Forum: BPH - finanse i bankowość 106

Magik 21.06.2006 *.bso115.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
O, bedzie sie dzialo jesli przejmie nas HSBC.
Pozdrowionka Magik

przedsiebiorczy 22.06.2006 *.anx136.neoplus.adsl.tpnet.pl

81
HSBC to potezny gracz.

leon24 23.06.2006 *.xdsl-8875.wroclaw.dialog.net.pl

94
czy jest ktoś z pozytywnymi informacjai dotyczącymi dotychczasowej współpracy BPH i optymistycznie patrzący w przód ?

Magik 24.06.2006 *.bsk156.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
JA JESTEM :)
Magik

goranjs 24.06.2006 *.088156015057.ols.vectranet.pl

Ja też ... może dlatego , że jeszcze nie współpracuję ...

Magik 24.06.2006 *.btg28.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
HE HE optymista teoretyk :)
Pozdrawiam Magik

janbad1909 29.06.2006 *.bii161.neoplus.adsl.tpnet.pl

63
"Sprzedaję ze względu na rozwój innej działalności - na agencję po prostu brakuje mi już czasu."

Nie moja branża, ale tekst znajomy :)
U mnie w lokalnej prasie są dwa ogłoszenia agentów
1. "z powodu wyjazdu..."
2. "w związku z rozwojem...."

Ale jaki jest sens ogłoszeń, skoro każdego agnta musi zatwierdzić nadzór bankowy / czy jakoś taki inny :)/
Moje zdanie - BPH /agencje/ to żadna franchisa - to ... no nie bardzo wiem co....

piotrek_111 30.06.2006 *.bmt241.neoplus.adsl.tpnet.pl

285
Widziałem kilka miesięcy temu ogłoszenie sprzedaży sklepu Shopa Pracza. Jako powód sprzedaży gość podawał - "nie mamy czasu z żoną tego prowadzić"
:)))
Drugi powód podawany w ogłoszeniach to prawie zawsze "wyjazd"

Na miłość boską! Nigdy się nie sprzedaje kury przynoszącej złote jajka!
Jak nie mam czasu osobiście prowadzić to zatrudniam pracownika. Jeśli jadę na wczasy to również zatrudniam pracownika.

Nigdy nie uwierzę, że ktoś decyduje się wyjechać na stałę za granicę myć gary i w związku z tym sprzedaje w Polsce biznesik przynoszący godziwe zyski.
Nie chcę nikogo urazić ale tego typu ogłoszenia to najczęściej nie złote jajka a zwykłe zbuki:)))

Jesli nieudany biznes wyciąga mi z kieszeni co miesiąc pieniądze i ja go muszę utrzymywać, a nie on mnie, to ostatnią deską ratunku jest właśnie próba sprzedaży w celu ODZYSKANIA PRZYNAJMNIEJ WKŁADU FINANSOWEGO.

Magik 30.06.2006 *.bty65.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witajcie znawcy,
Byli i tacy, co i mnie zarzucali, że wyjechałem do stanów „myc gary”, i jakoś nie myłem, a i agencji nie sprzedałem. Zanim zaczniecie prowadzić bzdurne wywody to zapytajcie się właściciela agencji ile za nią chce i czy jest dochodowa, a potem się produkujcie.
I bez urazy proszę, zacznijcie myśleć :)
Pozdrowiona Magik

piotrek_111 30.06.2006 *.bmt241.neoplus.adsl.tpnet.pl

285
Ja nie pisałem konkretnie o agencji BPH, przeczytaj uważnie co napisałem :)

Doczepiłem się do powodów sprzedaży różnych biznesów...

Magik 30.06.2006 *.btv102.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj,
przeczytałem twoją wypowiedz i podtekst jej jest oczywisty.
Pozdrowionka Magik

janbad1909 30.06.2006 *.bht113.neoplus.adsl.tpnet.pl

63
Magik chce chyba ożywić forum.
Ale zrobił to w sposób prostacki żeby nie powiedzieć chamski.....
1. Ani ja ani Piotrek nie zarzucaliśmy Ci niczego.....
2. Uzywanie w stosunku do osób prezentujących swoją opinię określeń
-"znawcy"
-"prowadzić bzdurne wywody"
-"potem się produkujcie"
-"zacznijcie myśleć"
.... to styl forum z baru piwnego ostatniej kategorii.
3. Jak chcesz dyskutować rzeczowo to nie krytykuj naszych wypowiedzi a myśl nad swoimi : AGENT BPH napisał: " ....Agencja zaczęła zarabiać na siebie już w 3 miesiącu...." a ty nam każesz się go pytać czy jest dochodowa... - porażka.
Podtrzymując wypowiedź soją i Piotrka kończę temat a szczególnie jakiekolwiek chamskie przepychanki z Magikiem.

leon24 30.06.2006 *.xdsl-8875.wroclaw.dialog.net.pl

94
Panowie powyżej - prowadźcie proszę swoje wywody i piszcie elaboraty ale na prywatnych forach lub wymieńcie się mailami i wtedy. Mam natomiast konkretne pytanie do agentów banku - jak zapatrujecie się na dzisiejszą decyzję banku odnośnie odejścia od kredytów walutowych ? Czy zostaliście o tym wcześniej poinformowani? Czy spodziewacie się jak to na was wpłynie ?
I jeszcze jedna sprawa - dlaczego w tym fotum uczestniczy tak niewielu agentów banku. Ponoć jednostej jest ok 450 a przez forum przewija się 3 może 4 a reszta to kibice i wszechwiedzący jak Panowie wyżej. Nie widać na tym forum żadnej wymiany doświadczeń opinii, rzeczowych wypowiedzi tylko i zgadzam się tu z magikiem teoretycy i frustraci.

Magik 01.07.2006 *.bsu60.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
O kolego,
Widzę, że trafiłem celnie, bo dalej nie używasz argumentów, których oczywiście nie posiadasz tylko jak zwykle dopisujesz swoje „prawdy” do wszystkiego, czyli do niczego.
Co do baru piwnego to zapewne są ci to znane rejony skoro jesteś takim znawcą tej kategorii.
„1. Ani ja ani Piotrek nie zarzucaliśmy Ci niczego.....” – bo i co mi możesz zarzucić, chyba tylko to, że napisałem prawdę, iż na tym forum są tacy wszystko wiedzący, jak np. ty.
Tylko napisz mi proszę, czemu kierujesz się w swoich wypowiedziach ogólnikami i sprowadzasz wszystko do jednego mianownika nie sprawdzając uprzednio faktów.
-"znawcy"
-"prowadzić bzdurne wywody"
-"potem się produkujcie"
-"zacznijcie myśleć"
I oprócz ciebie chyba wszyscy się z tym zgadzają.
Oczywiście możesz się z tym nie zgodzić, ale to twoja sprawa.
A tak na koniec, to załóż własny wątek i pochwal się swoim biznesem i swoimi osiągnięciami tak, aby wszyscy wiedzieli, co jesteś wart, a i twój biznes też, a może komuś to pomoże w podjęciu decyzji.
Wszyscy chętnie poczytają zapewne i ja też.
Magik

Magik 01.07.2006 *.bsu60.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witaj Leonie,
W tym tygodniu dostaliśmy informacje, co do zmian związanych z kredytami hipotecznymi. Z informacji wynika, iż jest to działanie nowego właściciela UniCredito, który dopasowuje się do nowej ustawy. Co do tego jak to będzie się sprzedawać to ciężko powiedzieć, bo od roku nie sprzedałem żadnego złotowego hipa tylko same walutowe.
Co do agentów Banku BPH to widocznie nie mają żadnych problemów i są strasznie zadowoleni:), a tak poważnie to, co dziennie otrzymuje maile lub zapytania na, GG co i jak i dla czego. Nie chcą pisać na forum z różnych względów. Może się czegoś obawiają?
Ja osobiście staram się odpowiadać na każde zapytanie o Agencje BPH, które ukazuje się na forum. Jeśli są pytania zawsze staram się pomóc.
Pozdrawiam Magik

Magik 05.07.2006 *.bst15.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Ciekawy artykuł jest w nowym numerze Franchising.info, warto przeczytać.
Pozdrawiam Magik

Magik 09.07.2006 *.btq79.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Witam,
Ostatnio dostaje wiele zapytań dotyczących fuzji banków i co do przyszłości Agencji BPH.
Z wielu możliwości trzy są najbardziej prawdopodobne:

1) Agencje będą pracowały na tych samych zasadach tylko pod szyldem Unicredito.
2) Zostaniemy „sprzedani” razem z 200 wytypowanymi placówkami BPH
3) Kupi nas np. taki bank jak HSBC

Zacznę od punktu 2):

Jest to chyba najmniej prawdopodobne z wszystkich wariantów, choć możliwe. Jeśli chodzi o nasz status to ciężko będzie jak cholera i nie przewiduję dalszej mojej współpracy w takim przypadku.

Punkt 3):

Specyfika Banku HSBC w pewnych warunkach jest do przyjęcia, ale tracimy wszystkich dotychczasowych klientów BPH i zaczynamy od nowa, podstawowym przychodem może zostać obsługa sprzedaży ratalnej i sp. pożyczek gotówkowych oraz kart kredytowych, a tracimy firmy i rachunki naszych klientów (opłaty za rachunki zapewne zostaną).
Co do obsługi sp. ratalnej to przy dobrym rynku handlu detalicznego na terenie naszej placówki to zyski mogą być bardzo wysokie, bo przy niskim wolumenie sprzedaży np. 200 000 zł można uzyskać prowizje w granicach od 4000 do 7000 zł miesięcznie i jest to realne, bo sam miałem taki pracując dla „Żagla” i GE Capital Bank.
Niestety nie przewiduję, aby wszyscy agenci mogli „przetrzymać” okres zdobywania nowych klientów szczególnie w mniejszych miejscowościach.

Punkt 1):

To chyba najlepsze rozwiązanie dla wszystkich, bo nic się nie zmienia, a zyskujemy nowych klientów z PEKAO SA i wielką kampanie reklamową w momencie połączenia się banków.
Co do Agencji, które mają za sąsiadów oddziały PEKAO to serdecznie współczuję, ale o ile wiem to takich jest stosunkowo niewiele.

Oczywiście zapraszam do dyskusji wszystkich, a jak by się ktoś z DDP odezwał na forum to też by było miło :)

Pozdrowiona Magik.

Magik 18.07.2006 *.btm100.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Pekao chce wzmocnić detal

Na podstawie: Beata Tomaszkiewicz, 18.07.2006 07:49
Pekao chce być bardziej aktywne na rynku detalicznym – informuje „Puls Biznesu”. Po fuzji z BPH chce zostać jednym z najpoważniejszych graczy na rynku bankowości hipotecznej.

Bank stawia ponadto na kredyty konsumpcyjne i karty kredytowe, chce nadal być czołowym graczem na rynku funduszy inwestycyjnych. - To strategia, którą w tej chwili mają wszystkie banki na rynku detalicznym. Kredyty hipoteczne i konsumpcyjne oraz fundusze inwestycyjne to jedyne produkty, które dają wolumen, są atrakcyjne dla banku i jeszcze jest na nie popyt. Co nie zmienia faktu, że Pekao zawsze wykazywało dużą rentowność bankowości detalicznej i nie sądzę, by po fuzji to się zmieniło - komentuje Marcin Materna, analityk Millennium DM.

Bank liczy na wzrost zainteresowania klientów złotym. Dlatego wprowadził niższe marże, finansowanie do 104 proc. wartości inwestycji oraz karencję w spłacie kredytu. - Chcemy być liderem w udzielaniu kredytów hipotecznych w złotych - mówi Paolo Iannone z zarządu Pekao, odpowiedzialny za bankowość detaliczną.

Źródło: http://www.pb.pl

PS. I co o tym myśleć, nie wiem.

Magik 18.07.2006 *.btm100.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Pekao chce wzmocnić detal

Na podstawie: Beata Tomaszkiewicz, 18.07.2006 07:49
Pekao chce być bardziej aktywne na rynku detalicznym – informuje „Puls Biznesu”. Po fuzji z BPH chce zostać jednym z najpoważniejszych graczy na rynku bankowości hipotecznej.

Bank stawia ponadto na kredyty konsumpcyjne i karty kredytowe, chce nadal być czołowym graczem na rynku funduszy inwestycyjnych. - To strategia, którą w tej chwili mają wszystkie banki na rynku detalicznym. Kredyty hipoteczne i konsumpcyjne oraz fundusze inwestycyjne to jedyne produkty, które dają wolumen, są atrakcyjne dla banku i jeszcze jest na nie popyt. Co nie zmienia faktu, że Pekao zawsze wykazywało dużą rentowność bankowości detalicznej i nie sądzę, by po fuzji to się zmieniło - komentuje Marcin Materna, analityk Millennium DM.

Bank liczy na wzrost zainteresowania klientów złotym. Dlatego wprowadził niższe marże, finansowanie do 104 proc. wartości inwestycji oraz karencję w spłacie kredytu. - Chcemy być liderem w udzielaniu kredytów hipotecznych w złotych - mówi Paolo Iannone z zarządu Pekao, odpowiedzialny za bankowość detaliczną.

Źródło: http://www.pb.pl

PS. I co o tym myśleć, nie wiem.

Magik 31.07.2006 *.bsy86.neoplus.adsl.tpnet.pl

374
Na podstawie: Jacek Iskra, 31.07.2006 07:39
Wstępne zainteresowanie zakupem „mini-BPH" wyraziło kilkanaście instytucji. Tak naprawdę w walce o trzeci co do wielkości bank w Polsce liczą się tylko dwaj konkurenci – pisze „Parkiet”.
Jak dowiedział się „Parkiet” największe szanse mają francuski Credit Agricole, oraz brytyjski gigant z azjatyckimi korzeniami, czyli HSBC. Informator dziennika powiedział, że decydujące znaczenie będzie miała cena. Jednak zarówno Francuzi, jak i Brytyjczycy wydają się na tyle przekonani do przejęcia BPH, że inni nie będą mieli szans.

Porozumienie zawarte pomiędzy polskim rządem a UniCredit zakłada, że BPH zostanie podzielony - 280 oddziałów trafi do Pekao, pozostałe 200 placówek razem z centralą i marką BPH zostanie sprzedane nowemu inwestorowi. I to właśnie ta część padnie łupem HSBC bądź CA.

Źródło: http://www.parkiet.com

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.