Na dobry początek: karta dań

Środa
27.05.2009
Dobrze skonstruowane menu to połowa sukcesu. Druga połowa leży w umiejętnym przedstawieniu go klientom restauracji.
 

Dobrej jakości karta menu może podnieść nie tylko prestiż restauracji, ale również obroty. Zachęcająco przedstawione klientowi dania mogą skusić go na coś więcej. W estetycznie przygotowanej karcie nawet drogie dania nie wyglądają kosztownie.

Jak powinna zatem wyglądać dobrze skonstruowana karta menu? Przede wszystkim musi być przejrzysta z wyraźnymi napisami, cenami i umieszczonym w widocznym miejscu logo lokalu, najlepiej na okładce. Oprawa z kolei owinna być wytrzymała, co oznacza, że warto na początku wydać na nią więcej, bo jej żywotność będzie dłuższa.

Dobrą opinią cieszą się karty wykonane ze skóry naturalnej: są wytrzymałe i eleganckie. Ale ich cena jest większa i kształtuje się na poziomie ok. 200 zł. Tymczasem karty wykonane ze skóry ekologicznej kosztują już ok. 50 zł za sztukę. A kart musimy kupić kilkadziesiąt. Niezbędnym minimum jest stosunek jednej karty na dwóch klientów. Zatem jeśli nasza restauracja jest w stanie pomieścić 60 osób, kart powinno być minimum 30, choć zaleca się, by było kilka w zapasie.

Estetyka wnętrza

Wygląd karty, a dokładnie jej kolorystyka, powinien być dostosowany do aranżacji wnętrza lokalu. Restauracje z kuchnią hiszpańską, które najczęściej są w ciepłych barwach utrzymane, powinny mieć również takie karty. W środku menu można umieścić elementy hiszpańskiej corridy, czegoś bezpośrednio kojarzącego się z półwyspem iberyjskim. Trzeba przy tym pamiętać, by elementy graficzne, obrazki nie zdominowały samego menu serwowanego w lokalu. Napisy powinny rzucać się w oczy, być wyraźnie oznaczone, z cenami. W typowych restauracjach na ogół nie stosuje się obrazków dań przy pozycjach w karcie. Tu bardziej stawia się na opis słowny.

Bardzo istotny jest podział dań w karcie. Z zasady umieszcza się je od tych podawanych najwcześniej, czyli przystawek, do ostatnich, a więc deserów. Napoje zwykle umieszcza się na końcu karty. Dania, które restauracja chce wyróżnić lub uważa za tzw. dania sztandarowe, może wyeksponować w karcie np. poprzez pogrubienie lub specjalny opis. Takie pozycje najlepiej umieszczać w samym środku karty, ponieważ praktyka klientów pokazuje, że to właśnie dania ze środka są najczęściej wybierane.

(mdk)


Maciej Krzysztoszek

POPULARNE NA FORUM

Biznes leży odłogiem

Ja mogę odesłać Was na tą stronę https://rolnik.bienergy.pl Długoterminowa dzierżawa gruntu nawet do kilkunastu tysięcy zł/ha w ciągu roku. To naprawdę super...

1 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2022
Życie i zarabianie na wsi

To słuchajcie, ja ma jeszcze jedną propozycję - właśnie jeśli jesteście rolnikami i jesteście zainteresowani dzierżawą ziemi polecam zajrzeć na tą stronę...

1 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2022
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Początki prowadzenia własnej działalności gospodarczej choć są bardzo ekscytujące to jednak czasem bywają trudne. Rewelacyjnym sposobem na stawianie pierwszych kroków...

32 wypowiedzi
ostatnia 11.04.2022
Nowe sądy tylko dla franczyzy?

No no, swoją drogą ciekawe, że POF nie jest zainteresowane symetrią spraw sądowych i swego rodzaju rewizją rynku, czego ulubione USA już dawno dokonało. Wielki wstyd...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.03.2022
Społeczność Franchising.pl

MEET AND FIT franczyza jeśli ktoś chce zacząć współprace z tą firmą to niech mocno się zastanowić ponieważ jeszcze dobry rok przed pandemią zamknęli się aż 15...

2 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Polska Organizacja Franczyzodawców w obronie zasad

a POF ma jakieś zasady?

1 wypowiedzi
ostatnia 04.03.2022
Punkt sprzedaży nawozów i środkow ochrony roślin

Witam.Posiadam kawałek placu i myślałem nad otwarciem punktu sprzedaży nawozów.Czy może by ktoś ma jakieś namiary na firmy które by chciały pomóc,pozdrawiam ...

6 wypowiedzi
ostatnia 09.08.2021
Mini piekarnia Fornetti

A co sie stalo s Fornetti w Polsce? Jak oni wszyscy znikli?

2 wypowiedzi
ostatnia 08.08.2021