Przepis na langosze
Langosz to tradycyjne danie węgierskie – placek na bazie mąki i ziemniaków, z różnymi dodatkami. Jest popularny także w Czechach i Słowacji, a od kilku lat walczy też o polskie podniebienia. Także we franczyzie.
– Langos to nasza odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na nowe i oryginalne koncepty street foodowe, które wypełniają niszę na rynku gastronomicznym – mówi Łukasz Przygoda, właściciel franczyzowej marki Langos. – Jako wciąż niszowy produkt na polskim rynku, langosz ma ogromny potencjał, zwłaszcza w miastach, gdzie street food cieszy się dużym zainteresowaniem.
Mobilna franczyza
Obecnie sieć Langos liczy 12 punktów w Polsce, 2 na Słowacji i 1 w Czechach. Celem marki jest rozwój sieci w dużych i małych miastach.
– Obserwujemy rosnący trend migracji osób zamożniejszych do mniejszych miejscowości, gdzie szukają spokojniejszego życia, ale nadal oczekują dostępu do wysokiej jakości usług, w tym ciekawych opcji gastronomicznych – wyjaśnia Łukasz Przygoda. – Langosz to produkt, który idealnie wpisuje się w te oczekiwania. Jest oryginalny, smaczny i przyciąga uwagę swoją unikalnością.
Koncept stawia na punkty w formacie foodtrucków.
– Pozwala to na szybsze osiągnięcie rentowności oraz daje znacznie większą elastyczność w działaniu – podkreśla Łukasz Przygoda. – Mobilność foodtrucków sprawia, że możemy być tam, gdzie są nasi klienci: na wydarzeniach plenerowych, w miejscach o dużym natężeniu ruchu czy nawet w różnych lokalizacjach w ciągu tygodnia.
Foodtrucki też – jak zauważa franczyzodawca – mają znacznie niższy od lokali stacjonarnych koszt inwestycji i pozwalają na jej szybszy zwrot.
Franczyzodawca dostarcza foodtrucki gotowe do pracy, w pełni wyposażone i dostosowane do prowadzenia działalności. Sa przystosowane do pracy w różnych warunkach pogodowych, dzięki czemu biznes może działać cały rok.
– Langosz to produkt, który latem doskonale sprawdza się na festiwalach, wydarzeniach plenerowych i w ruchliwych miejscach turystycznych, a zimą stanowi idealne, sycące i rozgrzewające danie na jarmarkach bożonarodzeniowych, targach czy innych eventach – dodaje Łukasz Przygoda.
Można dwa w jednym
Franczyzobiorcy mogą skorzystać z leasingu (centrala pomaga w jego uzyskaniu), dzięki czemu wkład własny, potrzebny na początek to 10 tys. zł netto. Miesięczna rata leasingowa wynosi ok. 1,7 tys. zł netto. Miesięczna opłata franczyzowa to 600 zł netto.
– Oferujemy pełne wsparcie dla swoich partnerów biznesowych, od pomocy w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji, przez szkolenia, aż po wyłączność terytorialną – wylicza Łukasz Przygoda. – W jednym mieście może funkcjonować tylko jeden punkt franczyzowy, co gwarantuje brak konkurencji w ramach sieci i możliwość skalowania działalności jako masterfranczyzobiorca.
Franczyzobiorcy Langos mogą też rozszerzyć biznes, na sezon wiosenno-letni dodając do oferty lody. Ten sam franczyzodawca rozwija bowiem także sieć lodziarni Lody Przygoda.
– To kwestia dokupienia jednej maszyny trzysmakowej, do lodów włoskich lub świderków – wyjaśnia Łukasz Przygoda. – Przyczepa ma miejsce na dodatkowe urządzenie. Koszt wyprodukowania jednego loda to 1 zł, a sprzedaż od 6 zł w górę, co daje wysoką marżę.
Franczyzodawca Langos zapewnia, że licencjobiorcy generują dochody od 10 tys. zł netto w górę. Ostateczny wynik zależy od lokalizacji foodtrucka, zaangażowania franczyzobiorcy oraz jego podejścia do zarządzania punktem.
– Dążymy do tego, aby nasi partnerzy mieli możliwość osiągania wysokich zysków, dlatego oferujemy pełne wsparcie w zakresie wyboru lokalizacji, marketingu oraz zarządzania punktem – zapewnia Łukasz Przygoda.
WIZYTÓWKA MARKI LANGOS
Sieć food trucków z węgierskimi langoszami.
- 12 punktów w Polsce, 2 na Słowacji i 1 w Czechach
- miesięczna opłata franczyzowa 600 zł netto
Łukasz Przygoda, franczyzodawca Langos: / "Langos to nasza odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na nowe i oryginalne koncepty street foodowe." PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali