Ekologiczna Żabka, coworking zamiast burgerów

Nowa pizzeria / „Frentzza – Pizza & Friends” otworzyła w minionym tygodniu lokal w Poznaniu.
Niedziela
29.11.2020
Przegląd tygodnia 22-28 listopada. Gastronomia szuka pomysłu na zarabianie, marka Stava zbiera pieniądze w crowdfundingu, Żabka uruchomiła ekosklep.
 

Sfinks Polska, właściciel marek gastronomicznych Sphinx, Chłopskie Jadło czy Piwiarnia Warki, w pandemii rozwija sieć wirtualnych restauracji. Obsługują one wyłącznie zamówienia w dowozie i na wynos. W efekcie w Polsce jest już 16 dodatkowych wirtualnych punktów Chłopskie Jadło, działających równolegle do 10 tradycyjnych restauracji pod tym szyldem. Zasięg zwiększają też całkowicie wirtualne marki Sfinksa, które z założenia nigdy nie miały sali dla klientów. Obecnie w ten sposób w całej Polsce działa 38 punktów The Burgers, 14 punktów Och! PITA, 15 punktów YOLO Chicken, 10 punktów Da Mamma. Łącznie w całym kraju Sfinks ma dziś 93 wirtualne restauracje.

Spółka już przed pandemią zaczęła się rozwijać w kanale delivery. Zainwestowano w autorski system IT, własny serwis do zamówień online Smacznieiszybko.pl oraz nowe koncepty – w segmentach gastronomii, gdzie Sfinks dotąd nie był obecny albo chciał silniej zaistnieć. Jeszcze w 2019 r. portfolio Sfinksa powiększyło się o nowe marki: z pizzą oraz burgerami. Kiedy wybuchła pandemia, prace przyspieszyły i do oferty gastronomicznej grupy dołączyły dwa kolejne całkowicie wirtualne koncepty: z daniami z kurczaka oraz kebabami. 

– Potencjał segmentu delivery dostrzegaliśmy już wcześniej, więc kiedy przyszła pandemia, wiele narzędzi mieliśmy gotowych i duża część naszych lokali była w stanie płynnie przestawić się tylko na ten rodzaj sprzedaży. Wiosenny lockdown przyspieszył rozwój tych projektów, a bazą dla nich jest sieć naszych stacjonarnych restauracji. Większość z nich ma potencjał, żeby zająć się także obsługą nowych konceptów, poza swoją własną kartą menu i w ten sposób zdobyć zupełnie nowych klientów. Dziś robi to część lokali, ale docelowo chcemy, żeby wszystkie nasze restauracje stacjonarne obsługiwały pełną ofertę marek wirtualnych – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.

Rozwój Sfinksa w kanale delivery pokazują też wyniki finansowe za 2020 r. W pierwszym półroczu udział obrotów z tej działalności w przychodach spółki wyniósł blisko 12 proc., podczas gdy rok wcześniej było to nieco ponad 3 proc.

Coworking zamiast burgera

Zdrowa Krowa, sieć franczyzowych restauracji, ponownie otwiera sale restauracyjne, ale na zupełnie nowych warunkach. Teraz stają się przestrzenią do coworkingu. W ten sposób – jak przekonuje franczyzodawca, lokale będą miały szansę zarobić na czynsz, który cały czas trzeba płacić, mimo lockdownu gastronomii.

– Zamknęliśmy lokale, ale wciąż musimy płacić za nie czynsz. Sale świecą pustkami, marnują się, nie zarabiają na siebie. Dlatego postanowiliśmy na nowo je zagospodarować. Epidemia to trudny czas dla nas wszystkich. Wiele osób nie mających warunków do pracy zdalnej lub nieoswojonych z takim systemem, obecnie pracuje ze swoich domów. Im również wychodzimy naprzeciw. Naszą przestrzeń udostępniamy osobom, które jej potrzebują – pracownikom zdalnym, grafikom, copywriterom, programistom i wolnym strzelcom. Wszystkim, którzy chcą wyjść z domu, ale wciąż czuć się bezpiecznie – czytamy w komunikacie prasowym Zdrowej Krowy.

Na początku usługa będzie dostępna w lokalach znajdujących się w Warszawie (Port Praski), Wrocławiu i Krakowie. Można z niej korzystać 7 dni w tygodniu. Sieć gwarantuje darmową wodę, kawę, herbatę, dostęp do wifi i toalet. Opłata za godzinę to 10 zł, a za cały dzień 50 zł.

Coccodrillo tnie koszty

W III kwartale przychody spółki CDRL, właściciela marki Coccodrillo, wyniosły 121,3 mln zł, co oznacza spadek o 21 proc. r/r. Jednak dzięki obniżeniu kosztów działalności operacyjnej spółka poprawiła rentowność, co przełożyło się na wzrosty zysku operacyjnego, który wyniósł 13,9 mln zł. To wynik o 41 proc. lepszy niż rok wcześniej.

– Cieszymy się, że mimo tak trudnego otoczenia osiągnęliśmy przyzwoite wyniki finansowe. Co prawda wypracowaliśmy niższe przychody, ale dzięki jeszcze większemu ograniczeniu kosztów poprawiliśmy realizowane marże. Marża na sprzedaży wzrosła o prawie 7 p.p. Na poziomie wyniku netto odnotowaliśmy stratę w wysokości 3,3 mln zł. Decydujący wpływ na nią miały różnice kursowe i odpisy, m.in. odpisaliśmy całość inwestycji w Fikołki. Liczymy jednak, że sale zabaw otworzymy na wiosnę i będzie możliwe odwrócenie odpisu – komentuje Marek Dworczak, prezes CDRL.

W III kwartale strata netto przypadająca akcjonariuszom jednostki dominującej wyniosła 3,3 mln zł, a w ujęciu narastającym 24,8 mln zł. Różnice kursowe szczególnie wysokie były w białoruskiej spółce Buslik, gdzie wyniosły 22,6 mln zł. Grupa dokonała odpisów z tytułu utraty wartości firmy na ponad 5 mln zł, odpisów na należności 2,4 mln zł oraz odpisów na zapasy 1,1 mln zł.

Spółka pracuje nad optymalizacją działalności sieci sprzedaży oraz wprowadzeniem rozwiązań sprzedaży omnichannel. W najbliższych tygodniach planuje też wymianę POS-ów.

Pizza w nowym miejscu

Powstała w tym roku marka pizzerii „Frentzza – Pizza & Friends” po wrześniowym otwarciu lokalu w Płocku otworzyła w minionym tygodniu kolejny lokal, tym razem w Poznaniu. Kameralny lokal o powierzchni 55 m2, mogący pomieścić w swoim wnętrzu do 16 osób, znajduje się w centrum miasta, przy ul. Święty Marcin. Będzie prowadzony przez obecnego franczyzobiorcę „Meet & Fit – Slow Food”, czyli marki należącej do tego samego franczyzodawcy – firmy „7 Street Łukasz Błażejewski”. Jest nastawiony zarówno na obsługę gości, jak i na sprzedaż w kanale delivery.

W planach na najbliższe tygodnie marka ma kolejne otwarcie, w warszawskiej dzielnicy Wesoła.

Stava stawia na crowdfunding

Gastro-kurierska sieć franczyzowa Stava 25 listopada 2020 roku uruchomiła emisję akcji w modelu crowdfundingu. Planuje pozyskać tą drogą ok. 4,2 mln zł od inwestorów.

– Środki planujemy przeznaczyć na szybką rozbudowę sieci, do 93 oddziałów w Polsce do końca 2021 roku oraz wejście na rynek niemiecki – mówi Paweł Aksamit, prezes zarządu Stava S.A. – Zakładamy, że w ciągu kolejnych 24 miesięcy od rozpoczęcia działalności w Niemczech, Stava będzie mogła również wejść na rynki we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Włoszech. Docelowo planujemy działać w większości krajów europejskich. Wierzymy, że jesteśmy cały czas na początku dowozowej rewolucji i chcemy, aby dzięki tej emisji jak najwięcej inwestorów stało się jej częścią.

Stava ma obecnie 30 oddziałów franczyzowych w 26 miastach w całej Polsce. Współpracuje z największymi markami rynku gastronomicznego (m. in. AmRest, Sfinks, North Fish, Telepizza) i handlowego (np. sieć Stokrotka) oraz niezależnymi restauracjami i sklepami. W 2019 roku przychód sieci (partnerów franczyzowych oraz samej spółki) ze sprzedaży usług kurierskich wyniósł 8,8 mln zł. W samym październiku 2020 roku miesięczna sprzedaż wyniosła1,8 mln zł. Od stycznia 2018 roku do października 2020 roku sieć urosła o 1,8 tys. proc.

Zielono im

Fotowoltaika i wykorzystanie technologii kropek kwantowych, podłoga kinetyczna zamieniająca kroki w energię, kostka antysmogowa uzupełniona zieloną ścianą roślin pochłaniającą kurz i smog – to tylko niektóre z innowacyjnych rozwiązań, jakie zostały zastosowane w Żabce przy ul. Lewandów 46H w Warszawie. Przed sklepem znajduje się także EKOmat oraz stacja ładowania aut elektrycznych. Placówka jest swoistym laboratorium, w którym testowane będą innowacyjne na skalę światową rozwiązania.

– Żabka to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się sieci handlowych w Europie, ale tylko dzięki odpowiedzialnemu rozwojowi możemy budować naszą wspólną przyszłość. Zmieniliśmy format sklepów, przeszliśmy transformację cyfrową, ale odpowiedzialność za środowisko jest dla nas równie ważne. Troszczymy się o ludzi i ich otoczenie, dlatego wspólnie z naszymi franczyzobiorcami, pracownikami oraz klientami podejmujemy inicjatywy proekologiczne w obszarach zielonej energii i transportu, czystego powietrza i gospodarki o obiegu zamkniętym. Przykładem takiego projektu jest pierwsza, w 100 proc. zasilana zieloną energią Żabka, którą otworzyliśmy w Warszawie. Sklep będzie pełnił rolę naszego laboratorium, w którym zamierzamy testować przyjazne środowisku rozwiązania, pokazując w jakim kierunku będzie rozwijać się przyszłość handlu – zapowiada Tomasz Suchański, prezes zarządu firmy Żabka Polska.

Technologie zastosowane przez Żabkę w sklepie na warszawskiej Białołęce skupiają się wokół czterech filarów, takich jak: zielona energia, drugie życie, czyste powietrze i zielony transport.

– Zainstalowaliśmy w sklepie i w jego otoczeniu ok. 20 różnorodnych rozwiązań sprzyjających środowisku. Są to między innymi pionierskie rozwiązania, takie jak podłoga kinetyczna czy szyby z kropkami kwantowymi, pozyskujące energię z promieni słonecznych. Staraliśmy się również wyposażyć sklep w jak najbardziej ekologiczny sposób – wykorzystaliśmy w nim meble z recyklingu czy zbudowaliśmy ścianę z butelek z plastiku zebranych przez osoby pracujące przy tym projekcie. Jako pierwsi testujemy te rozwiązania nie tylko w handlu, ale i na świecie. Liczymy, że sklep, który już wcześniej był chętnie odwiedzany przez okolicznych mieszkańców, teraz dodatkowo zasieje w nich ciekawość i zachęci do proekologicznych działań. Będą oni mogli nie tylko zobaczyć zastosowane rozwiązania, ale także, jak w przypadku EKOmatu, stacji napraw rowerów czy ławki solarnej, z nich skorzystać – dodaje Adam Manikowski, wiceprezes zarządu firmy Żabka Polska.


Pomysł na przetrwanie / Zdrowa Krowa chce wykorzystać sale restauracyjne do coworkingu.

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Można samemu skompletować dokuemnty i chodzić po urzędach, aby je skłądać,wypełniać,robić korektę,a można kupić gotową spółkę w Optioffice sprzedaż spółek...

32 wypowiedzi
ostatnia 16.10.2021
Punkt sprzedaży nawozów i środkow ochrony roślin

Witam.Posiadam kawałek placu i myślałem nad otwarciem punktu sprzedaży nawozów.Czy może by ktoś ma jakieś namiary na firmy które by chciały pomóc,pozdrawiam ...

6 wypowiedzi
ostatnia 09.08.2021
Mini piekarnia Fornetti

A co sie stalo s Fornetti w Polsce? Jak oni wszyscy znikli?

2 wypowiedzi
ostatnia 08.08.2021
Środki na działalność gospodarczą

Cześć Jestem świeżakiem na rynku wkrótce otworze swoją pierwszą działalność. Niestety nie posiadam środków na szybkie uruchomienie sklepu i cały czas poszukuje...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.06.2021
Zakładamy własną firmę - procedury krok po kroku

Bardzo pomocny artykol

31 wypowiedzi
ostatnia 15.06.2021
Ankieta do pracy magisterskiej

ponawiam prośbę

3 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2021
Franchising - pozytywne i negatywne aspekty

Dzień dobry, Jestem studentką Politechniki Gdańskiej na Wydziale Zarządzania i Ekonomii na kierunku zarządzanie. Przygotowuję pracę magisterską na temat "Franchising...

1 wypowiedzi
ostatnia 22.04.2021
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Dzień dobry, Jestem studentką Politechniki Gdańskiej na Wydziale Zarządzania i Ekonomii na kierunku zarządzanie. Przygotowuję pracę magisterską na temat "Franchising...

210 wypowiedzi
ostatnia 22.04.2021