PRACĘ NA ETAT. MAM WIĘCEJ SPOKOJU I WIĘCEJ PIENIĘDZY. PRZYPOMINAM ŻE JA BYŁEM STRASZNIE NAPALONY NA "WŁASNY BANK" LECZ W WARSZAWIE, GDZIE KOSZTA SĄ TAKIE ŻE .... FJU FJU. POWINIENEM TOBIE POSTAWIĆ FLASZKĘ ZA TE WSZYSTKIE INFORMACJE KTÓRE MI UDZIELIŁEŚ, ALE BYM GŁUPOTĘ ZROBIŁ JAKBYM SIĘ WKOPAŁ W DŁUGI...... OJEJ. JESTEŚ STRASZNIE FAJNYM CZŁOWIEKIEM ŻE WSZYSTKIM DORADZASZ NA TEMAT TYCH AGENCJI... NAPRAWDĘ PODZIWIAM ŻE MASZ TAK SYMPATYCZNE USPOSOBIENIE ŻE WSZYSTKIM POMAGASZ I ŁEB ŻE SIĘ Z BPH UTRZYMUJESZ. JEDNAK JA REZYGNUJĘ Z TAKIEJ AGENCJI I ŻYCZĘ TOBIE ŻEBYŚ PRZETRWAŁ I DAŁ RADĘ WYJŚĆ PONAD PUNKT RÓWNOWAGI SWOJEGO BIZNESU. DZIĘKI CI JESZCZE RAZ I TEŻ DO UŻYTKOWNIKA MAŁA SORRY ŻE TAK NAPISAŁEM DO CIEBIE... MASZ RACJĘ MAGIK JEST GURU. POZDRAWIAM

Magik 15.11.2005 *.boq232.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witam,
Jest nadzieja, opłaty za wpłaty i wypłaty będą mogły być indywidualnie ustalane dla każdego punktu oddzielnie oczywiście chodzi mi o kwoty poniżej 1tys. zł.
Pozdrawiam Magik

46adams 15.11.2005 *.bjd124.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam.
Mam nadzieje że Bank BPH Da coś wzamian agencją lecz jeśli nie będzie kredytów na preferencyjnych warunkach to z wpłat nie utrzymamy agencji a jak mówiłem coraz więcej banków daje lepsze warunki dla klienta jak i dla biur kredytowych. jedyny ratunek w kontach firmowych lecz tu już są duze problemy.

Magik 15.11.2005 *.bnr123.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj,
Jakiego typu masz problemy z kontami KB?
Magik

46adams 15.11.2005 *.bhk182.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witaj Magik
Jak ci pisałem jest jeden problem jak pozyskać klienta biznesowego i tu jest największy ból ale pomalu się uczymy moze za jakiść czas dojdziemy wtym do wprawy bo z pomocy banku wtym względzie nie mozemy skorzystać

MK 15.11.2005 *.bhv150.neoplus.adsl.tpnet.pl

Magik czy nie czujesz że na rynku bankowo-kredytowym zaczyna się robić ciaśniej? Czy w okolicach twojej placówki nie wyrasta konkurencja? Jak oceniasz kiedy tobie zwróci się inwestycja (chyba już prowadzisz agencje z rok)?
Ja ciągle obserwuje jak nasz rynek bankowo-kredytowy się rozwija i chce powiedziec ze ja jako konsument badz co badz waszych usług czuje się dosyć dobrze, a wy ... nie boli od tego was już głowa.
A Magik jeszcze jedno pytanie jak to jest z wyciągami ty je rozsyłasz czy ludzie muszą przyłazić do placówki i prosić i onie?

Magik 15.11.2005 *.bpb166.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witam,
Adamie, ja wybieram się do Urzędu Gminy do wydziału rejestrów podmiotów gospodarczych i proszę o dane wszystkich firm osób fizycznych, które są zarejestrowane urzędzie, a w twoim wypadku to może wyglądać troszkę inaczej, ale zasada jest taka sama i albo telefon, albo ulotki z reklamom. Jest to jakiś sposób, u mnie działa.
A jak się uśmiechniesz do Pani Zosi od wpisów do ewid. gos. to podeśle ci paru klientów na konto. Trzeba sobie radzić.
MK, ciasno jak cholera, dwa punkty kasowe się zwinęły i jeden kredytowy. Działam już pięć miesięcy i mam stały wzrost obrotów :)
Klient podpisując umowę o ROR deklaruje czy chce wyciągi pocztą, a jeśli nie chce to jeden raz w miesiącu za dany miesiąc ma za darmo u mnie na miejscu, a każdy następny za 1zł.
W Internecie wyciągi są za darmo.
Pozdrowiona Magik

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.