Jaki lunch, taki kontrakt
Piotr Cieślik, Husse Polska
– Lunch biznesowy powinien odbywać się przede wszystkim poza miejscem pracy. Nawet jeśli w biurowcu przedsiębiorstwa znajduje się wyjątkowo reprezentacyjne pomieszczenie, a firma cateringowa świadczy usługi na najwyższym poziomie – lunch biznesowy w miejscu pracy nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Bo mimo pozornej izolacji od firmowego życia – istnieje ryzyko, że spotkanie będą przerywały wizyty współpracowników z niecierpiącymi zwłoki problemami albo przypadkowe najścia osób, które nie miały świadomości, że sala jest zajęta – mówi Bartosz Werpachowski z restauracji Akashia.
Po pierwsze: wybór kultury
Goszcząc kontrahentów zagranicznych, bardzo często chcemy pochwalić się przed nimi rodzimą kuchnią, roztoczyć przed nimi bukiet „swojskich smaków” i proponujemy lunch w restauracji o tradycyjnym polskim menu. Nie zapominajmy jednak, że coraz więcej osób lubi egzotyczne albo nietypowe dania. W tym przypadku dobrym pomysłem jest wizyta w restauracji, która serwuje np. posiłki prostej kuchni japońskiej czy z konkretnego regionu Włoch. Sushi w Polsce dopiero zyskuje popularność, chociaż w środowisku biznesowym jest już doskonale rozpoznawalne. Z kolei dużym atutem lokali serwujących dania kuchni włoskiej jest to, że cieszy się ona dużą popularnością w Polsce już od lat. Ze względu na prostotę kompozycyjną pizza czy pasty zadomowiły się na dobre w menu nie tylko ludzi biznesu.
Wszystko zależy jednak od gustów kulinarnych uczestników spotkania. Przecież lunch biznesowy może być tak samo udany w restauracji serwującej bardziej ciężkostrawne potrawy.
– O wyborze konkretnej lokalizacji na biznesowe rozmowy przy posiłku często decyduje miejsce, w którym działa restauracja. Często pada on na lokale mieszczące się w pobliżu biurowców i siedzib firm – mówi Bartosz Werpachowski. – Zazwyczaj takie
restauracje przygotowują się na obsługę w ciągu dnia głównie klientów biznesowych. Dbają o to, by w lokalu panowała odpowiednia do robienia interesów atmosfera. Często też przygotowują specjalne lunchowe menu.
Po drugie: przyjazne przestrzenie
– Pomieszczenie, w którym jemy lunch i przy okazji omawiamy ważne interesy, nie powinno rozpraszać – zastrzega Bartosz Werpachowski. – Bogactwo zdobień, głośna i niezbyt przyjazna muzyka albo obsługa, która nie pozwala na dyskrecję, to zdecydowanie elementy niedopuszczalne. Wybierajmy zatem restauracje pod tym kątem sprawdzone. Dodatkowo dyskretna muzyka w lokalu spowoduje, że nastrój będzie bardziej sprzyjający rozmowie.
Po trzecie: godziny i menu
– Na lunch zazwyczaj wybieramy się wczesnym popołudniem. Czasem zdarza się jednak, że sprawy zawodowe trzymają nas przy biurkach dłużej, aniżeli byśmy chcieli. Dlatego warto, zanim zrobimy rezerwację w restauracji, upewnić się, do której godziny wydawane są tam posiłki lunchowe – radzi Bartosz Werpachowski.
Dania tego typu serwowane są zazwyczaj o stałych godzinach między 12 a 17. Dużym ułatwieniem jest, jeśli połączono je w zestawy, co ułatwia wybór i nie powoduje straty czasu na dobieranie zup do przystawek i dań głównych. A wiadomo, jak deficytowym dobrem w pośpiechu biznesmenów jest czas.
Po czwarte: profesjonalna obsługa
Równie istotnym jak smaczne jedzenie elementem udanego spotkania z potencjalnym kontrahentem jest obsługa lokalu. Idealny kelner powinien być niezauważalny, ale jednocześnie tak wyczulony na potrzeby klienta, by w odpowiednim momencie natychmiast znaleźć się w jego pobliżu. Kelner musi być profesjonalistą i wzbudzać poczucie bezpieczeństwa.
Idealny lunch biznesowy kończy się z chwilą, gdy przychodzi czas na uiszczenie zapłaty. Rachunek nie powinien być regulowany przy stoliku, w towarzystwie zaproszonych gości. Gospodarz spotkania wykaże się eleganckim gestem, jeśli pod jakimś pretekstem wstanie od stołu i dyskretnie zapłaci za rachunek. Gdy będziemy się trzymać tych kilku prostych zasad przy organizowaniu lunchu biznesowego, nawet takiego, na którym omawiane są problemy, a nie sukcesy, możemy być pewni, że pozostawi on uczucie satysfakcji.
Opracowała Agnieszka Kamińska
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Czy można przygotować firmę na każdą sytuację? Wiele zależy od kompetencji liderów i tego, jak poradzą sobie w świecie VUCA.
Wpadki zdarzają się każdemu. Efekt gafy oraz drobne błędy można przekuć na swoją korzyść. Jak to zrobić?
Praca zespołowa to wyzwanie. Kiedy ktoś pracuje nie tak, jakbyśmy chcieli, są sposoby, aby udzielić mu konstruktywnej informacji zwrotnej. Dzięki technice komunikacyjnej FUKO zyskamy w oczach pracownika i zmotywujemy go do działania.
Może przynieść nowe pomysły i ulepszyć pracę. Ale wciąż w wielu firmach zarówno szef, jak i podwładni uważają zebrania za nudny obowiązek do odhaczenia. Obie strony mogą to zmienić.
Miłość to dobry towar na sprzedaż. Zakochani wydają niemałe pieniądze na gadżety, wspólne podróże, romantyczne kolacje w restauracji czy pobyt w salonie spa, natomiast single na poszukiwanie drugiej połówki.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Co sądzicie o Oskrobie?
Witam, Z calego serca odradzam jakąkolwiek wspolprace z ta firma. Okolo 2 miesiące temu zglosilam sie do Oscroby bedac zainteresowana franczyza ich sieci. Wyslalam do nich...
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...