Przepis na langosze
Langosz to tradycyjne danie węgierskie – placek na bazie mąki i ziemniaków, z różnymi dodatkami. Jest popularny także w Czechach i Słowacji, a od kilku lat walczy też o polskie podniebienia. Także we franczyzie.
– Langos to nasza odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na nowe i oryginalne koncepty street foodowe, które wypełniają niszę na rynku gastronomicznym – mówi Łukasz Przygoda, właściciel franczyzowej marki Langos. – Jako wciąż niszowy produkt na polskim rynku, langosz ma ogromny potencjał, zwłaszcza w miastach, gdzie street food cieszy się dużym zainteresowaniem.
Mobilna franczyza
Obecnie sieć Langos liczy 12 punktów w Polsce, 2 na Słowacji i 1 w Czechach. Celem marki jest rozwój sieci w dużych i małych miastach.
– Obserwujemy rosnący trend migracji osób zamożniejszych do mniejszych miejscowości, gdzie szukają spokojniejszego życia, ale nadal oczekują dostępu do wysokiej jakości usług, w tym ciekawych opcji gastronomicznych – wyjaśnia Łukasz Przygoda. – Langosz to produkt, który idealnie wpisuje się w te oczekiwania. Jest oryginalny, smaczny i przyciąga uwagę swoją unikalnością.
Koncept stawia na punkty w formacie foodtrucków.
– Pozwala to na szybsze osiągnięcie rentowności oraz daje znacznie większą elastyczność w działaniu – podkreśla Łukasz Przygoda. – Mobilność foodtrucków sprawia, że możemy być tam, gdzie są nasi klienci: na wydarzeniach plenerowych, w miejscach o dużym natężeniu ruchu czy nawet w różnych lokalizacjach w ciągu tygodnia.
Foodtrucki też – jak zauważa franczyzodawca – mają znacznie niższy od lokali stacjonarnych koszt inwestycji i pozwalają na jej szybszy zwrot.
Franczyzodawca dostarcza foodtrucki gotowe do pracy, w pełni wyposażone i dostosowane do prowadzenia działalności. Sa przystosowane do pracy w różnych warunkach pogodowych, dzięki czemu biznes może działać cały rok.
– Langosz to produkt, który latem doskonale sprawdza się na festiwalach, wydarzeniach plenerowych i w ruchliwych miejscach turystycznych, a zimą stanowi idealne, sycące i rozgrzewające danie na jarmarkach bożonarodzeniowych, targach czy innych eventach – dodaje Łukasz Przygoda.
Można dwa w jednym
Franczyzobiorcy mogą skorzystać z leasingu (centrala pomaga w jego uzyskaniu), dzięki czemu wkład własny, potrzebny na początek to 10 tys. zł netto. Miesięczna rata leasingowa wynosi ok. 1,7 tys. zł netto. Miesięczna opłata franczyzowa to 600 zł netto.
– Oferujemy pełne wsparcie dla swoich partnerów biznesowych, od pomocy w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji, przez szkolenia, aż po wyłączność terytorialną – wylicza Łukasz Przygoda. – W jednym mieście może funkcjonować tylko jeden punkt franczyzowy, co gwarantuje brak konkurencji w ramach sieci i możliwość skalowania działalności jako masterfranczyzobiorca.
Franczyzobiorcy Langos mogą też rozszerzyć biznes, na sezon wiosenno-letni dodając do oferty lody. Ten sam franczyzodawca rozwija bowiem także sieć lodziarni Lody Przygoda.
– To kwestia dokupienia jednej maszyny trzysmakowej, do lodów włoskich lub świderków – wyjaśnia Łukasz Przygoda. – Przyczepa ma miejsce na dodatkowe urządzenie. Koszt wyprodukowania jednego loda to 1 zł, a sprzedaż od 6 zł w górę, co daje wysoką marżę.
Franczyzodawca Langos zapewnia, że licencjobiorcy generują dochody od 10 tys. zł netto w górę. Ostateczny wynik zależy od lokalizacji foodtrucka, zaangażowania franczyzobiorcy oraz jego podejścia do zarządzania punktem.
– Dążymy do tego, aby nasi partnerzy mieli możliwość osiągania wysokich zysków, dlatego oferujemy pełne wsparcie w zakresie wyboru lokalizacji, marketingu oraz zarządzania punktem – zapewnia Łukasz Przygoda.
WIZYTÓWKA MARKI LANGOS
Sieć food trucków z węgierskimi langoszami.
- 12 punktów w Polsce, 2 na Słowacji i 1 w Czechach
- miesięczna opłata franczyzowa 600 zł netto
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Co piąty franczyzobiorca Fit Cake decyduje się na otwarcie kolejnego lokalu.
– Franczyza, zwłaszcza w stabilnych i rozwijających się konceptach gastronomicznych, może znacząco zwiększyć szanse powodzenia – mówi Andrzej Pelc-Gonera, CEO Sushi Kushi.
Lodolandia & Kołacz na Okrągło wykorzystuje elastyczność oferty i szybki rebranding, by zapewnić ciągłość biznesu przez cały rok. Jak działa taki model biznesowy?
Franczyza Sahar Kebab – sprawdzony przepis na Twój sukces!
Przepis na prowadzenie zyskownej lodziarni jest tak samo złożony, jak receptura lodów, które zachwycą smakiem. Franczyzodawca konceptu Lodolandia & Kołacz na Okrągło dzieli się nim ze swoimi franczyzobiorcami.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już 13 i 14 marca stadion PGE Narodowy w Warszawie stanie się miejscem jednego z najważniejszych wydarzeń w branży franczyzowej – wiosennej edycji Targów Franczyza 2025.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Prezentujemy 15 pomysłów na biznes dla osób, które mają na inwestycję od 5 do 100 tys. zł. Podpowiadamy, jak zarabiać na prowadzeniu bloga. Tłumaczymy, jak otworzyć i z sukcesem prowadzić kawiarnię, wypożyczalnię aut, firmę sprzątającą, salon jubilerski oraz pole golfowe. Radzimy, co zrobić, żeby zostać franczyzodawcą.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...