Targi Franczyza już za tydzień
Robimy biznes w czasach pandemii, w których klienci zmieniają przyzwyczajenia, przechodzą do netu, są w stanie więcej zapłacić za własne bezpieczeństwo. Ale dalej kupują! Nie ma więc racjonalnego powodu, żeby nie otwierać biznesu, warto po prostu tworzyć pomysły na biznes dostosowane do nowych czasów i potrzeb klientów. Raz zmienia się rynek, raz klient, teraz akurat zmiana przyszła z rynkowego otoczenia. Los przedsiębiorcy jest taki, że zawsze musi próbować wskoczyć na falę. Konieczność dostosowania się jest elementem konstytutywnym biznesu jako takiego. Z tegorocznego kryzysu płynie na pewno kilka wniosków:
- Zawsze należy dbać o płynność i zachować oszczędności na gorsze czasy.
- Nie wolno przesadzać z inwestycjami w jednym czasie i kredytami na nie, bo czarny łabędź pojawia się nagle. Nic nie jest wieczne, koniunktura tym bardziej.
- Przedsiębiorca musi być ciągle w ruchu intelektualnym, a kryzys daje czas na wymyślenie nowych produktów i usług. Nawet całych biznesów.
- Kryzys nie jest złym momentem na założenie biznesu, a może nawet lepszym niż środek trwającej koniunktury.
Jakie jest to zakładanie firmy w okresie dekoniunktury? Covid, pandemia, kryzys – codziennie o tym samym biją pianę na internetach, codziennie w telewizji, czasem nawet w prognozie pogody na czerwonym pasku. To musi działać negatywnie na wyobraźnię i przedsiębiorców, i klientów. Ale to też szansa. Owszem, dla odważnych, ale nie znam strachliwych biznesmenów. W tej robocie ryzyko jest mniejsze niż u saperów, ale istnieje. Ja nawet uważam, że to ryzyko jest sexy. Większość przedsiębiorców je akceptuje, wielu lubi.
Kryzys to czas na przemyślenie od początku naszego pomysłu na biznes. Doskonały moment na mentalne zatrzymanie się w bezrefleksyjnym biegu od zlecenia do zlecenia. Na wymyślenie nowych usług, na obniżenie kosztów. A kto myśli dopiero o firmie – to czas na porzucenie etatu i założenie dobrze obliczonego, bezpiecznego biznesu. Warto sensownie zainwestować we własną przyszłość. Biznesy zakładane w kryzysie mają pewną zaletę: model finansowy, biznesplan liczony jest wtedy tylko w wersji pesymistycznej, dzięki czemu takie firmy są trwalsze. Gdyby jeszcze potargować się z losem o jakieś minimalne bezpieczeństwo? Można spróbować na Targach Franczyza (Franczyza.pl), bo franczyza z założenia powinna być bezpieczniejsza. Nie daje gwarancji co prawda, ale zwiększa szanse. W sytuacji kryzysu, to bezcenna cecha.
Na Targach Franczyza nie wystawiają się start-upy, które jeszcze nie zarobiły i być może nie zarobią nigdy, nikt nie poleca biznesów jednokrotnych, nie do powtórzenia. Targi Franczyza prezentują klasyczne pomysły na biznes, powtarzalne, nowoczesne, a każdy z nich można uczciwie skopiować. Franczyzodawca sprzedaje pomysł na biznes, a targi pozwalają poznać szczegóły tej instrukcji na biznes. Zapraszamy od 15 do 17 października do Pałacu Kultury! Trzeba żyć!
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Prezesi z największych sieci franczyzowych i grup zakupowych już 14 listopada spotkają się na konferencji Franczyza 3.0 NextGen.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...