Na dobry początek: karta dań

Środa
27.05.2009
Dobrze skonstruowane menu to połowa sukcesu. Druga połowa leży w umiejętnym przedstawieniu go klientom restauracji.
 

Dobrej jakości karta menu może podnieść nie tylko prestiż restauracji, ale również obroty. Zachęcająco przedstawione klientowi dania mogą skusić go na coś więcej. W estetycznie przygotowanej karcie nawet drogie dania nie wyglądają kosztownie.

Jak powinna zatem wyglądać dobrze skonstruowana karta menu? Przede wszystkim musi być przejrzysta z wyraźnymi napisami, cenami i umieszczonym w widocznym miejscu logo lokalu, najlepiej na okładce. Oprawa z kolei owinna być wytrzymała, co oznacza, że warto na początku wydać na nią więcej, bo jej żywotność będzie dłuższa.

Dobrą opinią cieszą się karty wykonane ze skóry naturalnej: są wytrzymałe i eleganckie. Ale ich cena jest większa i kształtuje się na poziomie ok. 200 zł. Tymczasem karty wykonane ze skóry ekologicznej kosztują już ok. 50 zł za sztukę. A kart musimy kupić kilkadziesiąt. Niezbędnym minimum jest stosunek jednej karty na dwóch klientów. Zatem jeśli nasza restauracja jest w stanie pomieścić 60 osób, kart powinno być minimum 30, choć zaleca się, by było kilka w zapasie.

Estetyka wnętrza

Wygląd karty, a dokładnie jej kolorystyka, powinien być dostosowany do aranżacji wnętrza lokalu. Restauracje z kuchnią hiszpańską, które najczęściej są w ciepłych barwach utrzymane, powinny mieć również takie karty. W środku menu można umieścić elementy hiszpańskiej corridy, czegoś bezpośrednio kojarzącego się z półwyspem iberyjskim. Trzeba przy tym pamiętać, by elementy graficzne, obrazki nie zdominowały samego menu serwowanego w lokalu. Napisy powinny rzucać się w oczy, być wyraźnie oznaczone, z cenami. W typowych restauracjach na ogół nie stosuje się obrazków dań przy pozycjach w karcie. Tu bardziej stawia się na opis słowny.

Bardzo istotny jest podział dań w karcie. Z zasady umieszcza się je od tych podawanych najwcześniej, czyli przystawek, do ostatnich, a więc deserów. Napoje zwykle umieszcza się na końcu karty. Dania, które restauracja chce wyróżnić lub uważa za tzw. dania sztandarowe, może wyeksponować w karcie np. poprzez pogrubienie lub specjalny opis. Takie pozycje najlepiej umieszczać w samym środku karty, ponieważ praktyka klientów pokazuje, że to właśnie dania ze środka są najczęściej wybierane.

(mdk)


Maciej Krzysztoszek, dziennikarz
Maciej Krzysztoszek
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

sos do sałatek

Hej. Moja córka uwielbia robić sałatki i doprawiać je ostrymi sosami. Chciałbym zamówić od razu kilka sztuk z jakiegoś dobrego sklepu. Coś polecicie?

1 wypowiedzi
ostatnia 22.04.2019
pierścionek

Hej. Mój brat chce się oświadczyć podczas wyjazdu do Hiszpanii. Chciałbym zamówić przez internet jakiś ładny pierścionek z brylantem. coś polecicie?

1 wypowiedzi
ostatnia 22.04.2019
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Mam wielką prośbę do franczyzobiorców, aby w wolnej chwili wypełnili moją ankietę...

206 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2019
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Download, install and activate office 2019,365 or 2016 with 25 character alpha-numeric product key Sign in Microsoft Office setup at www.office.com/setup.

7 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2019
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Office Setup suite has been developed for both Windows and Mac operating systems and now it is accessible on iOS and Android OSs as well. Visit office.com/setup for buying the...

7 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2019
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

If you feel satisfied with your free Office experience, feel free to install the licensed version of MS Office setup from here office.com/setup and enter into the world of new...

7 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2019
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Office.com/setup - When students have to submit a book report, then go to Microsoft Word and make the report. Similarly, when an employee has to make the income and expenditure...

7 wypowiedzi
ostatnia 20.04.2019
Oszukani przez franczyzodawcę

podpisuje się pod komentarzem powyżej ;)

47 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2019