Forum: BZ WBK - czy franczyza bankowa się opłaca - finanse i bankowość 106

rafal_s 14.05.2009 *.ip-91-193-199-2.enterpol.pl

19
odstąpie placówke we wschodniej części Polski, szczegoły na e-mail

Qark 14.05.2009 *.ip-89-174-10-96.ibd.gtsenergis.pl

55
pszol masz 100% racji, nic dodać nic ująć...

pszol 15.05.2009 *.host-81-190-205-80.gorzow.mm.pl

14

rafal_s Co się stało, że rezygnujesz, kilka miesięcy temu na tym forum miałeś inne zdanie.

Podziel się z nami.

damzwa6220 16.05.2009 *.188.33.96.3

7
Ja natomiast 8 czerwca ruszam z placówką..Pewnie nie bedzie łatwo..Czytajac wasze posty jestem lekko wystraszony mam nadzieje ze nie bedzie tak zle jak piszecie..bede zajmowal sie tym sam osobiscie z moja Partnerka wiec na pracownikach zaoszczedzimy..a jako wlasciciele napewno wlozymy w to duzo serca i byc moze sie uda po jakims czasie zarabiac..oby..pozdrawiam

damzwa6220 16.05.2009 *.188.33.96.3

7

Ja natomiast 8 czerwca ruszam z placówką..Pewnie nie bedzie łatwo..Czytajac wasze posty jestem lekko wystraszony mam nadzieje ze nie bedzie tak zle jak piszecie..bede zajmowal sie tym sam osobiscie z moja Partnerka wiec na pracownikach zaoszczedzimy..a jako wlasciciele napewno wlozymy w to duzo serca i byc moze sie uda po jakims czasie zarabiac..oby..pozdrawiam

Qark 16.05.2009 *.ip-89-174-10-96.ibd.gtsenergis.pl

55

do rafal_s: czy pamiętasz ową dyskusje? :)

Qark 10.11.2008 ip-85-219-166-77.ibd.gtsenergis.pl

Witam, mam kontakt z trzema agentami minibank i dwoje z nich nie wchodzi w BZ WBK Partner i słusznie, nowa umowa jest bardzo niekorzystna, np comiesięczne opłaty 600 zł a nawet dokumenty trzeba wysyłać na na własny koszt, oferta produktowa to kpina zanim ją uzupełnia o to co obiecali to większość agencji padnie . Opłata za "okablowanie"to już jakiś kosmos bo taka usługa nie kosztuje więcej niż 3 tyś zł.

rafal_s 10.11.2008 ip-91-193-199-2.enterpol.pl

Qark: istnieje wogole jakis system na swiecie, ktory by Cie zadowolil ? Bo mi sie wydaje, że takim ludziom jak Ty nawet jakby placili te 600 zł miesiecznie to i tak byscie nie byli zawodoleni z interesu :)

A co do Twoich znajomych - niech rezygnują, widocznie to nie jest system dla nich. Wiekszosc z was na forum szuka interesu, za ktory zaplaca iles na wejscie a pozniej beda co miesiac zbijac kokosy nic nie robiąc.

rafal_s 16.05.2009 *.ip-91-193-199-2.enterpol.pl

19

Quark - jedno nie wyklucza drugiego, niestety nic wiecej nie moge napisać na forum :) :)

shogun 17.05.2009 *.078088037168.starachowice.vectranet.pl

4
Mam pytanie do DAMZWA 6220. Skoro już jestes na etapie otwarcia placówki , a ja dopiero na etapie szukania lokalu to prosze powiedz mi jakie poniosłeś realne koszty a co mieści się w tym 22 tys jakie rzekomo powinniśmy posiadać? krótko mówiąc ile trzeba mieć gotówki do otwarcia, ( adaptacja lokalu+wyposażenie+dostosowanie do wymogów banku)  

robas1 18.05.2009 *.public-gprs90950.centertel.pl

8
  • Ques to chyba pan dyrektor od placówek partnerskich który zamiast zająć się sprawami partnerów  przeszukuje fora internetowe [bardzo ambitne działanie].Zgadzam się z Pszolem i Qarkiem nich ten pan powie o sytuacji partnerów i kosztach jakie muszą ponosić.Skoro tak ładnie wszystko opisuje to niech poda w przybliżeniu jakie są zyski z poszczególnej placowki.Powim krótko większość placówek nie przynosi dochodów a wręcz generuje straty i to w wysokości kilku tysi [zależy od lokalu].Przyznawalność kredytowa w 99% nie istnieje a to jeden z podstawowych zródeł dochodu placówek partnerskich wszystkich banków.Inne banki potrafiły sobie z tym poradzić i dziś obserwujemy w tych trudnych czasach ,że nikt ich nie zamyka ,a nawet poczynają sobie coraz lepiej.bo kto by chciał mnieć konto w banku który nie udzielił mu pożyczki ale proponuje mu lokatę i to nie najlepszą.Może jest to przyczyną togo ,że innym zależy a tu jest bo jest.Skoro o tym mowa to zwrócę uwagę na to ile placówek sie pozamykało i ile zostało jeszcze na tym tonącym statku zwanym partnerem[do dokłdania kasy].W każdym razie ja wyrzucam szalupę i powoli zmywam się z tego tytanika a pan Ques nich gra dalej pierwsze skrzypce na tym tonącym wraku.Mam nadzieję ,że zostanie za to rozliczony  przed zarządom za biznesowe podejście do tak ważnego tematu i kanału dystrybucji jakim są placówki partnerskie.

Ques 18.05.2009 *.aecs112.neoplus.adsl.tpnet.pl

15
Jestem partnerem, który sobie dobrze radzi i tyle. Nikt nikomu nie zdradzi zadnych kwot bo obowiązuje klauzula o poufności. Jak ktoś ma jakieś pytania niech zadzwoni do centrali WBK i poprosi o numer do koordynatora regionalnego, umówi się na spotkanie i się wszystkiego dowie. Narzekacie, że lipa ? Narzekajcie, będzie więcej dla tych, którzy umieją sobie poradzić.

15

PS: Jak ktoś siedzi na tyłku i czeka aż się sami klienci zlecą, a potem narzeka, że się nie zlatują i że kicha, a następnie idzie szukać banku, który będzie go głaskał po głowie i mówił "cacy cacy, nie radzisz sobie to Cie wesprę" to się bardzo zawiedzie. Biznes is biznes nie ma miejsca dla słabiaków. Na placówkę franczyzową banku trzeba mieć bardzo konkretny pomysł. O tym cały czas pisałem, ale w delikatny sposób. Ale widać nie można, trzeba kawę na ławę.
Spójrzcie chociażby co robi Eurobank. Niby najlepsza oferta itd. zgoda, ale za to Eurobank nie daje zgody na otwieranie placówek w dogodnych lokalizacjach. Zapomnijcie, że otworzycie taką placówkę w chociażby średnim mieście. Tam już są placówki macierzyste. Zostają same zadupia, gdzie bank albo chce się za darmo rozreklamować kosztem franczyzobiorcy, albo jeśli już ten franczyzobiorca jest zaradny i się utrzymuje to wielkiego zysku nie będzie z tego miał. A jak ktoś wchodzi w taki interes to nie po to, żeby wiązać koniec z końcem, bo do tego to można sobie kiosk Ruchu otworzyć, tylko, żeby mieć dobry pieniądz. WBK przynajmniej pozwala na otwarcie placówki tam gdzie się to naprawdę opłaca i gdzie są potencjalni klienci. Inny bank z super ofertą? Polbank. Śmiech na sali, wciskanie placówek na siłę, a potem straszenie karami, jak coś nie wypali. Z tego wszystkiego faktycznie wartymi uwagi franczyzami zostają: PKO(bo, jak ktoś się dogada w jakimś centrum handlowym to będzie kosił zdrowo na opłatach, a ludzie i tak przyjdą, bo wiadomo PKO "polski" bank; WBK(bo ma taką samą funkcję, jak agencja PKO, ale można więcej, konta, lokaty, kredyty); GetIn Bank(bo nie wciska na siłę już utworzonych placówek, a oferta jest na tyle interesująca, że wystarczą dobre umiejętności sprzedażowe).

Wynalazki typu GeMoney, Dominet itp. : nie komentuje, bo nie znam dokładnie ofert, ani nikogo, kto wszedł we współpracę z tymi bankami. PeKao: osobiście odstrasza mnie ich oferta(mówię z perspektywy klienta- są chyba najdroższym bankiem w Polsce), a wiadomo, że nie da się sprzedawać produktu, którego się samemu nie ceni.

Tak oto kończąc tę litanię podsumuję: Jak komu nie idzie w bankowości, niech spróbuje w innej branży(może ganstronomia?), a nie narzeka, jaki ten świat jest zły i podły.

pszol 18.05.2009 *.host-81-190-205-80.gorzow.mm.pl

14

Ques, ale ci ekipa zalazła za skórę.

Widzę, że jako "partner" nasz super doświadczenia.

Podpowiedź, ile sprzedajesz kont, lokat i oczywiście kredytów, skoro masz tak dobre wyniki finansowe, lepsze od konkurencji.

Czy w przszłości miałeś doświadczenia z innymi Bankami?

Dużo piszesz o EuroBanku, czy oni nie pozwolili ci otworzyć placówki w wybranym miejscu i dlatego zerwaliście współpracę?

Wywód świetny, zachowałeś się jak polityk w kampanii wyborczej. Wszyscy są be, ale o zaletach WBK to jakoś nie wyszło. 

Ques proszę, bez negatywnej kampanii.

Czekam na fakty i konktery, dlaczego ten system tak Ci sie sprawdził. Jakie działania podjołeś, aby sprowadzić klientów do banku, która forma reklamy ci się sprawdza i jak zorganizowałeś pracę w palcówce, jesteś sam czy z pracownikiem. Warto dzielić  się dobrymi i sprawdzonymi pomysłami, "BY ŻYŁO SIĘ LEPIEJ WSZYSTKIM"

rafal_s 18.05.2009 *.ip-91-193-199-2.enterpol.pl

19

Dyrektorze ! Skąd wy bierzecie tych partnerów ??!! Sami nieudacznicy ! Rozgonić to w diabły i zostawić najlepszych !

robas1 18.05.2009 *.public-gprs10635.centertel.pl

8
Ques jeśli twoim gadaniem starasz się przyciągnąć naiwnych którym zostały grosiki a za twoim pośrednictwem chcą się ich pozbyć to gratuluję dokładając do bzwbk.Tak jak napisał pszol powiedz wszystkim jak się robi biznes przez pół roku na kontazh [20 miesięcznie */10zl*6=1200zl].Kit wciskaj takim jak ty lecz nie nam .Poza tym obrażasz ludzi którzy ciężko pracują a nie siedzą tak jak ty i biorą niezłą pensję[mam nadzieje że jak to dojdzie do prezesa co wyprawiasz to polecisz dyscyplinarnie].Człowieku ty nie znasz chyba rynku bankowego oprócz eurobanku,ale skoro tam pracowałeś to masz na ten temat coś do powiedzenia.Mam jeszcze jedną prośbę do ciebie dyrektorze na wylocie nie nazywaj GE Money oraz DOMINETBANKU wynalazkami bo to nie ładnie i nigrzecznie a poza tym może to mieć przykre konsekwencje dla pana panie dyrektorze za pomówienia i oszczerstwa.Skoro nie można walczyć uczciwie trzeba kogoś nazwać nierobem lub wynalazkiem.Takie zachowanie nie przystoi pracownikowi bzwbk ,choć wiem że to ostatni stołek w twojej karierze więc staram się cię zrozumieć.poddaj się człowieku i daj nam normalnie pracować i mieć godne wynagrodzenie a nie przez twoją nieudolność bankrutować i klepać biedę.Skoro tak dobrze prowadzisz biznes to może szkoda zatrudniać ludzi do szkoleń tylko wybrać ciebie supermenie i pożyczki same polęcą konta i lokaty .Szkoda się ośmieszać ale skoro musisz to twój wybór

8
Do rafałs Nieudacznikiem to jesteś ty razem z panem D.... a poza tym to bardzo chętnie czekam aż wywalą wszystkich niudaczników to może prasa się o tym dowie?A to chyba żle dla bz i udziałowców oraz prezesów

8
Jeszcze do rafeł s .A może ty przyjedziesz cwaniaku z panem ques i pomożecie nieudacznikom w ich pracy otworzycie 20 kont przyjmiecie za 250000 tys lokat i sprzedacie za 100000 pożyczek???Przypominam że średnio na regin tygodniowo sprzedaje się jedna pożyczka 2 lokaty i jedno konto.Więc gdzie ten biznes?Tak wynika z raportów.Więc po co ten fausz i obłuda

15
Ale Wy się widzę uparliście nazywać mnie tym dyrektorem :) To mi schlebia, ale niepotrzebnie. Moja "kariera" zawodowa w bankach skończyła się na doradztwie w MŚP, dalej to już własna działalność. Nikomu z Was nie podałbym sposobu na sukces, a to z prostego względu :) Nie chcę, bo Wasz zysk to potencjalnie moja strata. Chciałem Was zachęcić, żebyście przestali biadolić, a może podzielili się z innymi FAKTAMI, bo to działa w obie strony. Zarzucacie mi uwypuklanie zalet, a ja Wam zarzucam, że skupiacie się na tym co faktycznie jest w pewnym stopniu wadą, ale już żadnej zalety dostrzec nie umiecie. Najbardziej dziwi mnie takie podejście ze strony osób, które weszły we współpracę z BZWBK. Liczyliście, że co? Że zarobicie na kontach osobistych? Jestem osobą postronną, kontaktowałem się z partnerami WBK w swojej okolicy. Jedni dokładali przez dłuższy czas, inni dosyć szybko dobrnęli do zysków. Nie każdy nadaje się do tej roboty to fakt, ale nie można pozwolić, żeby opinie tych, którzy sie do tego nadają mniej przekreśliły, być może dobre pomysły osób, które w ten interes chcą wejść, a które się wystraszą samych negatywów. Są na tym forum osoby, które(przynajmniej tak piszą) są partnerami WBK i chcą zrezygnować. Dlaczego ode mnie wymagacie, żebym rzucał liczbami? Sami je podajcie, macie cennik partnera, przepiszcie i wklejcie...<br /><br />Wtedy każdy będzie mógł na własny rachunek podjąć decyzję, czy się opłaca, czy nie. <br />

darajawahus 19.05.2009 *.public-gprs8147.centertel.pl

4
<p>witam,</p><p> trochę za duzo w waszych wypowiedziach złosci i goryczy. za ostre słowa...</p><p>ale fakt faktem ze bzwbk ma niestety najsłabszą ofertę w porównaniu z getin i euro.</p><p>rozmawiałem z przedstawicielami wszystkich tych banków i postawiłem na getin- musze podpinac tylko formalnosci.</p><p>mam tez w tym miejscu pytanie:</p><p>ile możena (na ile) udzielic kredytów, ile założyc kont.. ile zrobic lokat i czy naprawde ludziki tak chętnie biora a banki tak (nie) chętnie dają kredyty??</p>

Ques 19.05.2009 *.078088253061.wroclaw.vectranet.pl

15
Miesięcznie REALNIE(wg planów w różnych bankach - porównywałem plany placówek) tak około 10-20 kont. Lokat różnie, banki kładą ogromny nacisk na lokaty, w sumie to dość dobrze sprzedający się produkt, ale dużo zależy od tego czy masz oddział w "bogatej" okolicy.
Z kredytami jest różnie, ale na więcej niż 50% przyznawalności nie licz. Przynajmniej nie w tym kwartale, a może nawet roku.

darajawahus 19.05.2009 *.public-gprs99149.centertel.pl

4
dzięki za info, a powiedz mi prosze jak to z kredytami?! 100?? 150?? liczone w tysiącach mozna się spodziewać oczywiście nie siedząc z założonymi rękami.. a miasto dobre jest, duże i centrum ścisłe i wszystkie banki..niestety

Pozostałe kategorie

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.