Forum: BPH - finanse i bankowość 106

olinka27 03.03.2006 *.host-81-190-253-114.elk.mm.pl

Hej, mam konkretne pytanie, co do agencji BPH. Otoz planuje takowa otworzyc. Chcialabym zapytac, jaka wielkosc jest najbardziej oplacalna tzn. ilosc stanowisk. Mieszkam w miescie ciut ponad 60 tys. I jeszcze jedno pytanie, ile trwa mniej wiecej okres od podjecia dzialan czyli np. zgloszenia tutaj do realnego otwarcia placowki (mniej wiecej oczywiscie ) chodzi o adaptacje lokalu, szkolenia ,rejestracje dzialalnosci itp itp.

jackob 04.03.2006 *.xdsl-4423.jgora.dialog.net.pl

23
witam
do kinga
ja wydałem ok 25tys ale teraz zrbiłbym to troche taniej
do olinka
otwarcie placóki zajęło mi 2 miesiące
pozdrawiam

Giersza 04.03.2006 *.host-108-049.wlan.plusgsm.pl

Witam
Przyznam, że mi trochę skrzydełka opadły po 4 miesiącach działalności. Pierwszy miesiąć był zadowalający, drugi to również prograsja ale trzeci i czwarty już bez wzrostów na stałym poziomie około 1800 zł przychodu. Mam koszta około 3700 zł więc dlatego narzekam. Operacje kasowe są coraz częstsze (ostatnio 400 m-c) i wynegocjowałem nawet prowizję na 1,99 zł, ale wydaje mi się, że głównie przyczyny w słabej ilości kredytów należy szukać w beznadziejnym marketingu BPH w ostatnich 2 miesiącach. Jak po nowym roku przyjechali zdjąć plakaty z "Szybką Pożyczką" to jeszcze nie powiesili nic nowego i z pustymi szybami wystawowymi musiałem walczyć przez te 2 miesiące. Dostałem co prawda jakieś dwa dziwne plakaty ale nie są one zbyt ciekawe i przykuwające uwagę. Uważam, że muszę coś z tym zrobić i sprężyć się bo choć prowizja spadła, to wierzę, że oferta BPH jest dobra i decyzja w 30 minut to wyjście na przeciw oczekiwań klienta. Mam punkt w małym markecie osiedlowym i zastanawiam się nad konkretnymi działaniami marketingowymi. Napiszczie prosze co polecacie i jakie macie w tym zakresie osiągnięcia. Zamówiłem 10 000 szt ulotek do mailingu, bo po ostatnim w grudniu (2 miesiąc działalności) zrobiłem 8 pożyczek. Muszę też zamówić jakiś stojak z KREDYTEM HIPOTECZNYM i "potykacze" aby ustawić przy wejściach.
Pozdrawiam
Giersza

46adams 08.03.2006 *.blh30.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Dnia 8-03-2006 o godz. 13:30 Malgorzata Dąbkowska <alex.biuro@wp.pl> napisał(a):
Szanowni Państwo!
Widzę ,że duże zamieszanie wprowadziła Promocja Kredytów Hipotecznych "Wiosna 2006".A co powiecie PAŃSTWO na to?
Jest taka "instytucja-agencja" nazywa się CBB i ma wynegocjowane marże 0,95 do kredytów hipotecznych. Działa na terenie Warszawy i większych miast w Polsce. Proszę zwrócić uwagę jaką odpowiedź uzyskałam od Pana dyrektora R. Kiewrela.
CZY TO JEST FAIR?

"
Witam Panie Dyrektorze,zwracam się do Pana z prośbą o wyjaśnienie mi na czym polega działalność CBB, oraz dlaczego CBB ma wynegocjowane marże niższe niż oddziały i agencje.Moje pytanie nie jest bezpodstawne, otóż ostatnio miałam klientów na kredyt hipoteczny na 300 000 PLN (zakup mieszkania od dewelopera) i już byłaby transakcja finalizowana gdyby nie to że deweloper poinformował moich klientów, że istnieje CBB i dostaną lepszą marżę, co za tym idzie oprocentowanie 2,20 a nie 3,10 tak jak ja
im to zaproponowałam. Oczywiście klienci sa gotowi podpisać wnioski w CBB. Ponadto ci klienci przyprowadzili do mnie rodzinę, i następne dwa wnioski jeden na 300 000 PLN drugi na 350 000 PLN trafiają do CBB. Stracę na tym około 11 400 PLN prowizji.Wiem również że CBB opanowało deweloperów w okolicach Warszawy i w Warszawie.Moje pytanie brzmi: jak agencje mają zarabiać skoro nie mamy szans z CBB, przecież oddziały są finansowane a agencje muszą utrzymać się same. Jakie są szanse na otrzymanie
takich marż jak CBB? I jak ma wyglądać dalej nasza współpraca, skoro coraz bardziej ucina nam się prowizje a hipoteki są dla nas mało osiągalne?Dodam jeszcze że mam możliwość nawiązania współpracy z deweloperami w mojej okolicy i tak na dobrą sprawę każda oferta CBB mnie przebije.Zwracam się do Pana o pomoc i wyjaśnieni tego problemu.
Pozdrawiam serdecznie Małgorzata Dąbkowska
"

"Szanowna Pani,
Oczywiście uzyska Pani warunki takie, jakie posiada CBB pod warunkiem miesięcznej sprzedaży wolumenu minimum 15 000 000 PLN kredytów hipotecznych.
Z poważaniem
Ryszard Kiewrel
Dyrektor ds. Placówek Partnerskich
Departament Dystrybucji Pośredniej"

MAŁGORZATA DĄBKOWSKA
AGENCJA 30403 W LEGIONOWIE
tel. 0-504-512-524

Z ostatniej chwili-w rozmowie telefonicznej powiedziano mi,że każda Agencja postrzegana jest oddzielnie,nie tworzymy (my-Agenci) jednolitej grupy. Temat: Re: WAŻNE!!
Dziwie się waszemu zdziwieniu przecież to było do przewidzenia że BPH zrobi
wszystko aby to ich odziały wyrobiły największy wolumen sprzedanych kredytów
bo z tego rozliczają się przed szefostwem.
Choć dziwi mnie podejście iż dlatego że to my jesteśmy dla nich żyłą złota
bo nie ponoszą na nas żadnych kosztów a mają z nas czysty zysk.
Jest jedno wyjście założyć stowarzyszenie które będzie występowało w naszym
imieniu bo w grupie jest siła.
Ktoś kto nas będzie reprezntował powinien być z warszawy bo ma bliżej do
centrali.
Czekam na propozcje ja mogę z chęcią przystąpić do takiego stowarzyszenia.
Pamiętaj nie jest nas 10 a setki.
i wspólny protest może naszumieć zwłaszcza w dobie tak goracego tematu jak Fuzja PKO i BPH
Witam !!!
Solidaryzując się z Agencjami , które już napisały "co ich boli" pozwolę sobie również na kilka uwag.
Otóż to, że nie jesteśmy traktowani po partnersku wynika prawie z każdej nowej procedury wprowadzonej i skierowanej głównie do Agencji.
My prowadzimy Agencję w małym mieście i nie jesteśmy wstanie konkurować z Oddziałem BPH, który to ma lepsze warunki zawierania choćby kredytów hipotecznych, na których to Agencje mogłyby trochę zarobić.
Ulubionym naszym Departamentem jest Departament Ryzyka Kredytowego (tak na prawdę to chyba nigdy niczego nie musieli sprzedać), który to ostatnio wprowadził obowiązek przedstawienia książeczki wojskowej-oczywiście tylko dla meżczyzn( narazie ;-). ) . Może mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens tego dodatkowego dokumentu?
Naszą placówkę prowadzimy wraz z mężem dopiero 5 miesiąc , temat zysków przemilczę , bo pewnie jeszcze na nie trochę poczekamy.
Dużo pieniędzy przeznaczamy na reklamę , w każdym miesiącu ok.1000zł. Reklamujemy swoją Agencję może w 20%, zaś w 80% Oddział BPH , ponieważ znajduje sie niedaleko od nas.
Tak właściwie to chyba nikt nie potrafi powiedzieć na czym powinny zarabiać Agencje, bo chyba nie na prowizji od opłat.

Ciężko jest się przebić i ciężko jest konkurować z jednostkami nadrzędnymi , krótko mówiąc NIE ŁATWO BYĆ AGENTEM!!!!!!!

Z poważaniem

Małgorzata Herzyk
Agencja 15305
Witam wszystkich Agentów,
Co myślicie odnośnie warunków sprzedaży nowego kredytu hipotecznego?
Mam tu na myśli obligo sprzedaży ubezpieczenia na życie wraz z kredytem w Agencjach, który to warunek NIE zachodzi jeżeli klient ubiega się o kredyt bezpośrednio w oddziale,
Mam wrażenie że potraktowano nas nie jak partnerów :), ponadto klient zapewne pomyśli że próbowaliśmy go naciągnąć na "OBOWIĄZKOWE" ubezpieczenie.
Ubezpieczenie jest OK jeżeli jest dobrowolne - to w końcu nasz zarobek - biorąc pod uwagę 1% prowizji przygotowawczej

Napiszcie do DDP co o tym sądzicie: Ryszard.Kiewrel@bph.pl

Pozdrawiam. Marek Cholerzyński.
Agencja 40102 Bydgoszcz

46adams 08.03.2006 *.blh30.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam.
otrzymałem dziś kupe poczty od agentów chyba nareszczie dotarło do większoeści agencji coś ciekawego i może pomoże to Dyrekcji BPH zauważyć agencje i pozwolic im zarobić a nie tylko doić ichjak święte krowy niżej przedstawiam wypowiedzi agencji i straszne brawo za te wypowiedzi bo juz myslałem ze udało im się zastraszyć wszystkich:Do wszystkich partnerów banku BPH.

Moi drodzy, środowisko osób które współpracują z Bankami znam bardzo dobrze. Podjąłem współpracę z BPH tylko dlatego, że myślałem że BPH w porównaniu do takich banków jak : Multibank i Dominetbank ma dużą lepsze warunki współpracy niż dwa wymienione banki. Po roku współpracy okazuję się że byłem w błędzie. Faktem jest że nakład pieniężny jaki trzeba ponieść w przypadku BPH jest dużo niższy, ale jest to bardzo złudne, ponieważ w chwili obecnej wolałbym wziąć 150000 kredytu i zacząć współpracę z dominetem lub multi. Otóż owe 150 000 zwróciło by się dużo szybciej niż 40000 zainwestowane w BPH. Partner Dominetu i multi, nie dość że ma identyczną ofertę, która pokrywa się w 100 % z macierzystymi placówkami, to otrzymuje również pieniądze z odsetek od sprzedanego kredytu. Przykład kredyt hipoteczny 1 000 000. miesięczne same odsteki 100 zł. to do końca kredytu partner otrzymuje 10 % odstetek miesięcznie czyli 10 zł. Te banki dzielą się uczciwie wspólnie z Partnerami. Podobnie jest w przypadku wszystkich kredytów. Boli mnie również brak możliwości obsługi dewizowej przez co nie mogę pozyskać więcej klientów. Uważam że DDP nie wysila się zbytnio abyśmy mieli dogodne warunki. Pokazują nam że są agenci którzy generują po 30 000 przychodów, ale uwierzcie mi jest ich 2 albo trzech reszta ma przychód ok. 4000. Ponadto te 30 000 jest uzyskiwane dzięki pewnym układom. A to że my jako partnerzy mamy inną ofertę niż oddziały poddaje do dyskusji każdemu z osobna. Z niecierpliwością czekam na spotkanie partnerów. Chciałbym żeby w naszym Banku również były normalne warunki współpracy.

Czekam na Państwa opinie.

_222; Szanowny Panie Ryszardzie Kiewrel.

Żeby być na równi z Oddziałem BPH dla Klienta powinniśmy mieć warunki takie jak Oddział, głupio jest robić Klienta w BAMBUCHO nie mówiąc mu o takowym ubezpieczeniu jakie wymusza na Nas/i Kliencie Bank BPH, zaś mówiąc Klientowi o nim tracimy go na dzień dobry!!!!!!!!!!! TO NIE FER_230;_230;_230;.

Moim bardzo skromnym zdaniem, Placówki powinny mieć do wszystkiego takie warunki jak BPH, przy czym cała kwota prowizji powinna należeć do Agenta, a wszystkie odsetki od udzielonych kredytów pozostaje do dyspozycji Banku BPH J

Jak mi wiadomo są to uwagi wszystkich Agentów. Z wyrazami szacunku.

Lidia Kwiatkowska Placówka 20714 Sztum._221;

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Może jak WSZYSCY wyślemy podobne opinie to coś się zmieni na dobre dla NAS ?????????????? Ja w/w tekst wysłałam do pana Ryszarda, może WY też powinniście to zrobić dodając coś od siebie.

Dla wszystkich KOBIETEK najlepszego z okazji święta Pozdrawiam Lidia K.

leon24 09.03.2006 *.xdsl-8875.wroclaw.dialog.net.pl

94
Od dłuższego czasu przyglądam się 2 sysytemom PAF i BPH i zaczynam mieć coraz mniej wątpliwości co do współpracy z nimi, wnioskując z Państwa wypowiedzi. Dziwi mnie jeden fakt - niewiele można znaleźć pozytywnych wypowiedzi. Czy spowodowane jest to tym iż te 2 systemy to porażki, czy też wypowiedają się tu tylko dyletanci(przepraszam jeżeli kogoś obraziłem), którzy nie potrafią sobie poradzić.
Chętnie poznałbym jakie pozytywne a co ważne obiektywne opinie - jeżeli takowe istnieją.
Pozdrawiam

piotrek_111 10.03.2006 *.bma200.neoplus.adsl.tpnet.pl

285
Myślę, że wiele już zostało powiedziane. Wątków na ten temat jest tu mnóstwo...
Jeżeli jesteś zdecydowany to pozostało tylko podpisać umowę :)

Jacek007 29.03.2006 *.abti136.neoplus.adsl.tpnet.pl

86
Jaka szkoda, że Elixir zminiając swój wygląd, wprowadza kolor żółty za PAFem.
Czy nie jest w stanie wymyślić czegoś własnego, oryginalnego.
Takiego co by wyróżniło, a nie upodobniło do PAF.

Pozdrawiam

Magik 02.04.2006 *.user-12lc1p8.cable.mindspring.com

374
Witam,
dwno mnie tu nie bylo he he
jak sie macie na forum "pod specjalnym nadzorem"?
doszly mnie wiesci o spotkaniu w
Wisle, dajcie jakies informacje co i jak sie dzialo.
oczywiscie na Skype: magik..pl
lub GG: 247049
dziekuje za troske juz przylatuje do PL
pozdrowionka Magik

leon24 03.04.2006 *.xdsl-8875.wroclaw.dialog.net.pl

94
Właśnie zauważyłem, że we Wrocławiu padły 2 agencje banku w bardzo dobrych lokalizacjach m.in. Jedności Narodowej. Coś jest chyba na rzeczy.

46adams 06.04.2006 *.bni37.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam.
Czy ktośc z was wie jakie bedą dalsze losy agencji BPH. Bo jak ja na dzień dzisiejszy nie wiem i to jest trochę wkurzające bo niewiadomo czy rozglądać się za innym bankiem czy nie bo podejrzewam ze zostało nam mało czasu na podjęcie decyzji a teraz po połączeniu banków trudno będzie nam pracować i zdobywać nowych klientów nie wiedząc co dalej. Może ktośc ma już jakieśc informacje.

ali 06.04.2006 *.80.51.254.94

Podpisanie umowy z PAF to samobójstwo!!!Więcej informacji na mail.

piotrek_111 06.04.2006 *.bms154.neoplus.adsl.tpnet.pl

285
Napisz coś więcej na forum lub na mojego maila:
piotrek_111@gazeta.pl

jazonek 06.04.2006 *.bqe155.neoplus.adsl.tpnet.pl

Hmmm.... co tu dodac? Chyba sami juz wszystko powiedzieliście. Przestudiowałem ten blog dokładnie i nie wiem, co by musiało sie zmienić ze strony BPH żebym zainwestował nawet ta niewielka, sume jaka trzeba ponieść na otworzenie placówki. Początkowe wypowiedzi były przeoptymistyczne a zwłaszcza kolegi Magika, który miał odpowiedz na każde pytanie, starał sie "pomoc" kazdemu, kto widział w tej inwestycji sposób na zarobienie sobie uczciwej pensyjki. Gdybym sie pospieszył wzorując sie zachęcającymi reklamami samego BPH oraz wypowiedziami teoretyków typu Guru Magik, który po krótkiej zabawie w bank zawinął do stanow by spłacić długi, które zaciągnął na inwestycje swojego interesu zycia, pluł bym sobie w brodę jak nigdy. Na szczęście pojawili na forum praktycy prowadzący już agencje, którzy poświecili 5 razy mniej "swojego czasu antenowego" a wnieśli do wątku o wiele więcej prawdziwych, nie wyssanych z palca informacji, z czego skorzystało poniekąd wielu ludzików, którym udało sie nie utopić często swoich życiowych oszczędności.
Pytanie do PrzeMagika:

Jak tam panie kolego ekszpercie szpecjalisto twoje placówki przędą?
Wyrobiłeś już dochód, który by pozwolił na utrzymanie przynajmniej jednej osoby?
Jak tam Ameryka? Z tego, co wiem to pracy nie brakuje.(Szkoda ze tylko fizycznej)

Puzdro, wytrwałości i ostrożności życzę wszystkim.
Dzięki za naprawdę cenne informacje.

leon24 06.04.2006 *.xdsl-8875.wroclaw.dialog.net.pl

94
ali prześlij mi swojego maila celem "omówienia" szczegółów.

Magik 07.04.2006 *.user-12lc1p8.cable.mindspring.com

374
Witaj Jazonku,
ciesze sie, ze trafiaja sie tacy rozsadni ludzie jak ty, madrzy i pragmatyczni, chetni do zdobywania wiedzy (czytajac "o BPH").
Szkoda tylko, ze nie posiadasz jeszcze praktyki, ale jako "mlody wilczek" jestes OK'
Jesli uwaznie czytales moje wypowiedzi to zapewne wiesz jak otworzyc agencje i ile to moze cie kosztowac. Nigdzie nie napisalem, ze agencja BPH to 100% sukces.
Jesli chodzi o "namawianie" innych do otwarcia agencj, to prosze bardzo zapytac tych, ktorych od tego odwiodlem jest to naprawde spora grupa osob, z ktorymi korespondowalem poza forum i tam rozwiewalem ich marzenia o wielkiej kasie :)
Co do mojej dzialalnosci, agencaj banku BPH nie jest i nie bedzie nigdy moim podstawowym zrodlem dochodu, poza tym jest wlasnoscia sp. z o.o. a nie moja :) jesli rozumiesz to wiesz o co chodzi. oczywiscie sp. jest po czesci moja.
co do jej dochodow to biznes plan opracowany przezemnie na jej potrzeby przewiduje zysk dopiero po okresie 8-10 miesiecy z zwrot z inwestycji wylioczony zostal na 28-34 miesiac.
Jak z tego wynika w tym okresie caly czas agencja jest na stracie (ale nie do konca :)
Co do wyssanych z palca informacji, to prosze podaj mi chodzby jedna, prosze o cytat, a na pewno ci odpowiem na zarzut pisania nieprawdy przeze mnie.
Co do mojego pobytu w USA, to moze dla ciebie jest to miejsce pracy fizycznej, bo dla mnie nie, ale o tym nie bede sie rozpisywal na forum.
Lubie polemiki, ale na tematy poparte faktami, a nie epitetami i to od zupelnie nie znanej mi osoby.
Pozdrowionka Magik.

przedsiebiorczy 08.04.2006 *.art145.neoplus.adsl.tpnet.pl

81
oj kolego przesadzamy przesadzamy
i czytanie ze zrozumieniem chyba szwankuje:)

przedsiebiorczy 08.04.2006 *.art145.neoplus.adsl.tpnet.pl

81
do 46adams

pisales wczesniej o sprawie kredytow udzielanych w palcowce BPH, ktore wczesniej byly odrzucane, kiedy ludzie zglaszali sie do ciebie.

jak sprawa potoczyla sie u ciebie?

P.S

w mojim miescie powstal wlasnie placowka BPH beda ja sledzil z uwaga.

pozdrawiam.

46adams 08.04.2006 *.bne68.neoplus.adsl.tpnet.pl

156
Witam. Do przedsiębiorczego sprawa została załatwiona przez Kraków pozytywnie i problem został rozwiązy.
Mam pytanko do agentów czy coś wiedzą co się z nami bedzie działo bo nie wygląda to za dobrze po dzisiejszej wypowiedzi w TVN -fakty pasowało by by dyrekcja coś nam odpowiedziała bo nie wiemy jak mamy dalej działać.a antyreklama w TVN chyba nam odbierze resztki klientów i znacznie utrudni działanie

pafi 10.04.2006 *.212.244.57.36

4
Z zainteresowaniem przeczytałem artykół. Statystyki są obiecujące. Ciekaw jestem kto kłamie -agenci czy bank?

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.