Handel w galeriach kwitnie
W dzisiejszej Gazecie Wyborczej, w dodatku „Murowany Rynek” opublikowano artykuł dotyczący rozwoju centrów handlowych w Polsce. Został on napisany w oparciu o raport firmy Cushman & Wakefield Healey & Baker, specjalizującej się w doradztwie dotyczącym nieruchomości.
Z raportu tego wynika, że niespełna jedna czwarta ankietowanych Polaków uważa, że w soboty i niedziele wielkie centra handlowo – usługowe, super- i hipermarkety powinny być zamknięte. Według raportu zakupy w nich trwają średnio ok. 90 minut i dla wielu z nas stały się po prostu sposobem na spędzenie wolnego czasu. Centra takie – jak wiadomo – oferują nie tylko supermarkety z jedzeniem, środkami czystości, ubraniami i kosmetykami. W dziesiątkach markowych butików można tu też kupić towary z najwyższej półki, posilić się w barach szybkiej obsługi, pograć na automatach, w bilard lub kręgle, pójść do kina itd.
Miliony w metrach
Według raportu na początku 2002 w całej Polsce było ponad 3,9 mln m kw. nowoczesnej powierzchni handlowej (chodzi o centra handlowe, domy towarowe, wolno stojące hipermarkety i magazyny handlowe). Blisko 3,1 mln m kw. przypadało na osiem największych aglomeracji: Warszawę, Łódź, Katowice, Trójmiasto, Kraków, Poznań, Szczecin i Wrocław.
Ponadto, jak mówi dla Gazety Piotr Kaszyński, szef działu powierzchni handlowych w Cushman & Wakefield Healey & Baker, w trakcie budowy jest jeszcze ponad 600 tys. m kw. powierzchni handlowej, a w planach developerów kolejne 2 mln m kw.
Najaktywniejsze na naszym rynku są firmy: Globe Trade Centre, ING Real Estate, ECC, TK Development, Tesco Apsys, Cefic czy Metro.
Konkurencja jest coraz ostrzejsza. Żeby jej sprostać, potentaci budują większe i bardziej luksusowe kompleksy i coraz bardziej urozmaicają ich ofertę. Nowe centra powstają głównie w stolicy. W ostatnim czasie buduje się tutaj jednocześnie kilka takich kompleksów. Ich rozmiary mogą przyprawić o zawrót głowy. Największy ma mieć ponad 200 m kw. powierzchni.
Nie tylko stolica
Boom na centra handlowe nie oznacza spadku czynszów. Według ekspertów ten rynek się stabilizuje, a nawet zdarza się, że w bardzo atrakcyjnych lokalizacjach czynsze rosną.
Z cushmanowskiej optymistycznej prognozy wynika też, że po Warszawie największe sieci handlowe zaczną podbijać inne miasta. Według Kaszyńskiego będą to: Trójmiasto, Wrocław, Poznań, a przede wszystkim Kraków.
Ekspansję zapowiadają Apsys International, francuskie sieci Carrefour, Auchan oraz brytyjskie Tesco.
Typowe warunki najmu
Miesięczne czynsze dla hipermarketów w centrach handlowych wynoszą obecnie 7 - 8,5 euro/m kw. (plus 22 proc. vat). Okres najmu zwykle trwa 5 - 10 lat. Depozyt stanowi równowartość 3 - 6 miesięcznego czynszu i kosztów eksploatacyjnych w gotówce lub w formie gwarancji bankowej albo ubezpieczeniowej. Indeksacja odbywa się według kursu euro, koszty eksploatacyjne 3 - 6,5 euro na miesiąc, a prowizje agencyjne 10 - 15 proc. rocznego czynszu plus VAT.
Więcej: Agnieszka Zielińska, Gazeta Wyborcza, dodatek Murowany Rynek, 27 listopada 2002PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...