Forum: BPH - finanse i bankowość 106

Giersza 25.12.2005 *.host-108-056.wlan.plusgsm.pl

Witam. No cóż, ostatnio mało wieje optymizmem w sprawie Agencji BPH. Wydaje mi się, że część opini jest w pełni uzasadniona, ale tak naprawdę na sukces w tej działalności składa się wiele czynników. Czytałem, że któryś z kolegów ma 4 stanowiska, jak na moje, to strasznie dużo. Wiem, że większość zaczyna od 1 pracownika i kończy góra na dwóch stanowiskach. Moim zdaniem główna sprawa to lokalizacja. Ilość w przyszłości sprzedawanych produktów jest tylko wypadkową ilości osób odwiedzających tą placówkę obecnie - załatwiających najprostsze kasowe sprawy. Jeżeli ktoś z Was miał w ciągu miesiąca 8 operacji kasowych i 4 kredyty to jest to straszna dysproporcja i wydaje mi się, że te kredyty nie były zrobione przypadkowym klientom, ale raczej jakoś z polecenia. Jeżeli się mylę, to gratuluję wyniku i myślę, że spokojnie można patrzeć w przyszłość. Ja w pierwszym miesiącu działalności miałem 167 wpłat i 2 pożyczki. W grudniu mam 6 pożyczek i dwukrotnie więcej wpłat, przy kosztach sięgających 4000 zł/m-c. Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja... Namawiam kolegów którzy działają jakiś czas aby dzielili się swoimi doświadczeniami i pisali jak u nich zmieniały się obroty w pierwszych 6 miesiącach działalności. P.S. czy orientujecie się co ma się wydarzyć w sprawie wpłat za 2 zł, gdyż dzięki tej promocji naszą placówkę odwiedza wielu nowych klientów?
Pzdr
Giersza

46adams 25.12.2005 *.bib51.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam,
Grisza moim zdaniem lokalizacja ma średni wpływ na działalnośc placówki jeśli jest w miare dostępnym i przelotowym miejscu to ok. Chyba ze jest gdzięśc na piętrze i poza wszelkimi ciągami pieszych.A my zarabiamy głównie na dzięń dzisiejszy na kredytach i to jest ból naszych placówek gdyż gdy przyjdą cienkie miesiące że nie bedzie kredytów lub bedzie ich zbyt mało a jak wiecie przegrywamy z BANKAMI PKO SA BP i skokami to jest po nas zjedzą nas koszty jeśłi bank nie dołoży nam prowizji z odsetek kredytów i np z przetrzymywanych przez klienta pieniążków mozemy pożegnać się z placówkami na dzień dzisiejszy stwierdziłem że szkoda czasu i jak tu pisałem na forum muszę szukać wyjśćia z sytuacji gdyż przy tych kosztach które są prędzej czy pózniej zbankrutuję a nie wierzę że zwiększą się zauważalnie obroty placowki gdyż mino upływu ponad roku przychody zostają na tym samym poziomie lub niewiele się zwiększają. moze placówki agencyjne muszą podziałać kilka lat by przynosiły jakiść dochód. Bo dochód 1000-2000 na czysto to jakaść paranoja. Jak widzisz co ci przynióśł grudzień u mnie też nie był za bogaty konkurencja na rynku kredytów jest ogrommna a my nie jesteśmy żadną konkurencją nawet dla biur kredytowych więc chyba dyrekcji banku BPH coś się pomyliło jak nie polepszą nam agentcją warunków to wątpię czy większość z nas będzie prowadzić te placówki dalej.Ja mysle że jak zgłosi się jakiśc bank co da lepsze warunki będę zwiewał i to szybko bo nie jestem zadowolony z tego co jest.

MK 25.12.2005 *.bht86.neoplus.adsl.tpnet.pl

Moim zdaniem pierwszy bład jaki popełniłeś to wielkość placówki a co z tym idzie koszty jakie ponosisz. Pisałeś ze masz 4 stanowiska (nie wiem czy wszystkie są obsadzone) moim zdaniem jeżeli chciałes miec cos wiekszego to 2 stanowiska by wystarczyły spokojnie czyli 1 kasa i 1 punkt obsługi klijenta. Nie wiem jak ty ale ja trochę chodziłem po bankach i mimo że jest tam dużo stanowiska mniej niż połowa jest obsadzona nawet w okresie przedsiątecznym, nie mówię tutaj o kasach bo one najcześciej pracują wszystkie i niektórych placówkach PKO BP gdzie się bierze numerek żeby być obsłużonym.
Jednak możesz np. placówkę trochę przerobić likwidując 2 stanowiska i wprowadzając coś nowego czytałem że myślisz nad nieruchomościami pomysł świetny ale tutaj musisz sie liczyć też ze sporymi kosztami licencjonowny agent weźmie co mu się należy i to dużo a takie biuro trudniej rozkęcić niż bank bo klijeci przychodzą z czyjegoś polecenie czyli maja pewność że zostaną dobrze obsłużeni bo znajmy tez soatał dobrze obsłużony, ale są jeszcze inne dziłalności którymi mógłbyś się zająć ... .

piotrasss 25.12.2005 *.dfa91.neoplus.adsl.tpnet.pl

Prowadze placowke BPH od kwietnia i przy tym biuro obrotu nieruchomosciami ,ktore dziala na rynku od 7 lat. Z tego co obserwuje to najlepsza reklame robia klienci zadowoleni z obslugi. Mozna puscic wiele ulotek, reklam w lokalnych gazetach i jest to zero w stosunku do zadowolonych klientow przyprowadzajacych znajomych poleconych przez kolejnych znajomych niekoniecznie na ten sam produkt. Ktos wypowiadal sie ze biuro kredytowe to lepsze rozwiazanie- Uwazam ze NIE!poniewaz prowadzac BPH budujemy sobie pozycje na rynku stajemy sie znani i ludzie kojarza nas z solidna firma i znanym logo. Sadze ze biuro kredytowe to chwilowe rozwiazanie. BPH ma szeroka baze produktow, dzieki którym mozemy sie wykazac. Jest to nasz interes zeby klient wyszedl od nas zadowolony i mysle ze brakiem nachalnosci i solidnym przekonaniem do produktu jestesmy w stanie przekonac klienta do naszej oferty. Mysle ze recepta na to sa zaangazowani pracownicy budujacy swoje doswiadczenie. Kazdy przypadek jest indywidualny i kazdy sprzedany kredyt UCZY wprowadza cos nowego budujac przy tym nasze doswiadczenie. Aby osiagnac jakis wynik potrzeba pracy i zaangazowania. Zycze wszystkim powodzenia!

MK 26.12.2005 *.bht86.neoplus.adsl.tpnet.pl

Właśnie o tym mówiełe ... .
Tak BPH budyje swój wizerune. Ale co wtedy jeżeli dojdzie do fuzji i zostanie zmieniona nazwa, logo i inne rzeczy związanie z marketingiem? Trzeba bedzie wszystko zacząć od nowa! Dla przykładu dodam zmianę marki z IDEI na ORANGE
A co do zadowolonych klientów to sprawdza się powiedzenie : JEDEN ZADOWOLONY KLIENT POWIE TO PIĘCIU OSOBOM A NIE ZADOWOLONY DZIESIĘCIU!

piotrasss 26.12.2005 *.dgk188.neoplus.adsl.tpnet.pl

mysle ze nie nalezy martwic sie tym co bedzie za minimum 2 lata a moze nawet wcale:)

MK 26.12.2005 *.bhq6.neoplus.adsl.tpnet.pl

Myśle że jeżeli ciężko będzie pracował przez te dwa lata i dojdzie do połączenie to zobaczysz jak będziesz żałował swojej pracy. Myślę że wiesz co znaczy osiągnąć sukces rynkowy

Giersza 26.12.2005 *.abqg217.neoplus.adsl.tpnet.pl

Witam
Jeżeli chcecie czytać newsy na temat palnowanej fuzji to gorąco polecam www.prnews.pl gdyż tam na bieżąco można śledzić rozwój sytuacji.
Pzdr
Giersza

46adams 27.12.2005 *.bdv44.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam.
Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim życzę

46adams 28.12.2005 *.bdv15.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam .
Mam pytanko do agecji BPH czy u was przechodzą jakieśc kredyty bo u nas już tydzień przed świętami zaden nie przeszedł a wysłałem ok 15 wniosków zeszły tydzień i ten żaden nie przeszedł. a wszystkie przeszły na inne banki w biurze kredytowym.I jeszcze jedno czy ten SOP u was działa bo u nas nieda się nic zrobić a w oddziale go nie obsługują,

Jarek_R 28.12.2005 *.bvz225.neoplus.adsl.tpnet.pl

53
ja już wcześniej wspominałem że jako wolny strzelec prowadzący biura kredytowe miałem u siebie BPH i po kilku tygodniach pożegnałem ich bez żalu Bo poza stratami żadnego zysku z nich nie miałem. Jedno jednak o BPH trzeba powiedzieć szczezrze Jak jakaś firma prowadzi u nich konto to warunki dla nich są rewelacyjne Sam mam tam konto od poł roku przeszedłem po 5 latach z Kredyt Banku w którym nie miałem nic mimo sporej kasy jaka przechodziła przez konto. Jesli zatem właściciel jakieś firmy nie wie jaki bank wybrać na firmowe konto śmiało moge powiedzieć że BPH

MK 28.12.2005 *.biz216.neoplus.adsl.tpnet.pl

Cześć
Jeżeli możesz (chcesz) to proszę żebyś napisał coś więcej o swoim biurze.
Jakie banki masz w swojej ofercie?
Ile trzeba miec pieniędzy żeby otworzyć tego rodzaju biznes?
Czy zatrudniasz jakieś osoby czy pracujesz sam?
Jakiesz masz koszty prowadzenia biura?
Akcje marketingowe jakie przeprowadzasz?
Od kiedy zaczełeś zarabiać od uruchomienia biura?
Jakie masz marże od poszczególnych banków?
Ile ma miasto gdzie prowadzisz biznes?
Jak jest z tymi wnioskami czy większośc przechodzi?
Z góry dzieki
Ale się napracujesz odpowiadając :)

46adams 28.12.2005 *.bhm88.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam.
Do jeśli chcesz więcej informacji na temat biura kredytowego to proszę skontaktój się ze mną na gg nr 4090271 gdyz na tym forum raczej nie powinno się reklamować innych banków.

Jarek_R 28.12.2005 *.213.158.197.36

53
Banków mam klika w ofercie Raiffeisen, Investbank, PKO S.A, PKO BP, GetinBank, Dominet, Citi Bank Handlowy, Eurobank, GE Money, ING Hmm chyba wszystkie wymieniłem

Ile trzeba mieć pieniędzy No wiesz to zależy od tego jakie miasto, konkurencja i inne takie. Ja w tej chwili otwieram swoje kolejne biuro tym razem w samym centrum mojego miasta Lokal liczy ponad 120 m. Będą tam kredyty, ubezpieczenia i oczywiście punkt opłat. Szczerze mówiąc niemam końcowej kalkulacji tej inwestycji ale z meblami, wyposażeniem itp wydałem już około 20 tysięcy. Można by to pewnie zrobić troszkę taniej, szczególnie meble ale ja chce zrobić ekstra placówke stad taki koszt Przewiduje tam 5 stanowisk.

Nie pracuje sam bowiem finanse to nie jest jedyna moja branża zatrudniam więc pracowników. Standardowo w każdym biurze są to dwie osoby jedna do kredytów i jedna do opłat.

Koszty mam jak wszyscy lokale, media, pensje, ZUS

Marketing to spory wydatek ale przeważnie na początku Bardziej stawiam własnie na wizualizacje firmy i jej wyglad niż ulotki. Dobra firma reklamuje sie przez zadowolonych klientów. Jednak raz w miesiacu sypiemy ulotki na miasto i nasza reklama jest we wszystkich książeczkach mieszkaniowych tam gdzie działamy.

Od kiedy zacząłem zarabiac Hmm niewiem :-) Niekalkulowałem tego az tak szczegółowo ponieważ u mnie pieniądze sa na bieżąco w cos inwestowane. Mysle jednak że nietrzeba długo czekać.

Wnioski - no to zależy od kryteriów banków Są sytuacje że jednego klienia nam nie zaliczą w 3 - 4 bankach ale piąty zweryfikuje go pozytywnie. Ogólnie akceptowalnośc jest rzędu 70 %.

Prowizje też są różne w zależności od banków ale mieszczą się w przedziale 5 - 15 %

Teraz mysle o rozwinieciu tego biznesu na masową skale w systemie partnerskim Zreszta kasy które ze mną współpracuja też mają dostęp pełnej oferty kredytowej i ubezpieczeniowej. Osobiście uważam że takie własnie bomboxy finansowe mają rację bytu na rynku.

przedsiebiorczy 29.12.2005 *.anr212.neoplus.adsl.tpnet.pl

81
kiedy wroci Magik, bo nuda wieje:))))))

Magik 31.12.2005 *.user-12lc1rb.cable.mindspring.com

374
Siemanko Moi przyjaciele forumowicze.
Pozdrowionka z USA, z NY, a dokadniej z Staten Island.
Sorki, ze nie pisalem, ale bylem zajety no zgadnijcie czym, ano franczyzami.
Bede wam przesylal newsy co i jak i do czego, ale to inny swiat biznesu i inne banki.
Ciesze sie, iz 300-tna wypowiedz bedzie moja zasluga :) :)
przesylam przedewszystkim pozdrowienia dla MK,Adamsa,Piotrasa i Giersza oraz dla wszystkich mi znanych i nie znanych HE, HE
Ale wieje tu pesymizmem, ale nie dziwie sie bo i u mnie w agencji tez kicha.
w lutym lece do Chicago to i z tamtego rynku pare wiesci przesle wam na forum.
Co do multiagencji to sam sie zastanawiam ale to przy innej okazji.
Pozdrowionka Magik
PS.
wszystkie wasze wypowiedzi trafiaja do centrali BPH w rece Pani Agnieszki ;)

Magik 31.12.2005 *.user-12lc1rb.cable.mindspring.com

374
Oczywiscie szczesliwego Nowego Roku zyczy Magik.
Piszcie maile bede odpisywal.
Jeszcze raz pozdrawiam Magik z USA

46adams 31.12.2005 *.bhl7.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam.
Witaj Magiku i dzięki za pozdrowienia.
Jak u wszystkich był grudzień bo u mnie taki sam jak listopad.I co powiecie na nową ofertę cenową którą proponują.Dot wpłat . Czy bedziemy przekształcać w punkty kasowe placówki agencyjne bo teraz jest szansa.mozemy taniej przyjmować wpłaty.co wy na to.i mam pytanko jak u was przechodzą wnioski kredytowe pow 5000 zł bo u mnie dyrekcja stosuje zasade i większy kredyty tym wieksze rezyko że bedzie nie spłacany i profilaktycznie odrzuca 9 na 10 wniosków z wysoką kwotą.
Jeszcze raz życzę wszystkim by nowy rok był lepszy i szczęśliwszy niz ten .Powodzonka w Nowym roku.

46adams 04.01.2006 *.bib223.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam w nowym roku.
Jak na razie zapowiada się dobrze może nie bedzie aż tak tragicznie jest nmalutka nadzieja a jak u was mam na mysli styczń.
Tylko jeszcze pytanko do was czy u was obowiązuje przedłużenie promocji konta MAX bo oficjalnie nic nie wiem oraz jak to jest z tym grupowaniem klienntów bo na oficjalne zapytanie czy jeśli klient brał kredyty w innym banku pow 2 lat i ma pozytyną tzw. historię kredytową to mozemy go zakwalifikować do 3 grupy tak jest w instrukcji a Kraków pisze że warunki promocyjne przedłużono do końca lutego a w odddziale mówią ze to nie prawda i nie chcą tego stosowaw więc jestm trochę skołowany napiszczie jak u was

jackob 06.01.2006 *.xdsl-4423.jgora.dialog.net.pl

23
witam
z tego co wiem to na konto maxa jest dalej promocja. a co do grup ryzyka to (tak przynajmniej jest u mnie w oddziale)jeżeli klient nie jest jeszcze klientem naszego banku to 1 grupa, a jezeli ma konto albo ma ,miał pożyczke to gr 2 lub3
pozdrawiam

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.