By pozyskać odpowiednie środki na uruchomienie działalności, posiłkowałem się kredytem na firmę. Zwrot inwestycji nastąpił po roku.
Robert Tuczkowski, franczyzobiorca Husse
Sobota
10.11.2012
Robert Tuczkowski zrezygnował z kariery menedżerskiej w koncernie i postanowił sprzedawać karmę dla zwierząt w ramach franczyzy Husse.
 

O współpracy Roberta Tuczkowskiego z firmą Husse zadecydował przypadek.
– W 2009 roku brałem udział w rekrutacji na stanowisko dyrektora regionalnego w dużej firmie z branży zoologicznej – mówi Robert Tuczkowski. – Pracę dostał mój konkurent, ale w trakcie naboru dowiedziałem się wielu interesujących rzeczy na temat rynku produktów dla zwierząt. Postanowiłem spróbować sił we własnym biznesie.

Był to jednocześnie okres, kiedy firma Husse poszukiwała franczyzobiorcy na terenie Bydgoszczy. Tuczkowski nie chciał przepuścić tej okazji – telefonicznie skontaktował się z prowadzącym rekrutację franczyzobiorców Piotrem Cieślikiem i zgłosił swoją kandydaturę. Rozmowy trwały tydzień i dotyczyły doświadczeń zawodowych oraz planów i pomysłów na przyszłość. W końcu udało mu się przekonać przedstawicieli Husse do siebie i tak rozpoczął współpracę z międzynarodową siecią dystrybucji karmy dla zwierząt.

– Model funkcjonowania firmy Husse dawał dużo swobody w podejmowaniu decyzji biznesowych – wspomina franczyzobiorca. – Ważny był dla mnie również komfort związany z bezpieczeństwem budowania własnej dystrybucji dzięki wyłączności terytorialnej otrzymanej od franczyzodawcy.

Szkolenia z diety

Każdy klient, który chciał kupić produkty Husse, mógł to zrobić jedynie u dystrybutora działającego na powierzonym mu terenie. Dlatego też Husse kładzie bardzo duży nacisk na profesjonalne przygotowanie każdego franczyzobiorcy. Szkolenia nie dotyczą tylko specyfiki biznesu czy znajomości produktów, lecz także żywienia i dietetyki zwierząt. Dystrybutor nie tylko dowozi karmę do czworonożnych konsumentów, ale powinien również doradzić, jak prawidłowo karmić psy i koty.
– Pierwsze szkolenie trwało trzy dni i nie wiązało się ono z dodatkowymi kosztami – zaznacza Robert Tuczkowski. – W zależności od potrzeb poszczególnych dystrybutorów, w ciągu roku odbywa się także od jednego do trzech szkoleń dodatkowych. Trwają one zazwyczaj jeden dzień.

Na samym początku współpracy każdy nowy franczyzobiorca musi ponieść konieczne wydatki w związku z otwarciem własnej dystrybucji. Głównie są to koszty związane z zatowarowaniem.
– Franczyzodawca podchodzi do każdego partnera elastycznie i pomaga mu dobrać odpowiednią ilość towaru, biorąc pod uwagę wielkość terenu, na którym ma działać. By pozyskać odpowiednie środki na uruchomienie działalności, posiłkowałem się kredytem na firmę. Zwrot inwestycji nastąpił po roku. Trudno mi było pozyskać pierwszych klientów, dlatego z początku oferowałem produkty Husse znajomym i krewnym. Dziś coraz więcej osób trafia do mnie z polecenia – dodaje Robert Tuczkowski.

Znaleźć klienta

Przyzwyczajenie do specyfiki działania i nawiązywanie nowych kontaktów to najtrudniejsze zadania początkującego franczyzobiorcy Husse. Choć grono właścicieli psów i kotów stale się powiększa, coraz więcej zwierząt domowych cierpi na alergie lub otyłość. Niestety, w naszym kraju świadomość dobrego żywienia swoich pupili jest ciągle na niskim poziomie, co Husse stara się zmienić.

– Najważniejsze są zwierzęta – mówi franczyzobiorca. – Przekazuję klientom obiektywną informację na temat konsekwencji ich złego żywienia oraz korzyści, jakie można uzyskać dobrze je odżywiając. Nawet jeśli klient nie jest zainteresowany moim produktem, staram mu się doradzić.

Robert Tuczkowski chcąc rozwijać firmę, stworzył własny biznesplan, który realizuje punkt po punkcie. Po trzech latach prowadzenia działalności obszar działania rozszerzył z Bydgoszczy na trzy sąsiadujące województwa. W tym celu zatrudnił i przeszkolił 12 dodatkowych dystrybutorów. Dziś współpracuje z licznymi weterynarzami, hodowcami i groomerami (zwierzęcymi fryzjerami). Wspiera także bydgoskie schronisko dla zwierząt i związki kynologiczne, sponsorując wystawy dla psów.

Notował Bolesław Adamiec


Aneta Wieczorek-Hodyra
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Co sądzicie o Oskrobie?

Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...

8 wypowiedzi
ostatnia 25.06.2024
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023