Pracownia Mydła Sapo w katalogu franczyz i systemów partnerskich
Waleria Hexel i Jelena Ejduka pochodzą z Łotwy, ale od wielu lat mieszkają w Polsce. W Rydze ich rodzina prowadzi fabrykę, która produkuje glicerynowe mydło. Obie panie wpadły na pomysł, aby sprowadzić wyprodukowane mydło do Polski i tu je sprzedawać.
Zaczęły we wrześniu od malutkiego stoiska w centrum handlowym Arkada na Powiślu. Obecnie mają 4 stoiska (m.in. w CH Wola Park i w Tesco) w Warszawie. Są już zainteresowani, którzy chcą tworzyć bliźniacze stoiska w innych miastach Polski.
– To zachęciło nas do rozwijania sieci franczyzowej. Finalizujemy już umowę z franczyzobiorcą z Wrocławia – mówi Waleria Hexel, przedstawicielka firmy .
Pieniący się biznes
Franczyzobiorca, który będzie chciał otworzyć stoisko z mydłami firmy, musi liczyć się z wydatkiem 2 tys. Euro oraz około 3 tys. zł na wyposażenie stoiska (w skład wchodzi regał wiklinowy, nóż dębowy do krojenia mydła, waga oraz kosze wiklinowe).
Franczyzobiorca nie będzie płacił żadnych miesięcznych opłat od obrotu. Jak twierdzą przedstawicielki firmy, będzie miał 100 proc. marży na każdym kilogramie mydła.
– Od nas kupi kilogram mydła za 55 zł, a sprzedawać będzie za 110 zł. Z jednego stoiska franczyzobiorca powinien mieć 3-5 tys. zł zysku miesięcznie – mówi Jelena Ejduka.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Z Atelier Herosima franczyzobiorcy mogą otworzyć lokale w kilku różnych formatach. A jakie wsparcie otrzymają od franczyzodawcy?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...