Franczyza w SGH po raz drugi
Uroczyste otwarcie studiów miało miejsce w ostatnich dniach września w budynku głównym Szkoły Głównej Handlowej. Pomysłodawczynią studiów jest dr Marta Ziółkowska, adiunkt w Instytucie Zarządzania i Finansów SGH, która od 15 lat naukowo zajmuje się problematyką franczyzy w Polsce i na świecie, a także analizą dydaktyczną rozwoju firm franczyzowych.
Słowo wstępne na rozpoczęciu zajęć drugiej edycji wygłosiła prezes Polskiej Organizacji Franczyzodawców Monika Dąbrowska oraz prezes Stowarzyszenia Mikroprzedsiębiorców i Franczyzobiorców, Paweł Tracz. Studenci pierwszego dnia poznali tematykę franczyzy na rynku spożywczym (wykład Macieja Ptaszyńskiego z PIH) oraz ogólne dane z rynku franczyzy (wykład Arkadiusza Słodkowskiego z Franchising.pl).
1,5 godzinny wykład inauguracyjny wygłosił z kolei Marek Zuber, ceniony ekonomista i analityk finansowy. Opisał dane makroekonomiczne polskiej gospodarki i wskazał na możliwe scenariusze na przyszłe lata. Według niego czeka nas okres funkcjonowania z 5-8 procentową inflacją, która nie będzie chciała łatwo ustąpić oraz stosunkowo niski wzrost gospodarczy. Cały czas Marek Zuber podkreślał, że mimo gorszych odczytów makroekonomicznych uważa Polskę za kraj perspektyw, gdzie warto rozwijać swój własny biznes.
Doświadczeni wykladowcy
Studia z Zarządzania Franczyzą skierowane są do menedżerów i kadry kierowniczej, którzy chcą poszerzyć zakres swoich umiejętności w zarządzaniu sieciami franczyzowymi, a także do franczyzobiorców, którzy chcą wzmocnić efektywność swoich biznesów.
Studia trwają 10 miesięcy, czyli 1 rok akademicki. Na zakończenie słuchacze otrzymują dyplom i tytuł absolwenta Szkoły Głównej Handlowej, a także odpis w języku angielskim.
Są to pierwsze w Polsce studia kształtujące liderów franczyzy z programem o międzynarodowym standardzie. Studia oferują dynamiczną formułę i składają się również z części praktycznej w formie warsztatów, a przekazywana wiedza zawiera dane analityczne na bieżąco aktualizowane i informacje o obecnych w danej chwili trendach rynkowych.
Wykładowcy to osoby od lat związane z tematem franczyzy i rynkiem franczyzowym, eksperci biznesowi, a także wieloletni wykładowcy SGH wyspecjalizowani w zagadnieniu. Wśród nich jest również Monika Dąbrowska, prezes Polskiej Organizacji Franczyzodawców.
– Rynek franczyzowy w Polsce jest jednym z największych w Europie. Aktualnie funkcjonuje u nas ok. 1300 sieci franczyzowych i ok. 90 000 franczyzobiorców. Tak duża skala świadczy o ogromnym znaczeniu franczyzy dla ogólnego rozwoju gospodarczego kraju. Ważne więc, by równie wysoki był stopień wiedzy o franczyzie wśród przedsiębiorców i kreatorów tego rynku. Dlatego aktywnie zaangażowaliśmy się w rozwój pierwszych wyższych studiów z zakresu franczyzy – podkreśla Monika Dąbrowska, prezes POF.
Polska Organizacja Franczyzodawców objęła patronatem honorowym studia podyplomowe Zarządzanie franczyzą realizowane przez Szkołę Główną Handlową w Warszawie.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Prezesi z największych sieci franczyzowych i grup zakupowych już 14 listopada spotkają się na konferencji Franczyza 3.0 NextGen.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...