Forum: BZ WBK - czy franczyza bankowa się opłaca - finanse i bankowość 106
rafal_s Co się stało, że rezygnujesz, kilka miesięcy temu na tym forum miałeś inne zdanie.
Podziel się z nami.
Ja natomiast 8 czerwca ruszam z placówką..Pewnie nie bedzie łatwo..Czytajac wasze posty jestem lekko wystraszony mam nadzieje ze nie bedzie tak zle jak piszecie..bede zajmowal sie tym sam osobiscie z moja Partnerka wiec na pracownikach zaoszczedzimy..a jako wlasciciele napewno wlozymy w to duzo serca i byc moze sie uda po jakims czasie zarabiac..oby..pozdrawiam
do rafal_s: czy pamiętasz ową dyskusje? :)
Qark 10.11.2008 ip-85-219-166-77.ibd.gtsenergis.pl
Witam, mam kontakt z trzema agentami minibank i dwoje z nich nie wchodzi w BZ WBK Partner i słusznie, nowa umowa jest bardzo niekorzystna, np comiesięczne opłaty 600 zł a nawet dokumenty trzeba wysyłać na na własny koszt, oferta produktowa to kpina zanim ją uzupełnia o to co obiecali to większość agencji padnie . Opłata za "okablowanie"to już jakiś kosmos bo taka usługa nie kosztuje więcej niż 3 tyś zł.
rafal_s 10.11.2008 ip-91-193-199-2.enterpol.plQark: istnieje wogole jakis system na swiecie, ktory by Cie zadowolil ? Bo mi sie wydaje, że takim ludziom jak Ty nawet jakby placili te 600 zł miesiecznie to i tak byscie nie byli zawodoleni z interesu :)
A co do Twoich znajomych - niech rezygnują, widocznie to nie jest system dla nich. Wiekszosc z was na forum szuka interesu, za ktory zaplaca iles na wejscie a pozniej beda co miesiac zbijac kokosy nic nie robiąc.
Quark - jedno nie wyklucza drugiego, niestety nic wiecej nie moge napisać na forum :) :)
- Ques to chyba pan dyrektor od placówek partnerskich który zamiast zająć się sprawami partnerów przeszukuje fora internetowe [bardzo ambitne działanie].Zgadzam się z Pszolem i Qarkiem nich ten pan powie o sytuacji partnerów i kosztach jakie muszą ponosić.Skoro tak ładnie wszystko opisuje to niech poda w przybliżeniu jakie są zyski z poszczególnej placowki.Powim krótko większość placówek nie przynosi dochodów a wręcz generuje straty i to w wysokości kilku tysi [zależy od lokalu].Przyznawalność kredytowa w 99% nie istnieje a to jeden z podstawowych zródeł dochodu placówek partnerskich wszystkich banków.Inne banki potrafiły sobie z tym poradzić i dziś obserwujemy w tych trudnych czasach ,że nikt ich nie zamyka ,a nawet poczynają sobie coraz lepiej.bo kto by chciał mnieć konto w banku który nie udzielił mu pożyczki ale proponuje mu lokatę i to nie najlepszą.Może jest to przyczyną togo ,że innym zależy a tu jest bo jest.Skoro o tym mowa to zwrócę uwagę na to ile placówek sie pozamykało i ile zostało jeszcze na tym tonącym statku zwanym partnerem[do dokłdania kasy].W każdym razie ja wyrzucam szalupę i powoli zmywam się z tego tytanika a pan Ques nich gra dalej pierwsze skrzypce na tym tonącym wraku.Mam nadzieję ,że zostanie za to rozliczony przed zarządom za biznesowe podejście do tak ważnego tematu i kanału dystrybucji jakim są placówki partnerskie.
PS: Jak ktoś siedzi na tyłku i czeka aż się sami klienci zlecą, a potem narzeka, że się nie zlatują i że kicha, a następnie idzie szukać banku, który będzie go głaskał po głowie i mówił "cacy cacy, nie radzisz sobie to Cie wesprę" to się bardzo zawiedzie. Biznes is biznes nie ma miejsca dla słabiaków. Na placówkę franczyzową banku trzeba mieć bardzo konkretny pomysł. O tym cały czas pisałem, ale w delikatny sposób. Ale widać nie można, trzeba kawę na ławę.
Spójrzcie chociażby co robi Eurobank. Niby najlepsza oferta itd. zgoda, ale za to Eurobank nie daje zgody na otwieranie placówek w dogodnych lokalizacjach. Zapomnijcie, że otworzycie taką placówkę w chociażby średnim mieście. Tam już są placówki macierzyste. Zostają same zadupia, gdzie bank albo chce się za darmo rozreklamować kosztem franczyzobiorcy, albo jeśli już ten franczyzobiorca jest zaradny i się utrzymuje to wielkiego zysku nie będzie z tego miał. A jak ktoś wchodzi w taki interes to nie po to, żeby wiązać koniec z końcem, bo do tego to można sobie kiosk Ruchu otworzyć, tylko, żeby mieć dobry pieniądz. WBK przynajmniej pozwala na otwarcie placówki tam gdzie się to naprawdę opłaca i gdzie są potencjalni klienci. Inny bank z super ofertą? Polbank. Śmiech na sali, wciskanie placówek na siłę, a potem straszenie karami, jak coś nie wypali. Z tego wszystkiego faktycznie wartymi uwagi franczyzami zostają: PKO(bo, jak ktoś się dogada w jakimś centrum handlowym to będzie kosił zdrowo na opłatach, a ludzie i tak przyjdą, bo wiadomo PKO "polski" bank; WBK(bo ma taką samą funkcję, jak agencja PKO, ale można więcej, konta, lokaty, kredyty); GetIn Bank(bo nie wciska na siłę już utworzonych placówek, a oferta jest na tyle interesująca, że wystarczą dobre umiejętności sprzedażowe).
Wynalazki typu GeMoney, Dominet itp. : nie komentuje, bo nie znam dokładnie ofert, ani nikogo, kto wszedł we współpracę z tymi bankami. PeKao: osobiście odstrasza mnie ich oferta(mówię z perspektywy klienta- są chyba najdroższym bankiem w Polsce), a wiadomo, że nie da się sprzedawać produktu, którego się samemu nie ceni.
Tak oto kończąc tę litanię podsumuję: Jak komu nie idzie w bankowości, niech spróbuje w innej branży(może ganstronomia?), a nie narzeka, jaki ten świat jest zły i podły.
Ques, ale ci ekipa zalazła za skórę.
Widzę, że jako "partner" nasz super doświadczenia.
Podpowiedź, ile sprzedajesz kont, lokat i oczywiście kredytów, skoro masz tak dobre wyniki finansowe, lepsze od konkurencji.
Czy w przszłości miałeś doświadczenia z innymi Bankami?
Dużo piszesz o EuroBanku, czy oni nie pozwolili ci otworzyć placówki w wybranym miejscu i dlatego zerwaliście współpracę?
Wywód świetny, zachowałeś się jak polityk w kampanii wyborczej. Wszyscy są be, ale o zaletach WBK to jakoś nie wyszło.
Ques proszę, bez negatywnej kampanii.
Czekam na fakty i konktery, dlaczego ten system tak Ci sie sprawdził. Jakie działania podjołeś, aby sprowadzić klientów do banku, która forma reklamy ci się sprawdza i jak zorganizowałeś pracę w palcówce, jesteś sam czy z pracownikiem. Warto dzielić się dobrymi i sprawdzonymi pomysłami, "BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ WSZYSTKIM"
Dyrektorze ! Skąd wy bierzecie tych partnerów ??!! Sami nieudacznicy ! Rozgonić to w diabły i zostawić najlepszych !
Z kredytami jest różnie, ale na więcej niż 50% przyznawalności nie licz. Przynajmniej nie w tym kwartale, a może nawet roku.
Pozostałe kategorie
tematy
komentarze
użytkownicy
HANDEL 428
USŁUGI 558
- turystyka i hotele 32
- doradztwo i księgowość 24
- gastronomia 208
- finanse i bankowość 106
- edukacja 34
- beauty i fitness 25
- usługi dla konsumentów 45
- nieruchomości 22
- usługi dla biznesu 62
inne 1475
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.