Ekspresem z kawą
Ekspresy do kawy sprawdzają się w lokalach, które nie specjalizują się w paleniu kawy, a w których napój jest w podstawowej ofercie gastronomicznej. Poza tym przy dużej liczbie klientów i braku pracownika – baristy, urządzenie do parzenia kawy okazuje się niezbędne. Automat gwarantuje zawsze taką samą jakość podawanego napoju. Automatycznie przyrządzana kawa za pomocą jednego przycisku może pojawić się w filiżance w przeciągu kilkunastu, kilkudziesięciu sekund.
Na rynku istnieje wiele modeli i typów ekspresów do kawy. Najważniejszym kryterium jest zapotrzebowanie, czyli ile kaw będziemy wydawać np. w przeciągu godziny i jakiego rodzaju. A jest w czym wybierać: espresso, ristretto, latte, cappuccino, macchiato, cafe au lait etc.
Najprostszy ekspres do kawy można kupić już za 700 zł, bardziej zaawansowany może kosztować 18 tys. zł. Urządzenia z tzw. górnej półki są szybsze i bardziej wydajne. W ciągu godziny mogą wydać ok. 400 filiżanek kawy. Dlatego, jeśli restauracji zależy na wysokiej jakości napoju i dużej liczbie obsłużonych klientów, zaleca się automatyczny wielofunkcyjny ekspres ciśnieniowy.
Możliwości ekspresów do kawy są jednak znacznie większe. Cen również: wysokiej jakości ekspres firmy LaCimbali, model M3 Superbar 2C, kosztuje blisko 70 tys. zł. Umożliwia przygotowanie czterech kaw jednocześnie, wydawanie napoju za pomocą jednego przycisku, posiada m.in. automatyczny poziom wody w bojlerze, dozowanie i programowanie, ciekłokrystaliczny wyświetlacz z licznikiem wydawanych porcji kawy, wody i mleka. Jest w stanie wydać 360 filiżanek espresso na godzinę i 320 porcji cappuccino.
(mdk)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Miejsce pracy musi być przyjazne i komfortowe. Tylko wtedy przełoży się na większe zaangażowanie i produktywność załogi.
Przy aranżacji wnętrza w sklepie odzieżowym kluczową rolę dla poziomu sprzedaży odgrywa wystawa, przymierzalnia i manekin.
Doświadczeni biznesmeni wiedzą, że powodzenie biznesu w dużej mierze zależy od jego lokalizacji. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze lokalu na firmę.
Znalezienie odpowiedniego miejsca na lokal gastronomiczny to niełatwa sprawa. Podpowiadamy, jak się za to zabrać.
Zewnętrzne oznakowanie firmy to jedna z tańszych form reklamy, w którą powinien zainwestować każdy przedsiębiorca.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...